Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre semnificația și obiceiurile lagete de voalul de mireasă.
Ziua nunții este fără doar și poate una dintre cele mai importante din viața unei femei, iar aceasta presupune o serie lungă de pregătiri. Printre lista obiectelor vestimentare de achiziționat pentru acest eveniment, se regăsește și voalul de mireasă. Deși în zilele noastre, purtarea voalului nu este obligatorie și reprezintă adesea o alegere personală a miresei, care poate fi înlocuit cu diademe, flori sau chiar pălării, voalul de mireasă rămâne un simbol puternic, îmbinând tradiția și estetica într-un mod în care atrage atenția invitaților.
Cu toate acestea, puțini sunt cei care știu ce reprezintă mai exact acesta și de ce poartă miresele voal. Descoperă din rândurile următoare de unde a plecat această tradiție și află mai multe detalii despre obiceiurile asociate cu voalul de mireasă.
De ce poartă miresele voal
Voalul de mireasă are o istorie lungă și semnificații variate în funcție de cultură și epocă. Astfel, obiceiul voalul își are originile încă din Roma antică, acolo unde miresele purtau voaluri roșii sau galbene, care simbolizau focul și aveau rolul de a proteja mireasa de spiritele rele.
Mai mult decât atât, în Evul Mediu european, voalul simboliza puritatea și modestia miresei. Era văzut ca un simbol al castității și al devotamentului față de soț. Această semnificație este accentuată odată cu apariția creștinismului.O altă simbolistică a voalul de mireasă este trecerea la o nouă viață. Astfel, acest accesoriu este asociat cu trecerea de la viața de fată la cea de femeie căsătorită. Aici apare și ridicarea voalului de către mire, care simbolizează acceptarea acestei noi vieți și angajamentul reciproc pe care cei doi miri și-l fac în ziua nunții.
Din punct de vedere vizual, voalul miresei adaugă și un aer de mister și delicatețe, ascunzându-i parțial trăsăturile și dezvăluindu-le treptat în timpul ceremoniei.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Ce se face cu voalul după nuntă
De-a lungul ceremoniei de căsătorie, voalul joacă un rol extrem de important pentru întreaga simbolistică a evenimentului.
Acesta este pus pentru prima dată de către nașă, în ziua nunții, care trebuie să gătească mireasa. Ulterior, mireasa pășește în fața altarului cu voalul peste față, iar acesta este înlăturat de către mire. Un alt obicei care are legătură cu voalul de mireasă este cel al ruperii turtei de către nașă.
Un alt obicei care are în prim-plan voalul de mireasă este cel al dezgătitului miresei. La finalul petrecerii de nuntă, mireasa aruncă buchetul, care trebuie să fie prins de către o fată necăsătorită. Ulterior, nașa este cea care îi ia voalul miresei de pe cap, iar în locul acestuia îi pune o basma, o pălărie sau o fundiță.
Apoi, voalul este pus domnișoarei care a prins buchetul și ulterior se dansează hora miresei. Acest obicei semnifică trecerea de la statul de mireasă către cel de femeie căsătorită și predarea ștafetei domnișoarei care a prins buchetul. De aceea, se spune că persoana care a prins buchetul și a primit voalul miresei urmează să se căsătorească.După încheierea acestui obicei, mireasa poate alege dacă să îi înmâneze voalul domnișoarei respective, alături de buchet sau să îl păstreze.
De asemenea, voalul poate fi transmis de la mamă la fiică sau la alte rude, devenind o moștenire de familie cu o valoare sentimentală importantă. Acesta poate fi adaptat sau modificat pentru a se potrivi stilului fiecărei noi mirese din familie.