Mititeii se poate spune că sunt simbolul zilei de 1 Mai, fiind consumați de foarte multe persoane. Însă știați care este motivul pentru care se adaugă bicarbonat în aceștia?
Aflați din rândurile următoare care este povestea care se află în spatele apariției mititeilor la noi în țară, dar și care este motivul pentru care se adaugă bicarbonat de sodiu în aceștia. În plus, descoperiți și care este cea mai bună rețetă de mititei cu bicarbonat, pe care o puteți prepara cu ușurință!
Povestea care stă la baza apariției mititeilor la noi în țară
Istoricii precizează faptul că micul românesc ar fi apărut în Țările Române încă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Acest preparat deosebit de gustos, se află și astăzi în bucătăria bulgară, sârbească și bosniacă.
Tipul de carne folosit în compoziția acestora, modul în care aceștia sunt gătiți și serviți, fac împreună ca mititeii să fie diferiți în funcție de fiecare zonă în care sunt preparați.
Povestea întreagă a felului în care și-au făcut simțită prezența aceste preparate absolut gustoase, a pornit de la cârciumarul Iordache Ionescu. Acesta obișnuia să aibă o rețetă nemaipomenită de cârnați, însă într-o zi nu a mai avut mațe pentru aceștia, iar din cauza faptului că avea foarte mulți clienți, a trebuit să ia o bucată
de carne tocată, care era pregătită pentru cârnați și a pus-o pe grătar. Clienții au fost foarte mulțumiți de rezultat, iar acesta a fost modul în care micul a devenit „vedeta” localului său, din centrul Bucureștiului.Citeste si: Horoscop 2 mai 2022. O zodie are noroc în dragoste!
De ce se pune bicarbonat în mici
Încă de la cârciumarii interbelici, până la producătorii actuali, rețetele de mici au fost din ce în ce mai diversificate, aromate și mai speciale. Însă toate acestea au un element comun, și anume, bicarbonatul de sodiu. Fără introducerea acestui ingredient în prepararea micilor, aceștia ar fi rămas doar la stadiul de.. simple chiftele.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Încă de la prima rețetă apărută de mici, din anul 1920, bicarbonatul de sodiu este menționat în ingrediente. Chiar și cantitatea este menționată, ținând cont că la un kilogram de carne, trebuie să fie adăugate 2-3 grame de bicarbonat de sodiu.
Diferența între pasta de mici care conține bicarbonat de sodiu și cea care nu conține, constă nu doar în gust, ci și în modul în care va ieși compoziția la final.
În rețetele mai vechi, se obișnuia să se folosească supa de la oasele de vită, obținută în urma fierberii oaselor timp de câteva ore, la foc mic. Această supă era utilizată ca liant în compoziție. De asemenea, în anumite zone se foloseau și diverse tipuri de carne, precum vită, porc, miel, oaie sau amestec.
În timpurile trecute se folosea chiar și carne de cal.Citeste si: De ce este ocrotită Floarea-de-colț, declarată „monument al naturii”
Care este cea mai bună rețetă de mititei cu bicarbonat
Iată cum puteți face cei mai buni mititei cu bicarbonat, chiar la voi acasă, cu doar câteva ingrediente necesare și într-un timp foarte scurt.
Ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente: ceafă de vită (1 kg), ceafă de porc (500 g), sare grunjoasă (20 g), bicarbonat de sodiu (o linguriță), căței de usturoi (6), cimbru uscat (o linguriță), coriandru măcinat (o linguriță), ienibahar măcinat (jumătate de linguriță) și piper negru măcinat (o linguriță).
Mod de preparare
Tot ce trebuie să faceți este să începeți prin a tăia carnea în bucățele, urmând ca mai apoi să o dați prin mașina de tocat. Mixați cât mai bine cele două tipuri de carne, adăugați usturoiul zdrobit și amestecați cu 100 ml de apă foarte rece, cu bicarbonatul, sarea și restul condimentelor.
Amestecați apoi întreaga compoziție foarte bine, până când veți obține o pastă, pe care o veți acoperi și o veți lăsa în frigider pentru câteva ore, astfel toate mirodeniile se vor combina cu carnea. După acest interval de timp, veți scoate pasta și o veți mai lăsa pentru încă jumătate de oră la temperatura camerei, iar apoi cu mâinile umezite, veți forma mititeii, pe care îi veți așeza pe un platou.
Frigeți apoi mititeii pe grătarul bine încins, fie la foc de lemne, fie la foc de cărbuni, la foc mediu, întorcându-i destul de des, pentru a se frige pe toate părțile în mod egal. Apoi îi veți pune într-o cratiță, pe care o veți acoperi cu un capăt și îi veți mai lăsa timp de 4-5 minute. Astfel, mititeii se vor găti și pe interior, în continuare la căldură reziduală și vor rămâne suculenți.
Rețeta de mititei cu bicarbonat este gata și se poate servi cu muștar și o garnitură potrivită. Poftă bună!
Citeste si: Regulile esențiale pentru a purta un papion. Care sunt pașii pe care trebuie să-i respecți