De ce ne trezim obosiți. Totul despre calitatea somnului. ”Sistemul nervos central este cel care coordonează organismul nostru.”

De ce ne trezim obosiți. Totul despre calitatea somnului. ”Sistemul nervos central este cel care coordonează organismul nostru.”
De ce ne trezim obosiți

Oboseala care apare după o noapte de somn suficient este o problemă cu care multe persoane se luptă, ce poate avea urmări mai grave decât am crede, atât pe plan personal cât și pe cel profesional.

Este important să fim conștienți de problemele care tulbură somnul, întrucât dacă nu vor fi cel puțin ameliorate, orele petrecute în pat nu se vor termina cu rezultatul așteptat: de odihnă și nivel mai mare de energie. Marius Goarză, coordonator la clinică de recuperare neurologică, a vorbit în platoul emisiunii “Teo Show”, difuzat pe Kanal D, despre cauzele pentru care ne trezim mult mai obosiți față de cum ne-am culcat.

Specialistul este de părere că modul de somn, precum cel continuu sau sacadat sunt informații importante pentru un tratament corespunzător. O cauză principală a somnului este traumatismul structural, de unde apare noticepția, adică durerea.

Citeste si: Ce se întâmplă cu tine când nu dormi zile întregi

De ce ne trezim obosiți[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: 5 principii Feng-shui pentru un dormitor echilibrat

“Este importantă calitatea somnului. Dacă pacientul are un somn continuu, dacă are un somn sacadat, se trezește odihnit sau se trezește obosit. Astea sunt una dintre informațiile cele mai importante pentru tratament, pentru că dacă el pe timpul nopții are un somn sacadat, și se trezește de foarte multe ori, în tratament o să fie puțin mai greu de recuperat. O altă cauză principală sunt traumatismele structurale. Noi când avem traumatisme, apare noticepția, adică durerea.

Atunci organismului nostru îi trebuie mai multe resurse ca să țină același organism, același om”,  a spus el.

Cele cinci etape ale somnului

Creierul nu doarme pe durata nopții, el lucrează pentru a reface organismul, odihna fiind esențială acestui proces. Așadar, somnul se împarte în mai multe etape.

Prima etapă este limitarea dintre conștiință și somn, care este de obicei destul de superficiala, deoarece persoanele stau cu ochii închiși, dar orice zgomot îi poate trezi.

Aceasta etapa durează 5-10 minute. Cea de- a doua etapă este pulsul și activitatea cerebrală care își încetinesc ritmul, urmată de a treia etapă unde corpul se repară. În etapa a patra temperatura corpului și presiunea sângelui scad, în vederea apariției somnului profund. Spre final, în a cincea etapă, apare somnul REM unde mișcarea ochilor, presiunea sângelui ritmul cardiac și temperatura cresc. Somnul REM apare la 90 de minute după ce persoanele reușesc să adoarmă, iar prima faza are o durată de aproape 10 minute.
Mai apoi, fiecare etapă devine din ce în ce mai lungă, putându-se întinde pana la 60 de minute. Totodată, în această etapă au loc visele.

Citeste si: Cum se manifestă depresia postnatală. „Mulți spun că nu este o tulburare psihică”

De ce ne trezim obosiți[Sursa foto: Captură YouTube]

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Ce se întâmplă dacă bei cafea fără zahăr în fiecare zi. Cu siguranță nu te-ai gândit la asta

Cum se tratează tulburările de somn

Tulburările de somn apar des pe fond de stres, iar pe lângă medicamente, pot fi încercate și terapii complementare. Exercițiile de respirație sau meditația ajută la completarea tratamentului clasic pentru insomnie. Specialistul a fost de părere că pacienții trebuie să cunoască factorii de stres care le perturbă somnul, și sa încerce să își rezolve problemele pentru a nu se stresa noaptea înainte de culcare.

Tehnicile de relaxare ajuta la reducerea stresului, iar practicarea regulata poate ajuta la reducerea insomniei. De asemenea, unii specialiști recomandă aromaterapia, acupunctura, reflexoterapia sau meloterapia pentru tratarea insomniei.

Citeste si: 4 metode eficiente pentru a-ți menține un stil de viață activ

De ce ne trezim obosiți[Sursa foto: freepik]

Citeste si: Cum să adormi mai repede. Trucul pentru un somn rapid și odihnitor

“Putem să tratăm partea de structură, după vedem ce lucruri mai deranjează pacientul, dacă mai sunt probleme a organelor, dacă mai sunt emoții, și atunci calitatea somnului se va îmbunătăți. Spre exemplu, dacă deschidem un laptop și deschidem foarte multe pagini, el o să meargă mult mai greoi, cu cât închidem mai multe pagini la laptop, cu atât el va rula mult mai bine. Așa este și cu partea de tratament, cu cât noi reglăm mai multe traume emoționale. Sistemul nervos central este cel care coordonează organismul nostru”,  a spus specialistul.

Dormitul în exces devine problematic

Cantitatea de somn de care fiecare persoană are nevoie variază, depinzând de vârstă și de nivelul de activitate. Spre exemplu, în perioadele în care suntem răciți, puteți simți o nevoie crescută de somn. Însă, deși nevoile de somn diferă de-a lungul timpului și de la persoană la persoană, specialiștii recomandă de obicei ca adulții să doarmă între șapte și nouă ore pe noapte. Dacă dormim mai mult pentru a încerca să ajutăm organismul, vom și surprinși să descoperim că ne vom trezi mult mai obosiți.

Citeste si: Simptome care îți arată o carență de vitamine. La ce semne să fii atentă

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

De ce ne trezim obosiți[Sursa foto: freepik]

Citeste si: Leacuri bătrânești pentru somn

“Între 5 și 15 minute se zice că un organism este bine adaptat structural, adică el este echilibrat, fiind normalul de a dormi. Organismul nostru doarme și se odihnește doar cât îi trebuie. Putem să luăm exemplu atunci când suntem răciți, când organismului nostru îi trebuie timp să se refacă, dar după 4-5 zile după ce a trecut tot, lui nu îi mai trebuie aceeași perioadă de somn. Gândiți-vă că dormim mai mult ca să încercăm să îl ajutăm, dar a doua zi ne trezim obosiți”, a mai spus el.

Ora optimă la care este recomandat să dormim

Pentru îmbunătățirea obiceiurilor de somn se recomandă mersul la culcare din momentul în care se resimte oboseala, urmarea unui program de somn fix, cu ore de trezire și de culcare stabilite de dinainte, practicarea de exerciții fizice în mod regulat, și amenajarea unui dormitor liniștit, primitor si cu o temperatura potrivită.

Citeste si: Durerile de spate: cauze la care nu te-ai fi gândit

De ce ne trezim obosiți[Sursa foto: freepik]

Citeste si: Semne care îți arată că ai un nivel scăzut de serotonină

“Ca să dormim mai bine, ar trebui să ne culcăm la ore fixe, și să ne trezim la ore fixe. Nouă ne trebuie 6-7 ore de somn, la un organism bun, la o structură bună, un om bine echilibrat. Cu cât dormim mai mult, cu atât este mai greoi a doua zi să funcționăm. Gândiți-vă la persoanele care nu fac sport deloc: se trezesc dimineața, se urcă în mașină, merg la lucru, au un job sedentar, și seara abia așteaptă să ajungă în pat pentru că ele sunt rupte de somn. Însă, gândiți-vă la persoanele care fac sport de dimineață o oră sau două, Și după aceea au muncă mult mai activă, nefiind nevoie de atât de mult somn”,  a încheiat el.



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

5 principii Feng-shui pentru un dormitor echilibrat

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies