De ce nu au voie femeile să intre în biserică, în timpul menstruației. "Intrați liniștite măcar până acolo unde vă simțiți bine"

De ce nu au voie femeile să intre în biserică, în timpul menstruației.
De ce nu au voie femeile să intre în biserică, în timpul menstruației. "Intrați liniștite măcar până acolo unde vă simțiți bine"

Ce spun preoții despre perioada delicată a lunii. De ce nu au voie femeie să intre în biserică când sunt pe stop, ce este scris în Biblie.

De mii de ani, menstruația continuă să fie un tabu pentru oameni. Încă din copilărie, fetele află de la rude sau chiar de la preot că este păcat să intre în biserică în prerioada delicată a lunii. Află în articolul de mai jos de ce nu au voie femeile să intre în biserică când sunt pe stop.

Menstruația unei femei durează între 3- 7 zile și se întâmplă la 21- 35 de zile, după caz.

Încă din cele mai vechi timpuri, femeilor din mai multe culturi li s-a interzis să intre în lăcașele de cult, fie că erau biserici sau temple.

Poți face colivă dacă ești la menstruație


În plus, o serie de ritualuri pot fi realizate doar de către femei așa numite „iertate”, femei care nu mai au menstruație.

Prepararea colivei rămâne sarcina acestor femei. De asemenea, la parastas, pot împărți coliva, hainele și colacii doar o femeie văduvă, care are experiență. Nici să nu primești pomană de la o femeie însărcinată ori o femeie care este la menstruație se spune că nu este bine.

Citeste si: CITEȘTE: Cele mai puternice rugăciuni pentru femeile care nu pot să rămână însărcinate

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

De ce nu au voie femeile să intre în biserică când sunt pe stop

De cele mai multe ori, menstruația este asociată cu murdăria, iar un text al Sfântului Dionisie al Alexandriei precizează că numai cei ce sunt curați cu sufletul și cu trupul se pot apropia de cele sfinte.

„Iar in privinta femeilor, care au curatirea lunara, daca se cuvine, aflandu-se ele asa, sa intre in casa lui Dumnezeu, socotesc ca si a intreba este de prisos; deoarece cred ca nici ele fiind credincioase si cucernice n-ar indrazni aflandu-se asa,

sau sa se apropie de masa cea sfanta, sau sa se atinga de Trupul si de Sangele lui Hristos; caci nici ceea ce avea curgerea sangelui de 12 ani, nu s-a atins de El spre vindecare, ci numai de poalele Lui; dar este lucru neprihanit a se ruga, oricum ar fi cineva, si a-si aduce aminte de Stapanul, oricum s-ar afla, si a se ruga spre a dobandi ajutor; iar cel ce nu este cu totul curat si cu sufletul si cu trupul, se va opri de a se apropia de cele sfinte, si de Sfintele Sfintilor".
(Canonul 2 al Sf. Dionisie al Alexandriei).

Ce este interzis in timpul menstruatiei
Ce este interzis in timpul menstruatiei, potrivit preotilor[Sursa foto: PixaBay]


Însă, deoarece acum nu mai este valabil ca toți cei care merg la slujbă să se și împărtășească, preoții susțin că nu există canoane care să interzică femeii să se roage în biserică în perioada menstruației. Însă există canoane care interzic împărtășirea femeii în perioada menstruației.

Citeste si: Cea mai puternică rugăciune pentru Postul Crăciunului! Face minuni

Femeile în perioada menstruației

Preotul Maxim Melinte de la Parohia din Ghighidici a vorbit despre această temă tabu pe contul său de socializare.
„Cum un creștin întreg la cap poate spune că sub picioarele unei femei cu ciclu pământul arde? Și că ea (femeia) este pedepsită de Dumnezeu, de aia nu poate lua apă din fântână, nu poate pași pragul bisericii și nu-i este permis să se atingă de lucruri sfinte.

Oameni buni, scumpe doamne și domnișoare, ciclul menstrual nu este păcat, este lucru firesc și natural. Termenul „necurăția” femeii este un termen discriminatoriu, arhaic și depășit.”

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

„Cu regret, mai mulţi preoţi şi oameni în etate sunt prea exageraţi la acest capitol, făcând abatere de la tradiţia bimilenară a Bisericii şi nedorind să revădă problema în actualitate. Necurăţia femeii este ceva firesc, la fel ca și curgerea nasului. Aşadar, femeia, în perioada menstruaţiei, are tot dreptul să intre în biserică, să se roage, nu neapărat lângă uşa bisericii şi să ia agheasma şi prescură.

Ciclu la cununie

Și preotul Constantin Necula, cunoscut pentru răspunsurile sale haioase, a explicat în stilul său caracteristic ce se întâmplă cu femeile în timpul menstruației. Acesta a vorbit și despre ciclu la cununie și de ce trebuie să țină cont femeile.

ciclu la cununie
Ce spune preotul Constantin Necula despre ciclu la cununie [Sursa foto: Facebook]

„Nu avem ce să discutăm aici. Intrați liniștite măcar până acolo unde vă simțiți bine. Cred că unii dintre noi exagerăm foarte, foarte mult în gestica asta ginecologică. Că nu avem niciun cabinet ginecologic montat lângă biserică să ne spună în ce perioadă a lunii sunteți. De obicei știți singure și respectați această frumusețe a întâlnirii cu curățenia. Vă întreb și eu așa, că-s mai prost, mai tâmpițoi de felul meu, dacă mireasa e în acea perioadă, nu o cununăm? Îi spunem, te duci acasă, mai stai cinci zile și ne întoarcem marți…?”, a declarat părintele Constantin Necula, într-o conferință susținută în fața tinerilor.



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Când pică Sfinții Mihail si Gavriil 2021

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies