De ce se pun cadouri în ghetuțe de Moș Nicolae

De ce se pun cadouri în ghetuțe de Moș Nicolae
De ce se pun cadouri în ghetuțe de Moș Nicolae

Află din rândurile de mai jos adevăratul motiv pentru care se pun cadouri în ghetuțe de Moș Nicolae!

Moș Nicolae este una dintre cele mai cunoscute tradiții de iarnă, sărbătorită cu entuziasm în multe țări europene, inclusiv în România. În fiecare an, pe 6 decembrie, copiii și chiar adulții așteaptă cu nerăbdare dimineața pentru a descoperi ce cadouri sau surprize li s-au strecurat în ghetuțe. Află din rândurile următoare de ce se pun cadouri în ghetuțe de Moș Nicolae!

Legenda lui Moș Nicolae

Citește și: Românii își serbează onomastica de Sfântul Nicolae și încă păstrează tradițiile

De ce se pun cadouri în ghetuțe de Moș Nicolae[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce preparate obișnuiește să aibă Alexia Eram, pe mesele de sărbători? Aceasta le petrece întotdeauna alături de familie! "Se pune câte puțin ca să se termine din farfurie!"

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Tradiția de a oferi daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie își are rădăcinile în povestea Sfântului Nicolae. Povestea lui Moș Nicolae este legată de un nobil sărac care avea trei fete, pe care nu le putea mărita din cauza lipsei de avere. În acele vremuri, pentru ca o fată să se căsătorească, tatăl ei trebuia să-i ofere o zestre considerabilă. Când fata cea mare a ajuns la vârsta căsătoriei, Sfântul Nicolae a lăsat pe ascuns un săculeț cu aur la ușa casei nobilului, iar același lucru s-a întâmplat și pentru a doua fată.

De ce se pun cadouri în ghetuțe de Moș Nicolae[Sursa foto: freepik]

Astfel, atunci când a venit rândul celei de-a treia fete, nobilul, curios să afle cine îi lasă darurile, a stat de veghe și l-a prins pe Nicolae. Episcopul, realizând că era urmărit, a aruncat săculețul cu aur prin horn, într-o șosetă pusă la uscat. Această întâmplare a dat naștere tradiției ca darurile să fie puse în șosete sau ghetuțe. Deși Nicolae i-a cerut nobilului să păstreze secretul, acesta a povestit tuturor, iar astfel, obiceiul de a oferi cadouri a fost asociat cu numele Sfântului Nicolae.

Cei trei saci cu aur au devenit simbolizați prin cele trei bile de aur, iar tradiția s-a continuat prin dăruirea de portocale în ziua Sfântului Nicolae.

De ce se pun cadouri în ghetuțe de Moș Nicolae

De ce se pun cadouri în ghetuțe de Moș Nicolae[Sursa foto: freepik]

Citește și: Iasmina dă cărțile pe față după ce a intrat în Casa Iubirii! „Pot să fiu cam nesimțită” Cum au reacționat concurenții la declarațiile sale- kanald.ro

Citește și: Ucisă și îngropată pe câmp! Părinții Teodorei o plâng cu lacrimi amare: „Tremură carnea pe mine”- stirilekanald.ro

Așadar, a apărut această legendă și s-a păstrat obiceiul ca Moș Niculae să lase cadouri și dulciuri în ghetuțe celor mici. În România, pregătirea pentru Moș Nicolae începe cu câteva zile înainte, când copiii își curăță și lustruiesc ghetuțele, în speranța că vor primi daruri. Noaptea magică este plină de emoție, iar dimineața de 6 decembrie devine un prilej de bucurie. Deși obiceiul se concentrează în special pe cei mici, și adulții participă la această tradiție, fie oferindu-și cadouri simbolice, fie bucurându-se de atmosfera festivă.

În unele regiuni, ghetuțele sunt înlocuite de ciorapi sau papuci de casă, dar semnificația rămâne aceeași.

De-a lungul timpului, tradiția de Moș Nicolae s-a adaptat vremurilor moderne. Dacă în trecut cadourile erau mai degrabă simbolice, astăzi acestea pot include obiecte mai valoroase, cum ar fi gadgeturi, cărți sau alte produse moderne. Însă, motivul acestui obicei rămâne aceeași, mai precis celebrarea generozității și a bucuriei de a oferi.

În plus, obiceiul de a dărui cadouri de Moș Nicolae a devenit o ocazie perfectă pentru familii de a petrece timp împreună și de a crea amintiri frumoase.

Tradiții și obiceiuri în diferite părți ale lumii de Moș Nicolae

De ce se pun cadouri în ghetuțe de Moș Nicolae[Sursa foto: freepik]

  • În Germania, tradiția Moșului Nicolae îmbină o figură păgână cu imaginea creștină a Sfântului Nicolae, fiind un bătrân cu sac și nuielușă. Copiii lasă ghetuțele și scrisori cu dorințe, iar Moșul aduce cadouri celor cuminți și nuielușe celor obraznici.
  • În Franța, copiii pun un pahar de vin și morcovi pentru măgărușul Moșului, iar în regiunile estice, acesta vine însoțit de Pere Fouettard, care pedepsește copiii neascultători.
  • În Belgia și Luxemburg, copiii pregătesc vin și morcovi pentru Moș Nicolae și calul său.
  • În Austria, Moș Nicolae călătorește cu Krampus, care amenință copiii obraznici.
  • Copiii din Italia lasă scrisori și primesc dulciuri, iar tinerele fete primesc daruri în amintirea celor ajutate de Sfântul Nicolae.


Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Idei de cadouri pentru Moș Nicolae 2024. Ce surprize pot face mămicile

Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi

Dezvăluirea sfâșietoare pe care Helmut Duckadam i-a făcut-o lui Mitică Dragomir, despre situația financiară! Abia și-a putut stăpâni lacrimile când și-a auzit prietenul spunând asta: „M-am simțit eu umilit”

Cum și-a luat Adrian Enache rămas-bun de la Helmut Duckadam. Gestul artistului îți sfâșie inima

Horoscop 14 decembrie 2024. O zodie trebuie să facă ordine în cercul de prieteni

Patrick, mesaj neașteptat pentru Bianca! Iată ce i-a transmis concurentul partenerei sale, la scurtă vreme de la neînțelegerile pe care le-au avut în platoul emisiunii Casa iubirii

De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul extrem


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies