De ce persoanele stresate risca sa ajunga infertile? Sigur nu stiai asta!

De ce persoanele stresate risca sa ajunga infertile? Sigur nu stiai asta!
De ce persoanele stresate risca sa ajunga infertile? Sigur nu stiai asta!

Relatiile sociale, starea de sanatate, gradul de fericire sunt mai devreme sau mai tarziu supuse stresului, care vine odata cu grijile cotidiene, situatiile neasteptate sau dorintele neindeplinite.

Astfel, in situatia in care iti doresti un copil, te gandesti inevitabil si la aspecte precum: cum te vei descurca cu cresterea si educatia lui, ce faci daca banii nu vor fi suficienti sau cand nu poti pleca de la serviciu ca sa-l duci la scoala ori la medic, cum vor reactiona prietenii cand le vei refuza de nenumarate ori invitatiile in oras?

In urma unui studiu realizat de dr.

Courtney Denning-Johnonsn de la Universitatea Ohio, in cadrul caruia au fost observate 501 femei intre 18 si 40 de ani, s-a demonstrat ca femeile care aveau cel mai inalt nivel de stres prezentau si o probabilitate cu 29% mai mica de a concepe copii. Cercetatorii considera ca in aceste cazuri poate fi vorba fie de un efect direct al stresului asupra organismului (libidou scazut, tulburari de erectie), fie de faptul ca oamenii stresati au tendinta de a-si reduce activitatea sexuala, ceea ce scade sansele de a aduce pe lume un copil.

Un lucru este cert insa: stresul cronic afecteaza in egala masura femeile si barbatii, iar asta ar putea explica de ce unele cupluri sunt diagnosticate infertile, fara vreo cauza evidenta. Iar lucrurile se complica si mai mult daca luam in calcul faptul ca incercarile nereusite de a avea un copil atrag dupa sine amplificarea stresului.

Stresul si sarcina sunt interdependente

Cand o femeie isi doreste sa ramana insarcinata, este imposibil sa nu fie stresata.

Emotiile ce vin odata cu schimbarea de statut, vizitele la doctor, dorinta si nerabdarea duc inevitabil la aparitia stresului.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

“Relaxeaza-te, lasa lucrurile in voia lor si vei vedea ca in scurt timp, vei ramane insarcinata” este un gand usor de spus, dar greu de facut. Si asta pentru ca intre infertilitate si stres exista mai mult decat o simpla legatura.

In cazul acesta vorbim despre o relatie cauza-efect: stresul provoaca infertilitatea, iar infertilitatea duce la aparitia stresului. Este foarte dificil de stabilit diferenta clara intre cele doua situatii deoarece aceasta depinde foarte mult de personalitatea fiecaruia.

Majoritatea persoanelor isi doresc sa aiba control direct asupra a ceea ce li se intampla. Nu este de mirare ca se simt vulnerabili si stresati atunci cand dupa un an de incercari, sarcina nu apare.

Astfel, este foarte important ca partenerii de viata sa fie cat mai relaxati in perioada in care vor sa conceapa si chiar e indicat sa apeleze la yoga, meditatie sau sedinte de terapie de specialitate. In egala masura, testarea preventiva a fertilitatii ar trebui sa preocupe orice cuplu, iar in acest sens Clinica Gynera continua campania Fertility Friday, initiata anul trecut, prin care in fiecare zi de vineri se poate efectua spermograma si testul Anti-Mullerian Hormone cu 50% reducere.”
sustine dr. Irina Oproiu, medic specialist Obstetrica – Ginecologie in cadrul Gynera Fertility Center, Doctorand in domeniul fertilitatii si reproducerii asistate.

Stresul poate afecta ovulatia

Stresul influenteaza calitatea vietii, dar poate afecta si functionarea hipotalamusului – glanda din creier care regleaza hormonii responsabili de eliberarea ovulelor din ovar, dar si apetitul sau emotiile. Astfel, in cazul femeilor stresate, ovulatia poate fi perturbata.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Foarte important este insa sa facem distinctie intre stresul brusc si cel constant. In cele mai multe cazuri, corpul nostru este obisnuit cu tensiunile constante, de zi cu zi, insa in cazul stresului brusc, provocat de un deces de exemplu sau pierderea locului de munca, se pot produce dereglari hormonale care sa aiba urmari asupra ovulatiei.

Stresul nu este intotdeauna o reactie la ceva negativ. Si stresul pozitiv poate afecta la fel de mult ciclul menstrual. Bineinteles,  acest lucru variaza de la femeie la femeie.

Un prim avertisment ca ceva este in neregula este dat, de cele mai multe ori, de secretia vaginala. De obicei, nivelul umiditatii creste pe masura ce se apropie ovulatia, insa in perioadele marcate de stres se poate observa o intercalare a petelor de secretie cu zile uscate. Este ca si cum corpul incearca sa ovuleze, dar stresul nu ii permite.



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies