De ce se colindă de Crăciun?

De ce se colindă de Crăciun?

De unde provine acest obicei.

Pe lângă cadouri, meniul mesei de sărbători și împodobitul bradului, la fel de prezente în această perioadă sunt și discuțiile cu privire la colindele de Crăciun. Dar haideți să vedem împreună de ce este important colindatul.

Obiceiul este întâlnit preponderent în Transilvania, însă este omniprezent în această perioadă și în alte regiuni precum Muntenia, Dobrogea, Oltenia sau Banat. Unul din elementele patrimoniului UNESCO, este colindatul în ceata bărbătească, prezent în mare parte în Transilvania. “ această formă de colindat este una dintre cele mai speciale” declară un specialist în etnologie. De asemenea, particularitățile sunt dictate fie de tradiții preceeștine, fie centrate în jurul nașterii Mântuitorului.

Înainte de 1989 și de căderea regimului comunist, colindatul era o formă de exprimare a superstițiilor, motiv pentru care era interzis. Ulterior, colindul a renăscut și a revenit în scena tradițiilor românești, nu doar la sat, ci și la oraș.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Sărutul sub vâsc de Revelion! Semnificaţia acestei tradiţii foarte vechi!

Acest obicei, al colindatului, este o formă de marcare a sărbătorii creștine, Crăciunul, în toate cele trei zile, iar colindătorii se pornesc încă din Ajun. În Transilvania, repertoriul colindătorilor cuprinde 30-40 de piese și trebuie să conțină colinde dedicate glorificării nașterii Mântuitorului și omului, ca și creație a Domnului căruia I se mulțumește pentru munca sa. Colindele au ca elemente centrale agricultori, păstori, pescari, vânători motiv pentru care regăsim astfel principalele ocupații.

“Funcția aceasta de urare a belșugului face din colindă, pe lângă o cântare excepțională, și mijloc de împlinire a năzuințelor omului. Acest gen de colinde care sunt legate de ocupații sunt foarte importante și pentru că ceata merge din casa în casa, nimeni nu este ocolit, indiferent de ce statut social are, nici săracul si nici văduvele nu sunt ocolite de cetele de colindători, tocmai ca să le menească și lor un an îmbelșugat, prosper", declară specialistul.

Acum că ați aflat motivația principală din spatele acestui obicei străvechi, sperăm să vă deschideți casele și inimile către colindătorii care vin să vă binecuvânteze anul acesta.



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Sărutul sub vâsc de Revelion! Semnificaţia acestei tradiţii foarte vechi!

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Adevăratul motiv pentru care celebra actriță Fadik Sevin Atasoy a părăsit distribuția serialului Totul pentru familia mea, în care a jucat rolul Şengül! A fost nevoită să se retragă sau totul s-a întâmplat conform scenariului?

Imaginile durerii la înmormântarea Denisei! Ce s-a întâmplat cu tânăra ucisă de Șacalul din Constanța: "Inima și sufletul meu..."