Relatiile sociale, starea de sanatate, gradul de fericire sunt mai devreme sau mai tarziu supuse stresului, care vine odata cu grijile cotidiene, situatiile neasteptate sau dorintele neindeplinite.
Astfel, in situatia in care iti doresti un copil, te gandesti inevitabil si la aspecte precum: cum te vei descurca cu cresterea si educatia lui, ce faci daca banii nu vor fi suficienti sau cand nu poti pleca de la serviciu ca sa-l duci la scoala ori la medic, cum vor reactiona prietenii cand le vei refuza de nenumarate ori invitatiile in oras?
In urma unui studiu realizat de dr.
Un lucru este cert insa: stresul cronic afecteaza in egala masura femeile si barbatii, iar asta ar putea explica de ce unele cupluri sunt diagnosticate infertile, fara vreo cauza evidenta. Iar lucrurile se complica si mai mult daca luam in calcul faptul ca incercarile nereusite de a avea un copil atrag dupa sine amplificarea stresului.
Stresul si sarcina sunt interdependente
Cand o femeie isi doreste sa ramana insarcinata, este imposibil sa nu fie stresata.
Emotiile ce vin odata cu schimbarea de statut, vizitele la doctor, dorinta si nerabdarea duc inevitabil la aparitia stresului.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
“Relaxeaza-te, lasa lucrurile in voia lor si vei vedea ca in scurt timp, vei ramane insarcinata” este un gand usor de spus, dar greu de facut. Si asta pentru ca intre infertilitate si stres exista mai mult decat o simpla legatura.
In cazul acesta vorbim despre o relatie cauza-efect: stresul provoaca infertilitatea, iar infertilitatea duce la aparitia stresului. Este foarte dificil de stabilit diferenta clara intre cele doua situatii deoarece aceasta depinde foarte mult de personalitatea fiecaruia.“ Majoritatea persoanelor isi doresc sa aiba control direct asupra a ceea ce li se intampla. Nu este de mirare ca se simt vulnerabili si stresati atunci cand dupa un an de incercari, sarcina nu apare.
Stresul poate afecta ovulatia
Stresul influenteaza calitatea vietii, dar poate afecta si functionarea hipotalamusului – glanda din creier care regleaza hormonii responsabili de eliberarea ovulelor din ovar, dar si apetitul sau emotiile. Astfel, in cazul femeilor stresate, ovulatia poate fi perturbata.
Foarte important este insa sa facem distinctie intre stresul brusc si cel constant. In cele mai multe cazuri, corpul nostru este obisnuit cu tensiunile constante, de zi cu zi, insa in cazul stresului brusc, provocat de un deces de exemplu sau pierderea locului de munca, se pot produce dereglari hormonale care sa aiba urmari asupra ovulatiei.
Stresul nu este intotdeauna o reactie la ceva negativ. Si stresul pozitiv poate afecta la fel de mult ciclul menstrual. Bineinteles, acest lucru variaza de la femeie la femeie.
Un prim avertisment ca ceva este in neregula este dat, de cele mai multe ori, de secretia vaginala. De obicei, nivelul umiditatii creste pe masura ce se apropie ovulatia, insa in perioadele marcate de stres se poate observa o intercalare a petelor de secretie cu zile uscate. Este ca si cum corpul incearca sa ovuleze, dar stresul nu ii permite.