Considerata o cereala, hrisca, nu intra, de fapt, in aceasta categorie, fiind de fapt o samanta a unei plante inrudite cu rubarba.
Are un indice glicemic scazut, prevenind fluctuatia de zahar in sange, care cauzeaza inflamatii, modificari de comportament si crestere in greutate.
Hrisca are mai multe proteine decat porumbul, meiul, orezul sau graul si este mai bogata in amino acizii lizina si arginina, acestia fiind mai putin prezenti in cereale, dar esentiali pentru sanatatea inimii si
Nu contine gluten, fiind o alegere perfecta pentru celiaci, cei care au alergii la gluten sau doar vor sa evite glutenul.
Datorita continutului sau de amino acizi, poate stimula continutul de proteine din leguminoasele si cerealele consumate in aceeasi zi.
Hrisca este neegalata in abilitatea ei de a normaliza nivelul de colesterol.
Pe langa faptul ca are un indice glicemic redus, continutul de fibre si proteine contribuie la normalizarea nivelului de zahar din sange, un beneficiu pentru diabetici si pentru oricine incearca sa piarda in greutate. Cercetarile publicate in Revista de Chimie alimentara si agricola arata ca o singura doza de extract din seminte de hrisca a redus nivelul de glucoza din sange cu 12-19% in decurs de 90-120 de minute.
Sursa
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro