De ce să nu arunci semințele de dovleac. Cum le poți folosi de fapt

De ce să nu arunci semințele de dovleac. Cum le poți folosi de fapt
De ce să nu arunci semințele de dovleac. Cum le poți folosi de fapt

Află din rândurile următoare cum poți folosi semințele de dovleac.

Dovleacul este fără doar și poate vedeta toamnei. Acesta poate fi folosit în numeroase combinații, atât ca fel de mâncare, desert, cât și chiar ca obiect decorativ. Cu toate acestea, este important de precizat că el poate fi folosit cu totul, fără să irosim absolut nimic. De aceea, semințele de dovleac reprezintă totodată o parte a dovleacului foarte importantă, pe care ar trebui să o valorificăm la maxim.

Acestea sunt foarte nurtritive și versatile, oferind o mulțime de beneficii pentru sănătate și opțiuni culinare.

Află din rândurile următoare care sunt beneficiile semințelor de dovleac și de ce nu ar trebui să le arunci.

Beneficiile semințelor de dovleac 

Citește și: Cum să alegem cele mai bune semințe de legume: Ghid complet

De ce să nu arunci semințele de dovleac. Cum le poți folosi de fapt
De ce să nu arunci semințele de dovleac. Cum le poți folosi de fapt[Sursa foto: freepik]

Citește și: 9 beneficii ale untului de migdale, nutriție și reacții adverse

Un prim aspect de care ar trebui să ținem cont este efectul benefic pe care acestea îl au asupra sănătății. Astfel, este important de precizat că semințele de dovleac constituie un aliment cu numeroase beneficii asupra sănătății. Ele conțin o cantitate sănătoasă de grăsimi sănătoase, magneziu și zinc.

De asemenea, semințele de dovleac au fost asociate cu mai multe beneficii pentru sănătate.

Potrivit healthline, acestea au un rol semnificativ în îmbunătățirea sănătății inimii, sănătatea prostatei și protecția împotriva anumitor tipuri de cancer.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Din punct de vedere al nutrienților, semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de proteine vegetale.

De asemenea, sunt bogate în magneziu, zinc, fier și fosfor, care sunt esențiale pentru sănătatea oaselor, a inimii și a sistemului imunitar. Totodată, conțin acizi grași Omega-3 și Omega-6, benefici pentru sănătatea cardiovasculară. Mai mult decât atât, semințele de dovleac au un conținut ridicat de antioxidanți, care ajută la combaterea inflamațiilor și a stresului oxidativ.

Astfel, datorită conținutului de magneziu și antioxidanți, ajută la menținerea unui sistem cardiovascular sănătos.

Zincul din semințele de dovleac este benefic pentru sănătatea prostate, iar conținutul de triptofan, un aminoacid care ajută la producția de serotonină și melatonină, contribuie la un somn odihnitor.

Împiedicați risipa alimentară

De ce să nu arunci semințele de dovleac. Cum le poți folosi de fapt
De ce să nu arunci semințele de dovleac. Cum le poți folosi de fapt[Sursa foto: freepik]

Din punct de vedere ecologic, aruncarea semințelor de dovleac la coșul de gunoi contribuie la promovarea risipei alimentare. HEAlabel  notează că folosind fiecare parte a dovleacului, inclusiv semințele sale, ne demonstrăm angajamentul față de durabilitate și consum responsabil.

O nouă aventură de grădinărit

Pentru pasionații de grădinărit, păstrarea semințelor de dovleac reprezintă o variantă excelentă pentru a le replanta și a avea grijă de proprii voștri dovleci. Astfel, continuați ciclul de recoltare și vă bucurați de legume proaspete de la voi din grădină.

Beneficiile semințelor de dovleac pentru ten

De ce să nu arunci semințele de dovleac. Cum le poți folosi de fapt
De ce să nu arunci semințele de dovleac. Cum le poți folosi de fapt[Sursa foto: freepik]

Dacă până acum am vorbit despre beneficiile pe care aceste semințe le au asupra organismului, trebuie să precizăm că ele nu sunt perfecte ca aliment, ci și ca produs cosmetic.

Citește și: „Nu credeam că se va duce la cea mai bună prietenă a mea”. A putut Ozana Barabancea să îl ierte pe fostul ei soț pentru infidelitatea sa?- kanald.ro

Citește și: Încă o victimă a Șacalului. Mama fetei a spus adevărul gol-goluț: "A dus-o într-o casă păsită și..." Presupusul criminal al Deliei și Denisei primește noi acuzații- stirilekanald.ro

Semințele de dovleac măcinate pot fi folosite fie ca exfoliant, ajutând la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și contribuind la luminozitatea tenului, sau ca uleiuri naturale. Uleiurile naturale din semințe de dovleac reprezintă un tratament hrănitor pentru ten.

Cum poți folosi semințele de dovleac în bucătărie

Dacă ți-am stârnit interesul pentru păstrarea semințelor de dovleac și refolosirea lor, atunci descoperă în continuare cum le poți folosi în bucătărie.

Poți prăji semințele de dovleac pentru a face o gustare crocantă și sănătoasă. Le poți condimenta cu sare, piper, boia sau alte condimente preferate. De asemenea, le poți adăuga în salate pentru a le da un plus de textură și nutrienți.

Totodată, poți măcina semințele și să le adaugi în smoothie-uri pentru un aport suplimentar de proteine și grăsimi sănătoase.

Semințele de dovleac măcinate pot fi folosite în pâine, biscuiți sau prăjituri pentru a adăuga un plus de savoare și valoare nutritivă.

Nu în ultimul rând, semințele măcinate sau prăjite pot fi adăugate ca topping pentru supe sau sosuri, oferind o textură crocantă și o savoare deosebită.

Semințele de dovleac sunt o adevărată comoară nutritivă și pot fi integrate ușor în alimentația zilnică.



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Ce se întâmplă în corpul tău dacă consumi seara miere de salcâm

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Bianca, primele semne de gelozie, după ce îl vede pe Patrick alături de Virginia! Giuly izbucnește în lacrimi. Care este motivul?

"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!


Cookies