Schimbarea la Față, numită în popor Obrejenia sau Probejenia, reprezintă sărbătoarea care marchează începutul toamnei. Tradițiile și superstițiile acestei zile sunt, în mod clar, respectate cu strictețe de credincioși, toate având în spate o istorie foarte interesantă. Iată de ce nu se mănâncă struguri până la Schimbarea la Față și ce nu ar trebui să faci în această zi.
Creștinii sărbătoresc Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos în fiecare an pe data de 6 august, zi privită și ca începutul toamnei. Spiritul acestei sărbători, de care s-au legat o serie de tradiții și obiceiuri, este viu păstrat în satele românești. Sărbătoarea este prăznuită în Postul Sfintei Marii, dar Biserica face dezlegare la pește în această zi. Celelalte alimente, inclusiv strugurii, sunt strict interzise pentru credicioși.
De ce nu se mănâncă struguri până la Schimbarea la Față
Conform tradițiiei, se obișnuiește ca începând cu data de 6 august să se poată consuma struguri, existând credinţa că cei care mâncau acest aliment înainte îşi „afuriseau mațele”.
Pe lângă struguri, mai există un fruct strict interzis de Projbenie și anume murele. Aceste fructe de pădure au o istorie din popor cel puțin interesantă, obiceiul fiind păstrat încă din cele mai vechi timpuri.
Strămoșii spuneau că atunci când Dumnezeu a creat strugurii, Diavolul a făcut murele, acestea fiind de asemenea cunoscute și sub denumirea de „strugurii diavolului”. Așadar, se spune că aduc ghinion, creștinii așteptând să guste mai întâi din creația lui Dumnezeu, ca mai apoi să consume și mure fără să le mai fie frică.„Semnificația tainică a acestei sărbători este vederea lui Dumnezeu, transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se îndumnezeii încă din această viață.
Schimbarea la Faţă a Domnului ne cheamă la o schimbare, la o înduhovnicire, la un urcuş duhovnicesc interior, la o urcare duhovnicească, prin rugăciune, prin ascultare, prin meditaţie, prin săvârşirea faptelor bune”, spunea preotul Vasile Beni.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Tradiții și supersiții- Schimbarea la Față
În popor se spune că cei care nu respectă obiceiurile acestei mari sărbători vor fi uscați precum florile care încep să se veștejească. De asemenea, mai există o superstiție conform căreia persoanele care spală haine în această zi vor fi năpădite de păduchi și ploșnițe tot anul.
Cei care nu își văd umbra capului la răsăritul soarelui nu vor apuca sfârșitul anului, mai arată superstițiile din popor.
Femeile însărcinate trebuie să respecte obiceiurile dacă își doresc să aibă o sarcină ușoară și copii sănătoși.
În această zi este bine să sfințești grădina și să duci la biserică alimente din roadele pe care le ai pentru a fi sfințite de preot și mai apoi împărțite printre cei fără posibilități.
Se spune în popor că dacă de Schimbarea la Față este însorit și plăcut afară, toamna va fi roditoare și îmbelșugată. În schimb, dacă vemea este posomorâtă, atunci așa va fi toată toamna.Citeste si: CITEȘTE: Cea mai puternică rugăciune pentru dezlegarea cununiilor. Cum să te rogi ca să te căsătorești
Rugăciune ajutătoare de Schimbarea la Față
„La ceas de mare sărbătoare te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.
Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar.
Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință. Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie. Amin!”