De ce nu sunt femei pe bancnotele romanesti?

De ce nu sunt femei pe bancnotele romanesti?
De ce nu sunt femei pe bancnotele romanesti?

Este intrebarea pe care o ridica Janina Nectara, intr-o petitie online adresata Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

 

Janina Nectara, jurnalist de moda, a fondat o comunitate online, http://www.FemeiPeBancnote.ro   care isi propune sa stranga cat mai multe semnaturi, pentru sustinerea celui mai puternic mesaj al deceniului. Acela ca o femeie merita sa ajunga pe o bancnota! 

 

"Banul -obiectul cel mai uzitat în viaţa de toate zilele- trimite un puternic mesaj subliminal, indicând pe cine preţuim, pe cine valorăm noi ca ţară, naţiune, societate şi individ.

Banca Nationala a Romaniei emite banii pentru cetatenii acestei tari. Bancnotete aparţin românilor! Sunt făcute pentru români! Desigur, dacă banii aparţin românilor, ar trebui să îi şi reprezinte. Regretabil, reprezintă doar jumătate dintre români! Bărbaţii!… Bărbaţi cu merite istorice incontestabile! Bărbaţi indiscutabil valoroşi! Însă negăsind nicio femeie pe bancnotele româneşti, survine o întrebarea firească: Noi, femeile, cât valorăm?”

 

Jurnalista indica faptul ca tara noastra este un izvor de personalitati feminine remarcabile, cu recorduri mondiale sau distinctii exceptionale, care nu doar ca au facut istorie in tara, dar au marcat si istoria

internationala. 

 

Pe http://www.FemeiPeBancnote.ro   au fost propuse 100 de femei marcante ale culturii si stiintei romanesti, care pot fi votate spre a fi propuse BNR-ului, pentru a ilustra o bancnota. 

"Stiati ca, in nenumarate domenii, ROMÂNCELE au fost PRIMELE atat in EUROPA, cat si in LUME? Prima femeie inginer din lume este romanca, prima femeie din lume arhitect-inspector general- tot romanca.

Prima femeie din lume, detinatoare a titlului de doctor in medicina, vine tot din Romania, la fel si prima femeie aleasa membru in Academia Regala de Limba si Literatura a Belgiei. 

 

A sosit momentul ca în anul istoric al Centenarului Marii Uniri, să onorăm femeile de exceptie ale Romanie! 

Vă invit pe toţi cei care citiţi aceste rânduri să semnaţi această petiţie istorică, adresata Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, să o partajaţi pe Facebook, pe Instagram, pe toate canalele de socializare, pentru a le arăta tuturor că împreună scriem istoria României!"



Citește și:

Ce semnifică cifrele de pe cutiile de vopsea de păr!

Sore a slabit 30 de kilograme, dupa ce a devenit mamica! A renuntat la un singur aliment

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies