Ceaiul verde își are originea în China iar, în prezent, țările care îl cultivă intens sunt China și India.
De ce să bei ceai verde în fiecare zi! Ceaiul verde își are originea în China iar, în prezent, țările care îl cultivă intens sunt China și India. Este obținut din planta Camelia Sinensis iar numele său provine de la faptul că frunzele își păstrează culoarea verde chiar și atunci când sunt preparate termic, motiv pentru care acesta își păstrează proprietățile antioxidante benefice pentru sănătatea organismului și nu oxidează în timpul prelucrării.
Prelucrarea ceaiului verde
Prelucrarea în mod tradițional a ceaiului verde are loc la începutul primăverii. Metoda tradițională presupune recoltarea frunzelor de ceai, prepararea la abur, uscarea și rularea acestora.
Ceaiul verde de calitate se obține prin prepararea la abur a frunzelor, ori prăjirea acestora la wok la temperatură mare, pentru o perioadă scurtă de timp. Prepararea la abur este practicată pentru a menține prospețimea frunzelor și pentru prevenirea oxidării.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
În China, de obicei, frunzele de ceai verde de prăjesc în vase mari de tipul wok și se rulează apoi manual în forme diverse. În Japonia, frunzele se prepară rapid la abur pe un platou din bambus așezat deasupra apei, fiind ulterior foarte ușor de modelat.
Prin prepararea tradițională a ceaiului verde, frunzele acestuia rămân întregi și prezintă o aroma mult mai bogată decât cea a ceaiului verde preparat în mod industrial.
Prin prepararea industrială frunzele de ceai verde se mărunțesc, conferind un aspect astringent ceaiului și o aroma ușor amăruie. Din acest motiv, ceaiul verde preparat în mod tradițional are o aromă mai subtilă și mai bogată, fiind un deliciu pentru simțuri.Tipuri de ceai verde
Există mai multe tipuri de ceai verde, respectiv ceaiul verde Sencha, ceaiul verde Gyokuro, ceaiul verde Tencha, ceaiu verde Matcha și ceaiul verde Bancha.
Indiferent de sortimentul ales, fiecarea dintre acestea conferă o aromă bogată și plăcută.Beneficiile ceaiului verde
Principalele beneficii pentru sănătate ale ceaiului verde sunt următoarele:
- Efect antioxidant
- Participa la creșterea ratei de metabolizare a organismului
- Protejarea sistemului cardiovascular
- Contribuie la reducerea nivelului de colesterol „rău” LDL
- Scăderea riscului de apariție a diabetului de tip 2
- Îmbunătățirea funcțiilor cerebrale
- Ameliorarea unor boli de piele
- Îmbunătățirea sănătății dentare