Iată de ce creștinii țin post negru de Înălțarea Sfintei Cruci și ce reprezintă această sărbătoare pentru creștinii din întreaga lume, de aproape 2000 de ani.
Ziua de 14 septembrie este o zi extrem de importantă pentru toți creștinii. Această zi marchează două evenimente solemne pentru creștini și este marcată prin post aspru, pentru a aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului pe Golgota.
Pe 14 septembrie, creștinii cinstesc Înălțarea Sfintei Cruci.
Mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, Împărăteasa Elena, este cea care a poruncit găsirea Crucii. Se spune că, pentru a afla care este cea pe care a fost răstignit Mântuitorul, patriarhul Macarie a atins fiecare cruce de o femeie moartă.
Citeste si: Sărbătoare mare astăzi! Cui trebuie să spui la mulți ani! Mulți români poartă acest nume sfânt
Tot pe 14 septembrie este cinstită Aducerea Sfintei Cruci în Ierusalim, la biserica Sfântului Mormânt, în anul 629.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ziua Crucii este cinstită prin post negru, rugăciune și praznice. Credincioșii țin post pentru a avea o familie sănătoasă, spor și armonie în casa. În această zi sunt prăznuiți „Moșii de toamnă”.
Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci
Citeste si: Ce nu ai voie să faci de Ziua Crucii
Citeste si: Ce se mănâncă de Înălțarea Sfintei Cruci
De Înălțarea Sfintei Cruci, se duc la biserică ulcele cu miere și lapte, iar de toartă se leagă un fir de ață roșie. Pe ulcele se pune un colac și se dau săracilor, pentru a-i pomeni pe cei plecați dintre noi.
Tot astăzi se adună și frunze de busuioc, mentă, cimbru, care sunt considerate plante magice. Se sfințesc la biserică pentru a alina durerea.
Citeste si: SĂRBĂTOARE MARE astăzi! Ce să nu faci sub nicio formă de Înălțarea Sfintei Cruci! Este păcat mare!
Se mai spune că în ziua de Înălțarea Sfintei Cruci se termină vara și începe, cu adevărat toamna. Popular, se spune că, dacă tună în această zi, va fi o toamnă lungă, iar dacă trece un cârd de ciori, va cădea bruma.