De ce se fac pomeni până la 7 ani. Ce trebuie să știe femeile despre această semnificație

De ce se fac pomeni până la 7 ani
De ce se fac pomeni până la 7 ani

Află din rândurile următoare care sunt intervalele de timp la care trebuie să faci pomeni și ce semnifică împlinirea celor 7 ani de la deces.

Pierderea unei persoane apropiate reprezintă o perioadă dificilă pentru cei care rămân să se îngrijească de trupul celui adormit, atunci când acesta este părăsit de suflet. Odată cu trecerea unei persoane în neființă, conform Bisericii Ortodoxe, sufletul este despărțit de trup, trecând în lumea celor veșnice, pe când trupul rămâne în grija rudelor.

Astfel, familiei îi revine sarcina să se îngrijească de trupul persoanei decedate, conform rânduielilor bisericești.

Pe lângă slujba de înmormântare și toate ritualurile specifice, cei adormiți continuă să rămână prezenți în sufletul persoanelor apropiate, prin intermediul unor parastase care au ca scop pomenirea acestora.

Prin aceste parastase care au loc la intervale specifice de timp, persoanei decedate îi sunt iertate păcatele, iar cei vii transmit rugăciuni către Dumnezeu pentru ca sufletul să se odihnească în pace.

Descoperă în continuarea articolului care sunt intervalele de timp specifice pomenirii celor adormiți, de ce se fac pomeni până la 7 ani și ce semnifică această perioadă.

Când trebuie să facă femeile pomană pentru cei adormiți

De ce se fac pomeni până la 7 ani
De ce se fac pomeni până la 7 ani[Sursa foto: shutterstock]

Perioada specifică pentru pomenirea celor adormiți diferă în funcție de fiecare zonă în parte. În unele zone se fac pomeni la 9 zile de la deces, la trei săptămâni, la 6 săptămâni, la 9 săptămâni, la 6 luni, iar ulterior din 6 în 6 luni până la 7 ani.

În alte zone ale țării, de exemplu, se fac pomeni doar la intervale de un an de la trecerea sufletului la cele veșnice.

Astfel, în funcției de specificul fiecărei zone, familia persoanei decedate organizează mese în memoria persoanei respective, după ce preotul slujește la mormântul său și dezleagă bucatele.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Uneori, pomenirea este însoțită de mese sau pomeni și se împart, mai ales la șase săptămâni și la un an, diferite lucruri de pomană pentru sufletul mortului, care sunt mai întâi binecuvântate de către preot.

Aceste fapte de milostenie constituie o modalitate prin care sufletul celui decedat poate să ajungă cât mai aproape de Dumnezeu. Astfel, dacă în urma judecății divine, sufletul ajunge în Iad, prin intermediul rugăciunilor și a faptelor de milostenie pe care ceilalți le fac în memoria persoanei decedate, sufletul său poate ajunge în Rai sau mai aproape de Dumnezeu.

De ce se fac pomeni până la 7 ani

Citește și: Ce se pune în PACHET la pomană. "Pe cei adormiți îi pomenim în pururi, ne rugăm pentru ei și mijlocim pentru odihnă veșnică și iertarea păcatelor lor"

De ce se fac pomeni până la 7 ani
De ce se fac pomeni până la 7 ani[Sursa foto: shutterstock]

De obicei, pomenirea morților la intervale regulate se face până la 7 ani.

Atunci se consideră că sufletul mortului intră în rândul moșilor și strămoșilor.

Cifra 7 are o însemnătate importantă pentru religie, aducând aminte atât de cele 7 zile ale creației, cât și de cele 7 taine.

Totodată, împlinirea a 7 ani de la decesul unei persoane poate însemna plecarea definitivă a sufletului celui răposat în așteptarea vieții de apoi. Se mai zice că în 7 ani trupul se descompune complet, până la os.

Astfel, în unele zone, cu ocazia împlinirii acestei perioade, se procedează ca mormintele să fie deshumate.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Ulterior, după împlinirea celor 7 ani de la decesul unei persoane, rudele pot în continuare să o pomenească în zilele de pomenire a morților, dar și ori de câte ori vor să facă o faptă de milostenie pentru sufletul adormitului.

Ce se face la parastasul de 7 ani

Citește și: Tradiţii la Moşii de toamnă, ziua în care sufletele morţilor bântuie pentru iertarea păcatelor. De ce este interzis măturatul

De ce se fac pomeni până la 7 ani
De ce se fac pomeni până la 7 ani[Sursa foto: shutterstock]

Parastasul de 7 ani, ca toate celelalte, de altfel, se săvârșește mai întâi la mormântul persoanei decedate, unde preotul ține o slujbă în memoria persoanei respective, respectând rânduielile bisericești.

Ulterior, poate avea loc pomana propriu-zisă în cadrul căreia se pregătește mâncare ce va fi oferită atât persoanelor nevoiașe, cât și rudelor și familiei. Se fac pachete cu colaci, lumânări, colivă, vin roșu și mâncare după posibilități care sunt împărțite.  Opțional, se pot oferi drept pomană haine noi, obiecte de mobilier și prosoape, alături de o lumânare rânduită pentru sufletul celui adormit.

 



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

Mâncare de post pentru pomană

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies