Ce spun specialiștii despre consumul de fructe. Iată de ce nu e bine să mănânci fructe seara și ce se întâmplă în organism când le consumi.
Fructele consumate în exces sau la ore nepotrivite ne pot face mai mult rău decât bine. Iată în articolul de mai jos de ce nu e bine să mănânci fructe seara.
Consumate sub formă de salate, în stare brută sau ca gustare, fructele sunt preferate de către persoane de toate vârstele. Dulci sau acrișoare, fructele conțin fructoză, ajută la ameliorarea unor afecțiuni, fiind o susă excelentă de vitamine și minerale esențiale, dar și de fibre și antioxidanți. Cu toate acestea, fructele nu trebuie consumate oricum și oricând.
Seara, metabolismul încetinește, iar glucidere pe care fructele le conțin nu se vor mai transforma în energie, deoarece organismul nu are nevoie de energie în această parte a zilei și, în schimb, se transformă
Boala gravă pe care o faci dacă mănânci fructe seara
În plus, fructele consumate seara fermentează în stomac și te balonează, așa că somnul va fi întrerupt din cauza durerilor abdominale și a neplăcerilor cauzate de fructe.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
De ce nu e bine să mănânci fructe seara
Cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic a explicat pentru digi24.ro de ce fructele nu trebuie consumate în exces și câte fructe ar trebui consumate zilnic.
„ Fructele nu trebuie consumate în exces. Exces înseamnă cantitatea de fructe ce trece de ce ar intra într-o palmă, așa cum și pâinea trebuie măsurată tot cu palma.
Citeste si: CITEȘTE: Ce se mănâncă de post miercurea și vinerea
Medicul atrage atenția asupra unor raționamente greșite a multora dintre noi atunci când este vorba despre fructe, mai ales când este vorba despre sezonul pepenilor: „Sunt o mulțime de persoane care spun: haide să nu mai mănânc nimic în seara asta, mănânc doar niște fructe, ca să scap cu o rație calorică mai mică. Decât să mănânc mâncare, mai bine renunț la masa de seară și mănânc fructe”.
Aceasta mai atrage atenția și asupra faptului că multe fructe au multe calorii, așadar trebuie să avem grijă câte consumăm.
Citeste si: CITEȘTE: 4 Reţete cu AVOCADO pentru slăbit. Ce beneficii are acest fruct în diete şi nu numai
„Fructele se mănâncă pe post de desert și cu măsură, pentru că altfel ne vom îngrășa și este o grăsime urâtă, exact ca la băutorii de bere, care se pune pe abdomen. Deci, facem burtă de la fructe, n-am niciun fel de veste mai puțin neplăcută. Mi-ar plăcea să vă spun, să zicem răul mai puțin rău, de exemplu despre piersici și caise, că au cea mai puțină fructoză, se absoarbe mai lent. În schimb, pepenii sunt, în acest moment, și de sezon, și campioni. Și va veni „artileria grea”, în toamnă, reprezentantă de struguri. Deci, când vor veni strugurii, cred că nimeni nu mai are niciun dubiu că indiferent dacă bei vin sau că mănânci struguri, tot alcool se numește!”
Ce fructe se consumă și la ce oră
Specialiștii în nutriție recomandă consumul fructelor fie cu jumătate de oră înainte de mesele principale, fie ca gustare, la două ore după acestea. Cel mai bun moment pentru a consuma fructe este dimineața, după ce ai consumat un pahar cu apă. În acest fel, îți asiguri energia pentru câteva ore. Papaya și ananasul sunt recomandate să fie consumate imediat după masă, mai ales dacă ai mâncar carne, deoarece favorizează digestia. Nutriționiștii mai recomandă consumul fructelor în jurul orei 11 și în intervalul 16-17, deoarece organismul produce o secreție de insulină, ceea ce duce la scăderea glicemiei dar și la apariția poftei de dulce.