Tradiția în care se pune busuioc sub pernă, ține de Sfânta sărbătoare a Bobotezei. Însă știați ce semnifică mai exact acest obicei?
Aflați din rândurile următoare care sunt mai exact tradițiile și superstițiile legate atât de Ajunul Bobotezei, dar și de această zi sfântă în sine. În plus, descoperiți și care este semnificația care există în spatele tradiției în care se pune busuioc sub pernă.
Tradiții și superstiții în Ajunul Bobotezei
- Ajunul Bobotezei este considerat ca fiind un moment cu adevărat magic în tradiția românească, însă totodată este şi un moment dedicat farmecelor, descântecelor şi altor astfel de practici magice.
- Se obișnuia ca dimineaţa, înainte să se aprindă focului, să se strângă cenuşa din sobă şi gunoiul din casă. Acestea erau păstrate până în primăvară, moment în care se presărau pe straturile cu legume, pentru a le face rodnice şi protejate.
- De asemenea, se obișnuia ca fânul de sub faţa de masă şi bulgării de sare să se ofere de mâncare animalelor. Astfel, se spunea că le va feri de farmece, boli şi duhuri rele. Tot pentru a le feri de cele rele, erau stropite cu agheasmă.
- În ajunul Bobotezei ar trebui să se ţină post, în general, iar cine poate, chiar post negru. Apoi, în ziua Bobotezei, după ce ați băut agheasmă, vă puteți bucura de bucatele pregătite, însă nu înainte să fie sfinţite de către preot. După ce acesta a sfințit tot ce se află pe masă, o parte din bucate ar trebui oferită și animalelor, pentru a fi protejate de boli şi bune de prăşit.
- Conform tradițiilor, se spune că în ajunul sărbătorii de Bobotează, ar trebui să se pregătească o masă asemănătoare cu cea pregătită în ajunul Crăciunului.
- Pe masă se obișnuiește să se pună o faţă de masă, sub care se pune fân sau o tavă, iar pe fiecare colţ al mesei se pune câte un bulgăre de sare. Pe masă se vor aşeza 12 feluri de mâncare, dintre care și colivă, borş de fasole albă în care se fierb colţunaşi mici, umpluţi cu ciuperci, borş de pește, pește prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac și alte astfel de preparate.
- Se spune că dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, vor avea rod bogat.
- De asemenea, se spune că animalele din grajd ar vorbi la miezul nopţii despre locurile unde sunt ascunse comori neştiute.
- În această zi sunt complet interzise certurile în casă şi nu se obișnuiește să se ofere absolut nimic ca împrumut.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
De ce se pune busuioc sub pernă
Pe lângă nenumăratele tradiții și obiceiuri săvârșite în Ajunul Bobotezei, există şi credinţa ca în noaptea de Bobotează fetele îşi pot visa ursitul. Dacă acestea îşi vor lega pe degetul inelar un fir roşu de mătase sau îşi vor pune sub pernă o crenguţă de busuioc, îşi vor visa alesul, aflând care este persoana cu care își vor petrece tot restul vieții.
În plus, tot în seara de Ajun a Bobotezei existau persoane care săvârşeau diverse practici pentru a afla care este durata vieţii lor. Înainte de culcare, luau cărbuni din vatră şi ii denumeau cu numele tuturor membrilor familiei. Se spune că prima persoană care va muri, va fi cea al cărui cărbune pe care se află numele, se va stinge primul.
Tradiții și superstiții de Bobotează
- Pentru ca apa din râuri să fie sfințită, preotul este cel care obișnuiește să arunce în ea o cruce, care trebuie adusă înapoi. Bărbatul din sat care reuşeşte să scoată respectiva cruce din apă, se spună că va avea noroc tot anul.
- În anumite zone ale ţării, există chiar obiceiul numit „Iordaneală”. Acest obicei presupune că oamenii merg la fântâni şi îşi toarnă apă pe cap. Astfel, aceștia vor fii sănătoşi tot anul.
- De asemenea, se mai spune și că fetele care alunecă în această zi pe gheaţă şi cad, se vor mărita cu siguranță, chiar până la sfârşitul anului respectiv. Aspect valabil și pentru băieți.
- Ca în orice altă sărbătoare, nici în această zi nu se spală rufe. Motivul ține de faptul că toate apele sunt sfinţite de Bobotează. În anumite zone ale țării se spune că nu e bine să speli nici în următoarele opt zile de la această sfântă sărbătoare.
- Totodată, apa sfinţită (agheasma mare), care este adusă în această zi de la biserică, se spune că este cu adevărat miraculoasă. Cu doar câteva picături ai putea vindeca deochiul, alcoolismul, sterilitatea sau crizele de nervi. De asemenea, dacă vei stropi casa cu această agheasmă, vei curăţa casa de duhuri rele.
Citeste si: 2022: Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Ce nu ai voie să faci, este COMPLET INTERZIS