Murele sunt sarace in calorii (35Kcal/100 g) si sunt o sursa deloc neglijabila de vitamine: provitamina A, vitamine din complexul B, in special B3, B5 si B9, vitaminele C, E si K.
Mentin sanatatea sistemului digestiv
Murele contin atat fibre solubile cat si insolubile. Fibrele insolubile ajuta la buna functionare a sistemului digestiv, permitand o absorbitia mai buna a excesului de apa din intestinul gros. Fibrele previn constipatia si permit eliminarea regulata a materiilor fecale.
Lupta impotriva cancerului si a bolilor cronice
Dupa cum am mentionat, murele sunt o sursa natural de acid elagic.
Conform American Cancer Society reprezinta un compus promitator in tratamentul cancerului. In timpul studiilor de laborator, s-a remarcat ca acidul elagic incetineste cresterea tumorilor maligne si ucide celulele canceroase ale animalelor de laborator. Alte studii efectuate de American Cancer Society arata ca acidul elagic poate reduce efectele nocive pe care estrogenul le are in cancerul de san.
Un rol important in lupta impotriva cancerului o au si antioxidantii si vitamina C din mure care ajuta reducerea radicalilor liberi, prevenind astfel aparitia cancerului si a diferitelor boli cornice.
Murele reduc colesterolul
Murele contin pectina si fibre solubile, doua substante cunoscute pentru efectul de reducere a colesterolului rau (LDL). Un studiu din 1987 a Universitatii din Florida, condus de Dr. James Cerda, publicat in Science News, evidentiaza faptul ca dupa 4 luni in care au consumat pectin din fructe, participantilor la studiu li s-a redus nivelul de colesterol cu o medie de 9%, iar la unii participanti li s-a redus nivelul de colesterol cu pana la 19%.
Sunt un bun remediu impotriva diareei si hemoroizilor
Consumul de mure s-a dovedit a fi benefic pentru cei care sufera de diarie si de inflamatii la nivelul intestinelor. Murele au fost folosite si pentru a ameliora hemoroizii, datorita continului lor in taninuri.
Sursa
Mentin sanatatea sistemului digestiv
Murele contin atat fibre solubile cat si insolubile.
Fibrele insolubile ajuta la buna functionare a sistemului digestiv, permitand o absorbitia mai buna a excesului de apa din intestinul gros. Fibrele previn constipatia si permit eliminarea regulata a materiilor fecale.
Lupta impotriva cancerului si a bolilor cronice Dupa cum am mentionat, murele sunt o sursa natural de acid elagic. Conform American Cancer Society reprezinta un compus promitator in tratamentul cancerului. In timpul studiilor de laborator, s-a remarcat ca acidul elagic incetineste cresterea tumorilor maligne si ucide celulele canceroase ale animalelor de laborator.
Alte studii efectuate de American Cancer Society arata ca acidul elagic poate reduce efectele nocive pe care estrogenul le are in cancerul de san.Un rol important in lupta impotriva cancerului o au si antioxidantii si vitamina C din mure care ajuta reducerea radicalilor liberi, prevenind astfel aparitia cancerului si a diferitelor boli cornice.
Murele reduc colesterolul Murele contin pectina si fibre solubile, doua substante cunoscute pentru efectul de reducere a colesterolului rau (LDL).
Un studiu din 1987 a Universitatii din Florida, condus de Dr. James Cerda, publicat in Science News, evidentiaza faptul ca dupa 4 luni in care au consumat pectin din fructe, participantilor la studiu li s-a redus nivelul de colesterol cu o medie de 9%, iar la unii participanti li s-a redus nivelul de colesterol cu pana la 19%.
Sunt un bun remediu impotriva diareei si hemoroizilor Consumul de mure s-a dovedit a fi benefic pentru cei care sufera de diarie si de inflamatii la nivelul intestinelor.
Murele au fost folosite si pentru a ameliora hemoroizii, datorita continului lor in taninuri.
Sursa Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro