De ce renunță unii oameni mult prea ușor la planuri. Ce spun specialiștii?

de ce renuntam la planuri
De ce renunțăm la planuri

În special la început de an, majoritatea oamenilor își propun noi planuri, fie că sunt profesionale sau personale, dar le este greu să se țină de ele. Fiecare dintre noi și-a dorit să facă la un moment dat ceva, dar a fost reținut, iar planul nu a mai funcționat.

În cadrul unei emisiuni, specialistul în psihologie, Paul Olteanu a explicat de ce este atât de dificil să urmăm un plan pe care ni-l propunem, dar și ce ne face să renunțăm atât de rapid.

Cum funcționează mintea noastră

sfaturi pentru motivatie
Sfaturi pentru creșterea motivației[Sursa foto: Freepik]

Specialistul a explicat că fiecare din noi este ghidat de două părți decizionale ale creierului. De aceea, un om reacționează diferit la o acțiune cu care este obișnuit, față de una care este total nouă și chiar dificilă pentru el.

„Toate deciziile pe care le iau oamenii, de la alergat, la ce mănâncă, la partenerul de viață sunt luate de două sisteme decizionale. Una din ele este elefantul, adică structurile mai primitive, spre exemplu cele care permit unui copil să meargă. Astea sunt niște structuri care se formează până la 15 ani și ele automatizează lucruri. Partea aceasta consumă puțină energie și orice se automatizează vine de la sine.”

, a mărturisit Paul Olteanu.

De ce renunțăm cu ușurință la planuri

cum sa iti urmezi rezolutiile
Cum să îți urmezi rezoluțiile[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cum îți alegi partenerul de viață

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Fie că vorbim de o dietă, sport, hobby sau un proiect de la muncă, este evident că de foarte multe ori amânăm sau pur și simplu renunțăm la idee.

Specialistul a precizat faptul că mintea noastră consumă mult mai multă energie atunci când facem ceva cu care nu suntem obișnuiți și de aceea ne este dificil să ne ținem de planuri.

„Motivul pentru care nouă nu prea ne iese, este că această structură, odată ce automatizează ceva, ea nu uită niciodată. Al doilea sistem decizional, care se cheamă cortex prefrontal sau călăreț, aceasta se maturizează până la 25 de ani.

Asta participă la sub 10% din procese și tu când te hotărăști să te duci să alegi, dacă nu ai deja un obicei în a alerga, acolo e nevoie de călăreț pentru a ajuta elefantul, iar acest proces consumă multă energie.”, a declarat specialistul.

Soluția pentru a continua ce ne-am propus

cum sa ma tin de ce imi propun
Cum să mă țin de ce îmi propun[Sursa foto: Freepik]

Citește și: 8 metode de a combate fumatul

Paul Olteanu a evidențiat faptul că, dacă ne dorim rezultate, este important să acționăm cât mai des. Concret, specialistul a mărturisit că pașii mici către un nou țel sunt foarte importanți, pentru a se crea un automatism în creier, ce va duce la reflex. În acest mod, ne vom obișnui cu noua activitate sau cu noul obicei.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

„Ideea la a crea obiceiuri sănătoase este că repetiția bate intensitatea. Ca să poți să creezi obiceiuri sănătoase sau să scapi de acelea nesănătoase, este să repeți ce îți dorești să faci diferit de ce făceai înainte, că vorbim de alergat sau mâncat sănătos, lucruri simple, ușor de făcut, până se automatizează. Exemplul concret este: să faci 10 flotări pe zi este mult mai valoros decât să faci 100 într-o zi și nimic în restul zilelor.

În medie, durează cam 66 de zile să automatizezi ceva. La unii merge și mai repede, chiar de la 21 de zile.Structurile primitive fac două lucruri pe pilot automat: te îndepărtează de durere, adică dacă nu ai chef de alergare nu mergi, sau să obțină plăcere.”, a precizat specialistul.

Se pare că în anumite cazuri, creierul nostru ajunge destul de repede la automatism, chiar și atunci când nu ne dăm seama. Cheia către o viață mai bună este să realizăm care sunt acțiunile negative ce au intrat pe pilot automat în mintea noastră și să luăm măsuri. De asemenea, este esențial să fim foarte motivați pentru a duce la bun sfârșit un nou plan, dar și să repetăm acea acțiune fără întrerupere, pentru a ne intra în reflex. În acest mod, ne va fi cu mult mai ușor, de fiecare dată.

„Dacă am incertitudine că și-a făcut copilul tema, sau că partenerul de viață este fidel, sau că s-a întâmplat proiectul bine la birou, controlez, pun mâna pe telefon. Dacă eu rezolv nevoia de siguranță controlând, mi se instalează un reflex și devine un automatism. Efortul în dezvoltare personală este să înțelegi cum funcționează ambele sisteme decizionale, pentru a lua decizii mai bune, să nu mai faci lucruri pe pilot automat pe care nu ți le dorești, ci să le faci conștient.”, a povestit Paul Olteanu.

 



Citește și:

Parodontoza. Cauze. Simptome și tratament

Totul despre vitamina C. Ce spun specialiștii?

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies