De la epilat cu ceară la salon, la posibilitatea infectării cu HPV. Ce spune un renumit medic ginecolog despre ședințele la cosmetică

De la epilat cu ceară la salon, la posibilitatea infectării cu HPV
De la epilat cu ceară la salon, la posibilitatea infectării cu HPV

Un ritual de înfrumusețare la care apelează o bună parte dintre doamne și domnișoare, mai ales în perioada verii, prezintă și un risc pe care multe dintre ele în ignoră sau nu îl percep. Epilarea cu ceară, avertizează George Diaconu, medic specialist obstetrică-ginecologie, poate fi un mod de transmitere a infecțiilor virale, inclusiv HPV.

Medicul George Diaconu a povestit în cadrul unui eveniment, cum o întrebare primită din partea unei paciente l-a făcut să se adâncească în literatura de specialitate.

Citeste si: Îngrijire completă din cap până în picioare la tine acasă

De la epilat cu ceară la salon, la posibilitatea infectării cu HPV
De la epilat cu ceară la salon, la posibilitatea infectării cu HPV[Sursa foto: PixaBay]

Medicii ginecologi avertizează femeile care se epilează la salon!

„Doamna lucrează într-un salon de cosmetică și mi-a mărturisit că una dintre clientele sale i-a solicitat o ședință de epilare cu ceară tradițională, nu de unică folosință.

În timpul epilării, pacienta mea a observat că aceasta prezenta veruci genitale, un semn frecvent întâlnit în cazul infecției cu HPV. Din fericire, doamna a știut se recunoască semnele și mi-a cerut ajutorul pentru a nu pune în pericol sănătatea altor femeie, însă sunt sigur că nu de fiecare dată se întâmplă acest lucru”, a explicat medicul George Diaconu.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Pentru a evita astfel de situații, mai ales că în cele mai multe saloane de cosmetică ceara încălzită este refolosită, medicul recomandă ca femeile să fie atente la regulile de siguranță luate de reprezentanții salonului.

„Vasul în care stă ceara ar trebui dezinfectat și desigilat în fața clientei, la fel și spatula folosită în acest proces, astfel nu rămâneți acolo! Mănușile trebuie să fie nefolosite, mai ales că în zonele sensibile părul este mai gros, iar smulgerea poate provoca sângerare și, implicit, apare riscul unor infecții bacteriene și virale”, a adăugat specialistul.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui eveniment la care au participat mai mulți medici care se întâlnesc cu femei de toate vârstele și răspund la toate întrebările intime pe care acestea nu au avut curaj să le adreseze până acum. Seria de întâlniri a beneficiat de implicarea mai multor persoane publice, printre care Roxana Nemeș, DJ Harra, Ameri Nasrin, Adriana Rusu, Andra Mihail, Elena Matei, Luminița Luca, Annes, Ana Pirvulescu, Diana Stejerean, Lalla, Maria Speranța, Bianca Nutu, Elena Ionescu și Adina Halas.

Citeste si: Semne că ai un ten deshidratat. Diferența între un ten deshidratat și unul uscat

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

De la epilat cu ceară la salon, la posibilitatea infectării cu HPV
De la epilat cu ceară la salon, la posibilitatea infectării cu HPV[Sursa foto: Unsplash]

Ce este virusul HPV

Prezența Virusului Papiloma uman (HPV= Human Papilloma Virus) poate duce la apariția verucilor (negi), inclusiv a celor genitale și poate determina modificări precanceroase la nivelul colului uterin la anumite persoane cu imunitate scăzută. Infecția cu virusul HPV genital este întâlnită la aproximativ 80% dintre persoanele active sexual, cel puțin o dată de-a lungul vieții. În funcție de cât de puternic este sistemul imunitar, virusul poate dispărea de la sine din corp.

Însă, știindu-se faptul că mai mult de jumătate dintre purtătorii virusului nu prezintă simptomatologie, medicii ginecologi recomandă efectuarea consultației de specialitate anual.

Infecţia cu HPV cauzează şi 20%–90% dintre carcinoamele scuamoase ale anusului, orofaringelui, vulvei, vaginului şi penisului. Aproximativ 90% din toate cancerele ano-rectale sunt cauzate de HPV 16 şi HPV 18, iar 40% dintre cancerele vulvare, care apar mai ales la femeile în vârstă, sunt asociate cu HPV 16.

Cea mai gravă consecință a infectării cu HPV este cancerul de col uterin, statisticile anuale înregistrând peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate și peste 2.000 de decese, dat fiind faptul că aceasta formă de cancer este depistată prea târziu.



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Masca de față cu miere si ou. Cum se prepară și cui ii este recomandată?

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies