Pizza reprezintă unul dintre cele mai consumate preparate. Însă știați care este motivul pentru care mai mereu se întărește blatul?
Aflați din rândurile următoare care este mai exact secretul pentru cea mai reușită pizza, dar și care este motivul pentru care aluatul de pizza se întărește. În plus, descoperiți și o rețetă de aluat de pizza pentru blat pufos, de care cu siguranță vă veți îndrăgosti.
Care este secretul pentru cea mai reușită pizza
Pentru ca blatul de pizza să iasă “ca la carte”, ar trebui să ținem cont de câteva aspecte importante. Printre aceste lucruri esențiale care trebuie să fie urmărite pentru a avea un blat de pizza cu adevărat perfect, se numără și următoarele:
- măsoară corect cantitatea de făină - pentru un avea un blat de pizza cu adevărat gustos, important este să se folosească o cantitate exactă de făină. Iar pentru ca măsurarea cantității să aibă o precizie cât mai mare, putem folosi un cântar de bucătărie
- respectă proporțiile de apă și făină - un aluat reușit de pizza, ar trebui să țină întotdeauna cont de proporțiile fixe, și nu de improvizație. Prin urmare, pentru un blat de pizza bun, ar trebui să folosim un procent de 60% apă, deci cam la o cantitate de 1 kg de făină, ar trebui să adăugăm 600 g de apă, 50 g drojdie și 20 g sare
- cerne făina prin sită – pentru ca blatul să devină pufos în timpul coacerii, făina ar trebui să fie cernută prin sită. Astfel, aluatul obținut va fi mult mai aerat
- întinde blatul cât mai subțire - pentru un blat de pizza cât mai subțire, ar trebui să folosim un sucitor de lemn. Astfel, îl vom întinde mult mai bine, ajungând la o grosime de doar câțiva milimetri
- cum obții un blat crocant - un truc util ține de presărarea peste foaia de copt, griș foarte fin sau mălai mărunt, chiar înainte să pui aluatul de pizza
- cum obții un aluat pufos la interior - se recomandă să folosim un suc de roșii proaspăt, pentru că acesta frăgezește aluatul și îl păstrează pufos în interior, iar la exterior crocant
Citeste si: Cu ce se mănâncă APIO
De ce se întărește aluatul de pizza
Prin urmare, în urma secretelor care stau la baza celei mai reușite pizza, aluatul se va întări dacă nu se vor respecta majoritatea dintre acestea. Trebuie să ținem cont de o cantitate fixă de făină și de apă adăugată, de asemenea, făina trebuie să o cernem, iar blatul să aibă o grosime de doar câțiva milimetri.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
În caz contrar, aluatul de pizza se va întări exact așa cum nu ne dorim. Dacă totuși vă doriți ca blatul de pizza să fie crocant, ar trebui să țineți cont de trucul precizat anterior, cel în care vom presăra griș sau mălai fin, înainte de a așeza aluatul de pizza.
Citeste si: Ce nu se poate mânca cu mâna
Rețet ă de Aluat de pizza pentru blat pufos
Ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente: apă caldă (160 ml), drojdie uscată (2 lingurițe), o lingură de zahăr, făină (500 g), bere (160 ml), ulei de măsline (2 linguri) și o linguriță de sare.
Mod de preparare
Tot ce trebuie să faceți este să începeți prin a amesteca apa caldă cu drojdia și zahărul, conținut pe care îl veți ține deoparte, până în momentul în care se va dizolva drojdia. Apoi veți amesteca făina cu sarea și începeți să încorporați drojdia, berea și uleiul de măsline. Cu robotul de bucătărie va dura frământarea aproximativ 7-8 minute, iar cu mâna, trebuie să amestecați aproximativ 10 minute.
Aluatul de pizza trebuie să devină fin și elastic, iar apoi îl veți unge cu puțin ulei de măsline și îl veți lăsa la crescut 2-3 ore, într-un recipient acoperit cu un prosop. După ce aluatul a crescut, veți întinde foaia de aluat pe masă și o veți așeza în tava pentru copt, pe care o veți mai lăsa la crescut, pentru încă 10-15 minute.
Rețeta de Aluat de pizza pentru blat pufos este gata și îi puteți adăuga sosul de roșii și toppingurile preferate, după care îl veți da la cuptorul încins la 180 de grade Celsius, timp de aproximativ 20 de minute, până când blatul se rumenește.
Citeste si: În cât timp poți rămâne însărcinată