Salata verde, spanacul, ridichile de luna si alte verdeturi de primavara sunt sanatoase, insa trebuie sa stii foarte bine cum au fost cultivate.
Crescute in soluri poluate, astfel de legume atrag nitrati. Cercetarile arata ca mai ales vegetalele cultivate in sere si solarii acumuleaza cantitati foarte mari de nitrati.
Odata recoltate, salata, spanacul dar si alte legume cu frunze ar trebui consumate cat mai repede, daca nu, macar pastrati-le la lumina, nu la intuneric.
"Fara o sursa de lumina metabolismul plantei insasi genereaza nitrati si atunci, veti manca nitrati cu lingura. Acestia blocheaza hemoglobina atunci cand ii mancam, asta inseamna ca sangele nu mai poate transporta oxigen la celule, iar acestea mor. Neuronii sunt cei mai sensibili si mor primii la lipsa de oxigen, dar foarte sensibile sunt si celulele musculare, si hepatocitele (celulele din ficat)", sustine prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi.
De asemenea, sub influenta microflorei si a mediului acid din stomac, nitratii se transforma in nitriti care ulterior se transforma in nitrozamine si nitrozamide. Efectul nociv al nitrozaminelor a fost dovedit in anul 1959 cand in literatura de specialitate au fost semnalate cazuri de cancer hepatic. Alte tipuri de cancer declansate de aceste substante nocive sunt: cancer de stomac, colorectal, vezica.
Sursa: Bzi.ro
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro