Deşi brânza este frecvent denigrată pentru conţinutul ridicat de grăsimi saturate, o nouă cercetare a arătat că este posibil ca acest preparat alimentar să nu aibă impactul negativ asupra sănătăţii pe care l-am presupus cu toţii, informează The Telegraph.
Având în vedere că niciun nutrient nu este consumat în mod izolat, impactul acestora asupra organismului trebuie întotdeauna studiat în contextul în care este consumat, potrivit unui nou studiu publicat în revista de specialitate American Journal of Clinical Nutrition. Lucrarea a arătat că, în ciuda proporţiei mari de grăsimi saturate, brânza nu are efectul negativ asupra colesterolului din sânge la care ne puteam aştepta.
Poate preveni cancerul de ficat
Consumul de brânză poate preveni dezvoltarea unui cancer la ficat şi chiar poate stimula sănătatea acestui organ, potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea A & M din Texas. Studiul a constatat chiar că brânzeturile maturate, cum ar fi brie şi cedar, au potenţialul de a creşte speranţa de viaţă cu până la 25%.
Acest lucru se datorează faptului că aceste brânzeturi conţin un compus numit "spermidină", care se pare că previne fibroza hepatică şi carcinomul hepatocelular, cel mai frecvent tip de cancer la ficat.
"S-a arătat că reducerea drastică a numărului de calorii consumate, limitarea cantităţii de metionină (un tip de aminoacid găsit în carne şi alte proteine) în dietă şi folosirea rapamicinei prelungesc cu adevărat durata de viaţă a vertebratelor', a declarat Leyuan Liu, profesor asistent la universitatea menţionată. "Dar a mânca mai puţin şi fără carne nu este o abordare bine primită de populaţie în general, în timp ce rapamicina a demonstrat că suprimă sistemul imunitar uman.
Prin urmare, spermidina poate fi o abordare mai bună", a adăugat aceasta.