De ce sforăim și cum putem trata această afecțiune

De ce sforăim și cum putem trata această afecțiune
De ce sforăim și cum putem trata această afecțiune

Sforăitul este sunetul zgomotos, care apare în timpul somnului, în momentul în care fluxul de aer respirat face ca țesuturile din partea din spate a gâtului să vibreze. Află din rândurile de mai jos motivele pentru care o persoană sforăie, și cum poate fi tratată această afecțiune!

Ana Maria Apostol, medic primar ORL, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre cauzele sforăitului, și cum poate fi tratat.

Ce este sforăitul și de ce apare

Sforăitul reprezintă un zgomot pe care îl face fluxul de aer când trece prin traiectul aerului în organism. Aerul care intră în plămâni, trece prin nas, faringe, laringe, și se duce în trahee și plămâni.

Așadar, dacă acest traiect se va îngusta, fluxul de aer va trece mult mai zgomotos, iar acest lucru se întâmplă de la nas. Dacă persoanele în cauză au o obstrucție, o îngustare, o micșorare a traiectului aerului, începând cu nas și se duce mai jos spre faringe și trahee, atunci zgomotul respectiv va fi mai proeminent. Cu toate astea, este important de reținut faptul că toată lumea sforăie.

“Sforăitul este un zgomot pe care îl dă fluxul de aer când străbate traiectul aerului în organism. Aerul când intră la noi în plămâni, trece prin nas, faringe, laringe, se duce în trahee și plămâni. Dacă acest traiect se îngustează, fluxul de aer trece mai zgomotos, iar acest lucru se întâmplă de la nas. Dacă ai o obstrucție, o îngustare, o micșorare a traiectului aerului, începând cu nas și se duce mai jos spre faringe și trahee, atunci ai acest zgomot mai proeminent.

Ce trebuie să știm cu toții este că toată lumea sforăie”, a spus specialistul.

Citește și: Cum prevenim deficitul de fier și anemia

De ce sforăim și cum putem trata această afecțiune[Sursa foto: freepik]

Citește și: Totul despre fiolele de înfrumusețare

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Cauzele sforăitului și cum putem trata această afecțiune

Sforăitul este produs de mai mulți factori, precum o  obstrucție nazală, din cauza deviației de sept, sau a unei  rinite cronice hipertrofice. Totodată, pe timpul nopții, când persoanele stau la orizontală, cornetele nazale din interiorul nasului se umflă mai tare, acest lucru făcând ca nasul să se înfunde consecutiv mai tare, și să se sforăie mai zgomotos.

O altă cauză a sforăitului este sedentarismul și obezitatea, care apare la persoanele care au lipsă de mișcare sau de sport. Mai mult decât atât, oboseala, consumul de alcool favorizează apariția sforăitului, deoarece acesta relaxează musculatura limbii și a gâtului. Așadar, dacă sforăitul apare destul de frecvent, este recomandat un consult de specialitate de pneumologie, ORL sau medicină internă.

“Primul factor care determină sforăitul este obstrucția nazală, este un nas înfundat. Din cauza unei deviații de sept, pe care o avem din naștere foarte mulți oameni și pe care nu o conștientizăm, dar aerul trece printr-un spațiu mai îngust și atunci se aude mai zgomotos, din cauza unei rinite cronice hipertrofice, a inflamației mucoasei nazale din cauza prafului de afară, și atunci nasul se înfundă, și mai ales noapte când stăm la orizontală, deoarece cornetele nazale se umflă mai tare, se face stază venoasă și consecutiv nasul se înfundă mai tare.

(…) Obstrucția nazală înseamnă că nu primește creierul oxigen. Ne trezim dimineața obosiți, avem tulburări de memorie, de concentrare. (…) Sforăim când bem alcool. Alcoolul seara relaxează musculara. Obezitatea, lipsa de sport și de mișcare, alcoolul, și dacă te culci foarte obosit inevitabil vei sforăi mai tare”, a mai precizat ea.

Citește și: Ce este acidul glicolic și cum îl introduci în rutina ta de îngrijire

De ce sforăim și cum putem trata această afecțiune[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Pietre la rinichi. De ce apar și cum le prevenim

Citește și: Helmut Duckadam, operat pe cord deschis la București! Care este starea lui de sănătate acum?- kanald.ro

Citește și: Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon- stirilekanald.ro

Totodată, deși se poate interveni chirurgical la nivelul nasului, prin corectarea deviației de sept, cu o respirație corectă în timpul zilei și a nopții, încă va mai exista riscul ca persoana în cauză să sforăie.

”Aerul va trece ușor prin nas, dar va ajunge în gât, unde pot să fie niște amigdale foarte mari care să se unească pe linia mediană și atunci, degeaba străbate nasul aerul, dacă în gât se lovește ceva, spațiul este mai îngust și sforăim”, a mai menționat medicul.

Citește și: Ridurile marionetă, ce sunt și cum pot fi estompate

De ce sforăim și cum putem trata această afecțiune[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

5 pași pentru un păr strălucitor și sănătos

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Cu ce se ocupă cei doi copii ai Larisei Uță și ai lui Alin Oprea la Londra. Mai rar o asemenea educație: "Melissa nu mai poate să cânte..."

Totul despre fiolele de înfrumusețare

Adevăratul motiv pentru care Teo Trandafir a divorțat de fostul soț! Vedeta Kanal D a dezvăluit totul: „Nu puteam să particip la nefericirea lui”

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies