Multe femei se confruntă cu problema căderii părului, dar pentru aceasta există foarte multe motive. Stresul, dezechilibrul hormonal sau carența de fier, toate acestea sunt motive pentru care căderea părului poate fi o problemă reală.
Pe lângă asta, căderea părului poate fi și un proces normal, care are în prim plan regenerarea, sau poate avea legătură cu anumite probleme de sănătate.
Citeste si: Cum să îți usuci corect părul. ,,O să capete mai mult volum”
De ce ne cade părul
Căderea părului poate fi influențată de mai mulți factori:
1. Ereditate și factori genetici
Dacă este vorba despre un dezechilibru hormonal este posibil să pierzi mult păr în momentul în care suferi de sindromul ovarului polichistic. Este o afecțiune, în special întâlnită la femei, care afectează nivelul hormonal.
Această afecțiune poate duce la hirsutism, iar femeilor afectate le crește părul în locuri în care nu ar trebui, mai exact pe față, pe piept sau pe bărbie.
Dacă suferi de alopecie, părul se poate subția sau se poate opri din crescut. Sistemul imunitar atacă foliculii de păr, iar creșterea firelor de păr este dificilă. Persoanele afectate pot avea zone de chelie pe cap sau în alte părți alte corpului.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
2. Schimbările hormonale pot contribui la căderea părului
3. Stresul emoțional și anxietatea pot juca un rol în căderea părului
Sorin Stratulat, specialist în ceea ce privește podoaba capilară, a spus că părul și creșterea părului are trei etape, anagen, catagen și telogen.
,,Parul si creșterea parului are trei etape, anagen, catagen, telogen. Sunt trei etape ale ciclului de viata al parului, absolut toate tipurile de par, nu doar podoaba capilara. Anagen, este prima dintre aceste etape. Este etapa activa de creștere a parului. Ea durează intre trei si sase ani, cam atât poate să dureze daca vreți creșterea unui fir de par. Depinde de la individ la individ, de la fenotip la fenotip, chiar sunt câteva diferențe destul de importante”, a spus Sorin Stratulat.
Nu trebuie să te tunzi mai des de două ori pe an, deoarece nu vede ce ar face acest lucru mai des, având în vedere că el crește 1 cm, 1 cm și jumătate pe lună.
,,Daca vreți sa va crească parul, sfatul meu este sa nu va tundeți mai des de doua ori pe an. Nu prea vad de ce ați face lucrul asta mai des.
4. O alimentație săracă în nutrienți esențiali, cum ar fi proteinele, vitaminele și mineralele, poate contribui la căderea părului
Este foarte important să fim cât mai sănătoși și să avem toți nutriții necesari în corp, pentru ca părul să crească cât mai sănătos, iar această etapă poate fi perturbată de medicamente puternice, de chimioterapie, de șocuri emoționale.
„În etapa anagenului este foarte important sa fim cat mai sănătoși, sa avem toți nutriții necesari in corp, pentru ca parul pe care îl avem sa creasca cat mai sănătos. Aceasta etapa poate fi perturbata de medicamente puternice, de chimioterapie, de șocuri emoționale, de alimentație foarte proasta sau de diete drastice. Să nu va închipuiți ca parul va creste oricum daca intervin acești factori, in orice moment lucrurile se pot schimba. Este foarte important ca in aceasta perioada si pe tot parcursul vieții sa avem grija cat mai bine de noi."
Părul este un rezultat al stării noastre interioare și cu cât suntem mai bine înauntru, cu atât și părul nostru va fi mai sănătos și se vedea mai bine la exterior.
5. Anumite afecțiuni medicale pot cauza căderea părului
„Parul este un rezultat al stării noastre interioare. Cu cat suntem mai bine înauntru cu atât si parul nostru va fi mai frumos si se va vedea mai bine la exterior. Catagenul este o etapa de inactivitate. Foliculul se pregătește, își ia masurile necesare, când va primi semnalul de la organism, sa creeze un fir nou de par. In aceasta etapa, in medie, 1% din parul nostru se afla in permanenta. Adică, nu cade încă parul, dar pur si simplu activitatea in folicul încetează, parul nu mai creste in lungime”, a mai declarat Sorin Stratulat.