Vezi mai jos de ce se mănâncă miel de Paște, dar și cum a apărut acest obicei străvechi. De ce e bine să ții cont de el.
Încă de la începuturile creștinismului, mielul a fost unul dintre simbolurile religioase. În prezent, mulți români consumă de Paște miel. Iată în articolul de mai jos de ce se mănâncă miel de Paște și care sunt semnificațiile acestui obicei.
Profeții biblici l-au numit pe Iisus Hristos mielul lui Dumnezeu, iar Ioan Botezătorul l-a prezentat pe Iisus Hristos cu formula „Iată mielul lui Dumnezeu”.
De asemenea, mielul apare și în Vechiul Testament, atunci când Dumnezeu îl pune la încercate pe Avraam și îi cere să îl jertfească pe fiul său, Isaac. Avraam L-a ascultat pe Dumnezeu și a fost la un pas să își sacrifice fiul, când Dumnezeu i-a poruncit prin intermediul unui înger să se oprească:
„Iar îngerul a zis: «Să nu-ţi ridici mâna asupra copilului, nici să-i faci vreun rău, căci acum cunosc că te temi de Dumnezeu şi pentru mine n-ai cruţat nici pe singurul fiu al tău».
Citeste si: DESCOPERĂ: Garnitura pentru MIEL la cuptor
Şi ridicându-şi Avraam ochii, a privit, şi iată la spate un berbec încurcat cu coarnele într-un tufiş. Şi ducându-se, Avraam a luat berbecul şi l-a adus jertfă în locul lui Isaac, fiul său”.
Trimis la moarte pentru mântuirea lumii, Iisus Hristos a fost victima tuturor păcatelor oamenilor, simbolizat de mielul fără de păcat care se lasă sacrificat.
De altfel, în Biblie apar mai multe referiri la sacrificii, când oamenii sacrificau mielul întru slava lui Dumnezeu.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: 3 preparate pe care le poți face din ficatul de porc sau de miel
De ce se mănâncă miel de Paște
În noaptea de Înviere, credincioșii aduc la Biserică un coș cu mâncare pentru a fi binecuvântat. Preoții binecuvântează coșurile și rostesc o rugăciune în care este menționat și berbecul adus de către credinciosul Avraam.
„Caută, Doamne, Iisuse Hristoase, spre mâncărurile acestea de carne şi le sfinţeşte precum ai sfinţit berbecul pe care Ţi l-a adus credinciosul Avraam, mielul pe care Ţi l-a adus jertfă Abel şi viţelul cel gras care ai poruncit să fie junghiat pentru fiul cel rătăcit şi apoi întors către Tine.
Sărbătoarea Paștilor a fost instituită de către Dumnezeu, prin intermediul proorocului Moise, chiar înainte ca poporul evreu să treacă orin Marea Roșie. Pentru creștini, Paștele înceamnă cea mai mare sărbătoare a religiei, trecerea de la moartea sufletului prin păcate la viața cea veșnică prin intermediul jertfel și învierii mântuitoare a lui Hristos, a treia zi după ce a fost pus pe cruce.
„Cine nu mânâncă miel de Paşte, nu-i merge bine tot anul” spune o străveche zicere românească.
În lumea satului de odinioară, sacrificarea mielului de Paște era un act de maximă însemnătate. Ciobanul sau gospodarul care se ocupa de sacrificarea animalului trebuia să treacă prin mai multe ritualuri. Bărbatul trebuia să se tundă, să se spele, să își schimbe cămașa și să nu fi avut contacte intime cu 3-6 zile înainte de ziua sacrificiului. În plus, pe gâtul animalului care era sacrificat trebuia trasat semnul crucii.
Însă nu este obligatorie consumarea cărnii de miel. Aceasta poate fi înlocuită cu carne de porc, de pui sau de vită, după preferință.
„Deşi se pomeneşte de berbec, de miel, nu se arată că prin această litanie se sfinţeşte doar carnea de miel, ci toate „mâncărurile de carne” (se înţelege, comestibilă). Ar putea fi de miel, viţel, curcan, porc, peşte, etc. Vasăzică, nu se dovedeşte imperios necesar să consumăm la Paşti carne de miel. Dar, dacă o facem, să nu credem cu obstinaţie că împlinim învăţătura Bisericii, ci mai degrabă o tradiţie”, spune părintele Mihai Daniliuc în cadrul unui interviu.
Ce spun nutriţioniştii despre carnea de miel
" Mielul sau iedul intra la categoria carne roşie şi este o sursă foarte bună de proteine de calitate. Pentru persoanele sănătoase şi active fizic este o opţiune sănătoasă, însă pentru cele cu anumite probleme (dislipidemie, trigliceridemie, hipertensiune arterială, hepato-renale, obezitate) este indicat să se consume carne de miel în cantităţi mici şi doar bucăţile foarte slabe. C ând se vinde mielul trebuie să aibă copitele despicate şi capul ca să vezi dintii. Este foarte important să nu aibă sub 9 kilograme cu totul, deoarece cu cât este mai mic cu atât conţine mai multe purine care fac mai greu digerabil, fiind o opţiune foarte periculoasă în special pentru persoanele bolnave de gută. Este indicat să cumperi un miel sau bucăţi dintr-un miel care să aibă în jur de 10- 15 kilograme, deoarece carnea va fi mai puţin indigesta decât cea mai fragedă", ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.