De la ce vârstă lăsăm copiii singuri în casă. ”Ajută foarte mult să lași copiii încă de mici în excursii și în tabere.”

De la ce vârstă lăsăm copiii singuri în casă. ”Ajută foarte mult să lași copiii încă de mici în excursii și în tabere.”

Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care un părinte și-o pune în perioada de dezvoltare a copilului, este despre vârsta potrivită la care cel mic poate rămâne singur acasă. Dacă dorești să afli la ce vârstă este recomandat să fie lăsat copilul singur în casă, și despre cât de important este acest pas, în acest articol vei găsi răspunsul!

Deși părinții au prins o frică mai mare din cauza riscurilor, de la mașinile de pe stradă, până la infracționalitate, oricât ar fi de dificil, aceștia trebuie să se obișnuiască cu ideea. Pasul respectiv este foarte important in dezvoltarea copiilor, iar pentru ca ei să devină adulți stăpâni pe forțele proprii, trebuie să învețe să se autoresponsabilizeze treptat. Dan Cruceru a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre vârsta potrivită la care se pot lăsa copiii singuri acasă.

“În zilele noastre, poate părinții au început să aibă o temere mai mare, riscurile sunt din ce în ce mai mari, de la numărul de mașini pe stradă până la infracționalitate”,  a

menționat el.

De la ce vârstă putem lăsa copiii singuri în casă

În mod obișnuit, copiii cu vârsta sub 7 ani nu trebuie lăsați singuri în casă nici măcar pentru perioade destul de scurte. Astfel, este recomandat pentru copiii care au vârstele cuprinse între 7-10 ani să nu stea de unii singuri în casă mai mult de una sau două ore pe zi, doar pe timpul zilei, și nu foarte târziu spre seară. Însă, peste vârsta de 10 ani copiii pot rămâne singuri în casă și pentru perioade puțin lungi, precum trei ore, cu mențiunea să nu se întâmple pe perioada nopții. Totodată, specialiștii recomandă excursiile și taberele, pentru că copiii vor învăța să se autogestioneze, spre exemplu, de la simplul făcut al patului dimineața, până la prepararea mâncării de unii singuri.

Citește și: Cum gestionăm presiunea de a fi un părinte bun

Citește și: Ce trebuie să faci atunci când bebelușul refuză mâncarea. „Întotodeauna copiii care sunt bolnavi mănâncă mai puțin”

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

“Sub 7 ani, exclus. Pentru că, din păcate, copilul nu are capacitatea de a se gestiona singur. După 7 ani, sunt niște intervale: până în 10 ani, este recomandat să îi lăsați una sau două ore pe zi. (…) suntem în stadiul în care dăm libertate una sau două ore deja, dar încă nu ne-am făcut curajul să îl lăsăm o zi întreagă singur sau peste noapte. Ajută foarte mult să lași copiii încă de mici în excursii și în tabere. Lăsați copiii să experimentezi astfel de lucruri pentru că ei vor învăța să se autogestioneze, de la a-și face singuri patul până la a-și prepara mâncarea singuri”, a mai spus acesta.

Citește și: Cele mai frecvente malformații congenitale la copii. „Există un număr mare de boli congenitale”

Citește și: De ce spun copiii minciuni. „Părinții sunt modelul copilului și ei sunt oglinda noastră”

De ce este benefic să îți lași copilul singur din când în când

În momentul în care copilul va fi lăsat singur, va învăța treptat să se auto responsabilizeze. Astfel, va căpăta mai multă încredere de sine, independență, și autonomie. Însă, înainte de a recurge la acest pas, este extrem de important să se discute detalii legate de folosirea aparaturii din casă, a prizelor, dacă poate folosi cuptorul de microunde sau aragazul. Este benefică chiar și o listă cu lucrurile pe care le are de făcut în absența părinților. Însă, înainte de toate, părinții trebuie să se asigure că cel mic este suficient de matur emoțional și pregătit pentru a sta singur în casă. Respectarea instrucțiunilor oferite este esențială pentru siguranța lui, și trebuie ca aceștia să înțeleagă acest lucru.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Citește și: Ce presupune procedura de divorț. „S-au rupt niște lucruri în relațiile de familie”

Citește și: Cum îi explicăm adolescentului că părinții divorțați au o altă relație? "Copilul trebuie să înțeleagă situația și să fie conștient că părintele este fericit și în siguranță.'

“Pentru că îi dai independență, îi dai tărie în forțele proprii, autonomie, responsabilizare și uneori chiar și timp doar pentru el. Dacă vorbim de familiile cu mai mulți copii, frații mai mari adesea nu mai au timp doar pentru ei, pentru că vin cei mici peste ei. (...)  Să îl înveți despre energia din casă, de genul: cum circulă curentul prin casă, despre priză, ce se întâmplă cu fierul de călcat dacă îl bagi în priză. Poți învăța copilul cum să folosească aragazul, dar mai ales cum să nu îl folosească”,  a încheiat specialisul.



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Ce presupune procedura de divorț. „S-au rupt niște lucruri în relațiile de familie”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină