Temperaturile joase favorizeaza inmultirea virusurilor in caile nazale si reduc capacitatea organismului de a lupta cu virusurile care determina jumatate dintre „racelile” adultilor si marea majoritatea a racelilor la copii.
Solutia? Sa ne tinem nasul „la cald”, punandu-ne un fular peste el atunci cand afara e foarte frig.
Rinovirusurile care provoaca virozele banale ale cailor respiratorii – numite popular „raceli” – se inmultesc mai usor la temperaturi de cca. 33 grade Celsius (aproximativ temperatura din interiorul nasului, atunci cand e frig afara), decat la 37 grade Celsius, temperatura normala din interiorul corpului.
In acelasi timp, sistemul imunitar functioneaza mai slab la 33 grade, fiind mai putin capabil sa lupte impotriva virusurilor.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Aceste descoperiri ale cercetatorilor de la Yale University, publicate in Proceedings of the National Academy, confirma doua vechi conceptii populare:
Ne imbolnavim mai usor de viroze respiratorii atunci cand e frig, justificand astfel si numele de „raceli”, chiar daca nu frigul in sine, ci infectia virala e cauza bolii, si chiar daca infectia este favorizata iarna si de sederea oamenilor in interior, in spatii inchise, cu concentratii mari de virus.
Putem preveni, intr-o masura, aparitia acestor viroze daca impiedicam temperatura nasului sa scada prea mult; profesorul britanic Ron Eccles, specialist in studiul racelilor, recomanda acoperirea nasului cu un fular de lana, atunci cand iesim iarna afara, in frig.
Sursa: www.descopera.ro