Există nenumărate persoane care țin o dietă bazată pe deficit caloric, însă nu reușesc întotdeauna să slăbească. Știați care sunt mai exact motivele?
Aflați din rândurile următoare care sunt mai exact doar câteva dintre motivele pentru care nu reușiți să slăbiți dacă vă aflați în deficit caloric. În plus, descoperiți și cum se poate ține o dietă corectă, prin deficit caloric.
De ce nu slăbești deși ești în deficit caloric
Nu creezi un deficit caloric sustenabil
Pentru a reuși să scapi de grăsime, ar trebui să arzi mai multe calorii decât consumi. De obicei, se taie caloriile și se începe un program zilnic în care desfășori anumite exerciții fizice. Astfel puteți reuși să scădeți numărul de calorii ingerate, dar totodată să îl creșteți pe cel al caloriilor arse.
Cu toate acestea, deseori această modalitate poate duce la o slăbire temporară, dar nu este aproape niciodată sustenabilă pentru că această abordare are un mare defect, și anume: în momentul în care reduci caloriile, pierzi și masă musculară, dar și grăsime.
Prin urmare, soluția pentru a crea un deficit caloric sustenabil, ține de următoarele două aspecte: trebuie să faci exerciții fizice pentru a vă menține masa musculară. Astfel, rata metabolică bazală nu va scădea atât de mult, în momentul în care slăbești. Iar totodată trebuie să mănânci alimente cât mai diverse din punct de vedere nutrițional și cel al proteinelor.
Citeste si: Cu ce se mănâncă MOZZARELLA
Faci mai mult cardio decât antrenamente cu greutăți sau pe intervale de intensitate
Cercetătorii au dovedit faptul că antrenamentul de tip aerobic poate împiedica procesul de slăbire. Astfel că s-a ajuns la concluzia că motivul principal pentru care oamenii se îngrașă, atunci când fac cardio de intensitate joasă, ține de două aspecte: de cele mai multe ori, oamenii se recompensează prin a mânca mai mult, dar și pe termen lung.
Prin urmare, soluția poate să fie legată de antrenamentele desfășurate pe intervale de intensitate (sprinturi) sau antrenamentele cu greutăți (cu unelte puternice). Pentru a ajunge la rezultatele dorite și pentru a slăbi în principal, prioritatea numărul unu trebuie să fie reprezentată de antrenamentele cu greutăți, făcute câte o oră, de 4 ori pe săptămână. Iar prioritatea cu numărul doi trebuie să fie reprezentată de antrenamentele pe intervale de intensitate sau cele strongman, făcute câte 30 de minute, de 2-3 ori pe săptămână.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Nu mănânci suficiente grăsimi când urmezi o dietă low-carb
În momentul în care v-ați hotărât să urmați o dietă low-carb, corpul are nevoie să se adapteze pentru a arde grăsime, în loc de glucoză. Prin urmare, în acest caz, soluție ține de faptul că veți avea nevoie ca 50% dintre caloriile consumate să vină din grăsimi.
Astfel, dieta low-carb va putea funcționa. Ar trebui să mâncați grăsimi la fiecare masă ( Omega-3 din pește și cărnuri organice, trigliceride din uleiuri de nucă de cocos și palmier roșu, grăsimi monosaturate din măsline, ulei de măsline, nuci și avocado etc.).
Citeste si: 3 trucuri de întreținere a sănătății părului
Nu dormi suficient sau ești prea stresat
Odată ce veți începe o cură de slăbire, corpul se va baza și pe o cascadă de hormoni care reglează metabolismul, stresul, foamea și somnul. Prin urmare, dacă o parte a acestei cascade lipsește, precum lipsa somnului, prea mult stres sau mâncatul neregulat, tot bioritmul se dă peste cap.
Soluția, pentru acest caz, ține de dezvoltarea anumitor obiceiuri sănătoase legate de somn și de gestionarea stresului. Ar trebui să stabiliți un orar al somnului și să îl urmați zilnic.
Ai nivele mici de vitamina D
Insuficiența vitaminei D din corp este asociată deseori cu masa adipoasă mai mare. Dacă veți crește nivelele de vitamina D la 30 ml, poate duce chiar la arderea țesutului adipos.
Vitamina D este vitamina necesară pentru menținerea funcțiilor paratiroide, dar și pentru o bună sensibilitate la insulină. Prin urmare, soluția pentru acest caz, ține în primul rând, de analiza de sânge pe care ar trebui să o faceți, pentru a vă măsura vitamina D.
Iar dacă în urma acestei analize, este nevoie să vă creșteți vitamina D, o puteți face prin expunerea la soare (fără creme de protecție sau ochelari de soare) și consumarea de carne și lactate.
Cum să ții dieta cu deficit caloric în mod corect
Prin mesele pe care le aveți zilnic, nu primiți doar energie care vă ajută să gândiți normal, să faceți sport, iar totodată ajută și întregul organism să funcționeze în mod optim, ci mult mai mult de atât.
Astfel încât, deficitul caloric nu trebuie să fie înțeles sub formă de „poți mânca orice, atâta timp cât se potrivește aportului tău de macronutrienți ”, din simplul fapt că fiecare nutrient consumat, are un rol metabolic predefinit. Prin urmare, un plan alimentar ideal ar trebui să conțină o cantitate suficientă de macronutrienți, vitamine, minerale, acizi grași, fito-chimicale, probiotice, prebiotice și multe altele care au un efect pozitiv asupra organismului.
Dacă veți consuma suficiente proteine și fibre și vă controlați porțiile sau eliminați caloriile lichide inutile, veți putea susține pierderea în greutate și deficitul caloric. De asemenea, se recomandă ca activitatea fizică să fie prezentă, iar programul de somn să fie respectat.
Citeste si: Dieta fără carne. Ce este dieta fara carne