Exista multe cauze bine cunoscute, ale depresiei: trauma, durerea, problemele financiare, somajul si acestea sunt doar cateva.
Dar daca esti deprimata si nu esti in niciuna dintre aceste situatii, poate fi greu de identificat o cauza specifica.
Vremea- Tulburarile afective sezoniere sunt cele mai frecvente. Afecteaza cam 5% din populatie. Se intampla din cauza organismului, pentru care este greu sa treaca rapid de la un sezon la altul.
Fumatul- Fumatul a fost mult timp legat de depresie.
Boli tiroidiene- In cazul in care glanda tiroida nu produce suficient hormon tiroidian, conditia este cunoscuta sub numele de hipotiroidism, iar depresia este una dintre simptomele sale.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Obiceiuri proaste de somn- Nu e de mirare ca privarea de somn poate duce la iritabilitate, marind riscul aparitiei depresiei.
"Daca nu dormi profund si suficient, nu ai timp pentru refacerea celulelelor creierului. Functionarea necorespunzatoare a creierului poate fi unul dintre numerosii factori care ar putea duce la depresie.” spune Matthew Edlund, MD, director al centrul de Medicina circadian, in Sarasota, Florida., si autor al The Power of Rest.Folosirea exagerata a internetului- Petreci prea mult timp pe site-urile de socializare? O serie de studii sugereaza acum ca acest lucru poate fi asociat cu depresia, in special la adolescenti si preadolescenti.
Dependentii de Internet nu pot lupta cu viata reala. Lipsa interactiunii umane si lipsa de companie pot oferi o viziune nerealista a lumii.Sfarsitul unei emisiuni Tv sau al unui serial- Cand ceva important a ajuns la final, ca o emisiune TV, un film sau o mare renovare, aceasta poate declansa depresie la unele persoane. Urmarirea unui film sau a unei emisiuni face oamenii sa uite intr-o masura mai mare sau mai mica de viata reala si de propriile lor probleme.
Locul in care traiesti- Pot fi dezbateri nesfarsite daca viata la oras sau la tara este mai buna. Cercetarile releva ca persoanele care traiesc in mediul urban au un risc cu 39% mai mare sa aiba tulburari de dispozitie decat cele din regiunile rurale.
Prea multe optiuni- Numarul mare de optiuni disponibile, fie ca este vorba de crema de fata, cereale pentru micul dejun, sau aparate, poate fi coplestitor.
Lipsa pestelui din dieta- Aportul scazut de acizi grasi omega-3, gasiti in uleiuri de somon si legume, poate fi asociat cu un risc mai mare de depresie.Un
studiu finlandez din 2004 a constatat o asociere intre consumul de peste mai mic si depresie. Acesti acizi grasi reglementeaza neurotransmitatorii, cum ar fi serotonina, ceea ce ar putea explica asocierea. Suplimentele de ulei de peste pot ajuta.Folosirea medicamentelor contraceptive- Ca orice medicamente, si cele contraceptive pot avea efecte secundare. Contraceptivele orale contin o versiune sintetica de progesteron, care conform studiilor poate duce la depresie la unele femei.
"Nu se intampla pentru toata lumea, dar in cazul in care femeile au o istorie de depresie sau sunt predispuse la depresie, au un risc crescut de a suferi de simptome de depresie in timpul tratamentului cu anticonceptionale".
Sursa: www.health.com