Rechinul este animalul considerat ca fiind unul dintre cei mai puternici ai mării. Însă știați care este distanța de la care poate simți sângele?
Aflați din rândurile următoare care este mai exact distanța de la care un rechin poate simți sângele, dar și cum reușesc aceștia să îl simtă și să facă diferența de alte substanțe din apă.
De la ce distanță simte rechinul sângele
Există nenumărate animale care pot simți sângele de la o distanță absolut remarcabilă. Printre aceste animale se numără și rechinul. Acesta face parte din categoria animalelor la care simțul reprezintă principalul său atu, care îl ajută în prinderea prăzii și în sesizarea pericolului, într-un mod rapid.
Acesta poate simți prada chiar și de la o distanță de 1.5 km, iar atunci când vine vorba despre o simplă picătură de sânge, rechinul o poate simți de la o distanță de 3 mile. Prin urmare, rechinul poate simți sângele de la aproximativ 4.8 km distanță.
Citeste si: Top 5 influenceri din România
Cum reușesc rechinii să simtă sângele de la mare distanță
Bineînțeles că rechinii nu pot depista prin intermediul simțului olfactiv, al mirosului, dacă la kilometri distanță este sau nu sânge, însă aceștia se ajută de un alt simț important și dezvoltat al lor, și anume cel auditiv.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
De exemplu, rechinii pot auzi vibrații începând de la 10 până la 800 Hertz, în timp ce oamenii le pot auzi abia de la 16 la 20.000 Hertz. În momentul în care un pește este prins în undiță și se zbate, apa în care se află formează anumite unde sonore, pe care doar rechinii le pot percepe. Aceștia înregistrează undele sonore și pot simți aceste vibrații chiar și de la 650 m distanță, iar odată înregistrate, rechinul pleacă în direcția sursei respective.
Dar așa cum am menționat anterior, pe lângă simțul auditiv extrem de bun pe care aceștia îl au, se bazează și pe cel olfactiv, iar acest aspect funcționează în modul următor. În momentul în care apa intră în orificiile nazale ale rechinului, acesta începe să „cerceteze“ extrem de rapid (mai puțin de o secundă), absolut toate mirosurile chimice care se află în apă, iar conform testelor efectuate, rechini pot face chiar diferența între sângele animalic și cel omenesc.
Citeste si: Ce este Psiho-Dieta și câte kilograme poți slăbi în cel mai scurt timp
Se pot ține sau nu rechinii în acvariu
Răspunsul este da! Însă foarte greu, din cauza faptului că rechinii nu pot supraviețuii nici măcar transportului necesar pentru a fi mutați din mediul lor natural, în cel creat de om (acvariu). Motivul principal ține de faptul că respectivele "recipiente" în care aceștia sunt transportați, nu conțin îndeajuns de mult oxigen, pentru a face față transportului, prin urmare, rechinii se sufocă. Rechinii au întotdeauna nevoie de un anumit mediu care să semene cât mai mult cu cel din care provin. Prin urmare, bazinele respective trebuie să fie construite astfel încât să aibă pereți plați, fără alte unghiuri, pentru că rechinii obișnuiesc să se izbească în pereți sau în colțuri. Să nu uităm de faptul că este total exclus ca în apropierea sau prin pereții bazinului să existe fire de electricitate, deoarece rechinii simt imediat încărcarea electrică, motiv pentru care încep să se agite și să lovească cu putere, pereții bazinului.
Citeste si: Vlad Gherman, adevărul despre Oana Moșneagu: „E prima relație pe care o am cu o femeie matură”
Care sunt dușmanii rechinilor
Bineînțeles că și rechinii au chiar o serie de dușmani periculoși, pentru că deși avem impresia că aceștia sunt conducătorii absoluți ai mărilor, lucrurile nu stau chiar în acest mod.
Printre „dușmanii” rechinilor se află și „balena ucigașă“ sau orca, din momentul în care biologii au putut observa faptul că o astfel de balenă poate ține strâns în fălci un rechin de 3 metri lungime, dar și să îl înghită fără absolut nicio ezitare.
În plus, alți „dușmani” ai rechinilor sunt și balenele de tip cașalot, în interiorul cărora s-au descoperit rechini lungi de chiar câțiva metri lungime. Caracatițele uriașe sunt și ele considerate a fi inamicii rechinilor, din cauza faptului că îi pot "încătușa“ de până la 4 metri cu tentaculele lor, ulterior mâncându-i cu totul. De asemenea, de luat în calcul sunt și șerpii veninoși care ajung la o lungime de până la 2,75 m. Lupta dintre acești șerpi veninoși și rechini are loc odată ce șerpii sunt înghițiți de către rechini, iar aceștia îi mușcă de gât, astfel murind amândoi. Totodată, nu trebuie să uităm nici de alte tipuri de rechini care pot mânca alți rechini. De exemplu, rechinul gri atacă și mănâncă rechinii mai mici care fac parte din alte specii. Cu toate acestea, nici omul nu iese din discuție, acesta fiind considerat ca fiind cel mai periculos dușman al rechinilor. S-a descoperit faptul că oamenii omoară în fiecare an cu până la 4,5 milioane rechini, indiferent de motiv.