De ce unii oameni au halucinatii cand se trezesc din somn? Explicatia stiintifica

De ce unii oameni au halucinatii cand se trezesc din somn? Explicatia stiintifica
De ce unii oameni au halucinatii cand se trezesc din somn? Explicatia stiintifica

Unele persoane se trezesc noaptea si au impresia ca sunt paralizate complet, pentru ca nu se pot misca. Mai mult, ei simt in camera o prezenta straina si chiar vad fantome sau monstri, ori diferite fiinte stranii, de cosmar.

Nu este vorba de un vis urat, ci de un fenomen destul de frecvent, dar deocamdata inexplicabil: paralizia in somn.

Aproximativ 40% dintre oameni au cel putin o data in viata o asemenea experienta tulburatoare.

Baland Jalal, neurolog la Universitatea California din San Diego spune ca fenomenul apare cand o persoana se trezeste brusc, in faza de somn REM.

De obicei, in aceasta faza a somnului apar visele, iar muschii sunt paralizati automat, pentru ca oamenii sa nu fie somnambuli.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Uneori insa oamenii se trezesc in acest moment. Nu se stie de ce foarte multi simt o prezenta amenintatoare langa ei si au chiar senzatia unei puternice apasari pe piept.

Este posibil ca aceste stari sa apara in urma incercarii creierului de a lamuri starea de confuzie produsa de trezirea brusca.

In timpul paraliziei in somn, lobii parietali care determina de obicei miscarile nu detecteaza miscarea corpului, pentru ca muschii sunt temporar paralizati, de aceea creierul poate crea imaginea unui alt corp, aparand astfel fantoma, ca proiectie deformata a corpului acelei persoane.

De asemenea, Jalal spune ca experientele de acest fel difera in functie de cultura din care face parte persoana care le traieste.

Un studiu realizat in anul 2013 de cercetatorii de la Facultatea de Medicina Harvard a demonstrat ca egiptenii au mai des trairi de acest fel comparativ cu danezii.

Asta deoarece in Egipt oamenii sunt in general foarte religiosi, iar Danemarca este tara cu cei mai multi atei din lume, spune Jalal.

Egiptenii credeau ca fenomenul este provocat de ceva supranatural, in timp ce danezii credeau ca este vorba de o problema neurologica sau de o tulburare a somnului.

Frica provocata de credinta ca traiesc un fenomen supranatural va accentua si mai mult starea de confuzie si intensitatea trairilor.


Sursa: www.descopera.ro



Citește și:

Puseurile de creștere la bebeluși – ce ar trebui să știe părinții?

Rețeta pentru Babka Trojniak, desertul preparat de Elwira Petre. “Un fel de chec, dar în 3 culori, ușor de pregătit.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies