Multe persoane se întreabă de ce se trezesc înainte să le sune alarma. În rândurile de mai jos, veți găsi de ce se întâmplă anumite lucruri involuntare în corpul nostru și ce anume le activează!
Ovidiu Peneș, doctor, a vorbit în cadrul emisiunii „Teo Show” difuzată pe postul TV Kanal D, despre lucrurile neștiute din corpul nostru.
De ce ne trezim înainte să sune alarma
1. Ciclurile de somn regulate
Corpul nostru are un ritm intern numit ritmul circadian, care reglează ciclurile de somn și trezire. Dacă ne obișnuim să ne culcăm și să ne trezim în același interval de timp în fiecare zi, corpul nostru se poate obișnui cu acest program și să se trezească în mod natural înainte de alarma.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
„Din cauza emoțiilor, încep vasele din periferie să se contracte și să tu să ai buzele foarte mari, deși ți le muști și începi să stimulezi circulația la nivelul acestor buze. Problema cu asta este că, uneori, avem și senzația că ele se usucă, și atunci continuăm să punem și salivă pe ele, ele vor crăpa și mai rău facem. Este bine să învățăm să ne controlăm emoțiile în sesiuni de meditații, alteori aceste crăpături ale buzelor care duc la mușcarea și lubrifierea buzelor au în spate alte probleme de sănătate cum ar fi, problemele de lipsa unor vitamine
2. Stresul sau anxietatea
Atunci când suntem stresați sau avem grijă de anumite evenimente importante care urmează să aibă loc în ziua respectivă, mintea noastră poate fi activată chiar înainte de alarma. Gândurile și emoțiile asociate cu aceste preocupări pot declanșa un răspuns de trezire anticipată.
„Somnul nostru este uneori mai profund, alteori este mai superficial, când adormim suntem între somn și veghe, apoi începe somnul să se aprofundeze și alternăm o perioadă foarte profundă de somn în care nu simțim nimic, nu știm nimic și noi ne regenerăm în perioada aceea, faze mai superficiale ale somnului și o să vedeți faze foarte superficiale, chiar aproape de trezire, când noi începem să visăm. Dacă o să vă uitați la cineva care doarme o să vedeți că ochii se mișcă în timpul viselor, apar contracții, dar aceasta fază este foarte interesantă pentru că în timpul ei secretăm foarte mulți hormoni regenerativi, respectiv hormonul de creștere, care este hormonul tinereții. O să vedeți cum copiii și adolescenții au somnul REM mai mult decât bătrânii, pe măsură ce înaintăm în vârstă pierdem din hormoni și pierdem și din capacitatea de a ne regenera pentru că nu mai avem REM.”, a mai spus doctorul.
3. Sistemul de alarmă intern al corpului
Corpul nostru are propriul sistem de alarmă intern, numit sistemul de trezire fiziologică. Acest sistem este responsabil pentru trezirea noastră naturală și poate fi influențat de factori precum lumină, zgomot sau activitatea fizică. Dacă mediul înconjurător începe să devină mai luminos sau mai zgomotos înainte de alarma, acesta poate declanșa trezirea noastră.
„Dacă suntem în timpul fazei REM, suntem aproape de trezire, ne-am trezit și ținem minte, dar noi am avut faze REM, apoi fază profundă de somn, în timpul fazei profunde creierul sortează informații, șterge ce nu trebuie și uită visele respective. Dacă ne trezim cu ceasul deșteptător ne putem trezi într-o fază în care eram în somn profund. O să vedeți că sunt diferite aplicații pe telefon care sesizează diversele faze ale somnului și alarma pusă în jurul unei anumite ore, te va trezi în zona aia de somn superficial ca tu să nu resimți un șoc al corpului. De aceea e și o adaptare a organismului, pe tema asta, șocul fricii de a suna alarma te face să nu dormi toată noaptea de grijă că nu o auzi și când sună alarma te trezești brusc din somn speriat, pentru că creșterea pulsului tensiunii este mare și te-ai trezit într-o fază neplăcută a somnului și mai mult chiar, aici este responsabilă și suprarenalele, care secretă și alți hormoni. Aceștia fac să crească brusc somnul și alarma este ca un șoc pentru organismul nostru, drept pentru care, noi când adormim, ca să adormim toți hormonii aceștia din creier, să îi lăsăm într-o fază în care metabolismul să le scadă și ei să înceapă să refacă procesele astea de somn, există anumite sisteme care țin creierul treaz, în momentul în care acesta se inhibă, scad impulsurile și creierul începe să se liniștească și intră în faza de somn.”, a mai adăugat specialistul.