De la pigmenți naturali la formule revoluționare. O călătorie în istoria fascinantă a rujului

De la pigmenți naturali la formule revoluționare. O călătorie în istoria fascinantă a rujului
De la pigmenți naturali la formule revoluționare. O călătorie în istoria fascinantă a rujului

Rujul reprezintă un element important atunci când vine vorba despre machiaj. Însă știați cum a apărut acesta? 

Aflați din rândurile următoare, care sunt originile machiajului, care sunt primele rujuri apărute, dar și de unde provine rujul roșu. În plus, descoperiți și cum se purtau rujurile de către Cleopatra, Regina Elisabeta, Regina Victoria, dar și ce efecte a avut acest produs de-a lungul timpului și câteva aspecte despre istoria sa. 

Originile machiajului  

De la pigmenți naturali la formule revoluționare. O călătorie în istoria fascinantă a rujului[Sursa foto: freepik]

Atunci când vine vorba despre originile machiajului, este cunoscut deja faptul că acesta nu provine din lumea modernă, ci provine din perioada în care oamenii pictau în peșteri.

Tot în acea perioadă, aceștia obișnuiau să-și picteze fețele și corpurile, aspect care datează de 7000 de ani, perioadă în care fiecare societate în parte și-a creat o vopsea proprie de față în propria cultură. Cu toate acestea, în ciuda faptului că în zilele noastre rujul ne adaugă un plus de culoare întregului machiaj și ne pune în evidență mai bine, în acea perioadă vopseaua respectivă de față nu era pentru un aspect diferit al feței, nu era niciun scop decorativ sau pentru petrecerile de naștere pentru copii, așa cum este vopseaua în zilele noastre, și persoanele din acea perioadă o
făceau tocmai pentru a se proteja împotriva forțelor întunecate despre care credeau că există la acea vreme. Astfel, arta corporală cosmetică este considerată a fi una dintre cele mai timpurii forme de ritual ale oamenilor. La acea vreme, oamenii obișnuiau să folosească pigmenți din surse naturale, deseori nuanțele regăsite fiind negru, galben, dar și roșu ocru, nuanțe pe care le obțineau din noroi colorat sau diverse surse de murdărie. 

Citește și: Igiena feminină esențială. Ghid detaliat pentru femei

O călătorie în istoria fascinantă a rujului[Sursa foto: freepik]

Citește și: Grație și eleganță. 7 obiceiuri de feminitate care te disting în societate

Primele rujuri  

În ceea ce privește apariția primelor rujuri se pare că oamenii care le-au descoperit au fost cei din civilizația sumeriană, fiind totodată și cei care le-au descoperit, dar și cei care le-au purtat pentru prima dată.

Aceștia obișnuiau să creeze nuanța elegantă de roșu, din substanțe naturale precum fructele Hannah și rugina de argilă, iar în unele cazuri și mesopotamiană. Bineînțeles că femeile au dorit să creeze rujul prin alte circumstanțe, folosind chiar și pietre prețioase și bijuterii măcinate pentru a adăuga culoare buzelor lor. Egiptul Antic a reprezentat una dintre culturile care au folosit primele, cosmetice. La acea vreme, rujul era considerat un aspect al bogăției, dar totodată și o modalitate prin intermediul căreia acestea atrăgeau zeitățile.
Se pare că la acea vreme, atât bărbații cât și femeile purtau un astfel de machiaj, predominând roșu atât pentru obraji, cât și pentru buze, sprâncenele erau decorate cu ajutorul cărbunelui negru, pe față se folosea o pudră albă, iar în zona ochilor, fardurile de pleoape erau unele colorate. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

O călătorie în istoria fascinantă a rujului[Sursa foto: freepik]

Rujul roșu

Rujul roșu a făcut de-a lungul timpului o impresie extrem de bună, fiind purtat cel mai des. Cu toate acestea, nuanța de roșu nu a fost atât de atrăgătoare la început, fiind deseori chiar considerată a fi dezirabilă, fiind utilizată pentru a arăta mai sănătos. La acea vreme, roșu era unul dintre pigmenții disponibil și vibranți, pe lângă faptul că persoanele de la acea vreme utilizau murdăria și noroiul egiptean tot sub formă de machiaj.

Cu toate acestea, la acea vreme se obișnuia ca machiajul să fie creat utilizând chiar și insecte, de la care obțineau pigmenți de o nuanță carmin roșu strălucitor. 

istoria produselor cosmetice
O călătorie în istoria fascinantă a rujului[Sursa foto: freepik]

Cleopatra 

Chiar și Cleopatra este una dintre persoanele la care predomina această culoare. Surprinzător este faptul că și în zilele noastre se utilizează acest pigment care este derivat din insecte, atunci când vine vorba despre rujuri, dar și alte produse alimentare, flori și vopsele artificiale. Cu toate acestea, egiptenii au fost cei care obișnuiau să folosească substanțe dăunătoare pentru a crea această nuanță, printre care se află și plumbul, reușind astfel să obțină și anumite efecte strălucitoare, dat fiind faptul că utilizau o substanță sidefată regăsită în solzi de pește. Tot egiptenii erau cei care utilizau produse de machiaj chiar și pe mumiile lor, crezând că le fac absolut irezistibile în viața de apoi. Un alt aspect interesant este legat de chinezii antici care obișnuiau să prepare primii, balsamuri de buze care conțin ceară de albine, în dorința de a își proteja buzele, iar tot aceștia erau cei care obișnuiau să poarte și ruj și, în dorința de a-și remodela buzele în cercuri. 

istoria rujului rosu
O călătorie în istoria fascinantă a rujului[Sursa foto: freepik]

Regina Elisabeta 

Atunci când vine vorba despre Regina Elisabeta I, în perioada Evului Mediu, mai exact în vest, se pare că rujul nu era văzut atât de bine, având chiar și o reputație proastă. Aceasta era o adevărată fană a machiajului, în special a rujului, având chiar și o rutină zilnică în care purta un machiaj format din pudră albă și mult ruj, crezând că acesta are puteri de vindecare preventive și beneficii nenumărate pentru sănătate. Astfel, aceasta își acoperea zilnic buzele cu 1 cm de ruj, ceea ce odată cu trecerea timpului, rujul deținând ingrediente dăunătoare, printre care se afla și plumbul, acesta a fost cel care a și otrăvit-o. 

din ce este facut glossul
O călătorie în istoria fascinantă a rujului[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Regina Victoria 

De asemenea, în ceea ce o privește pe Regina Victoria, aceasta a fost cea care avea o pasiune foarte mare pentru rujuri, la acea vreme rujurile fiind disponibile doar pentru femei și actorii nobili. În epoca victoriană, rujurile erau considerate a fi demodate pentru o bună parte a secolului, în ciuda faptului că încă erau purtate de către femei, în special de cele care erau considerate la periferia societății, precum actrițele. De menționat este și faptul că cele care își doreau totuși ca buzele lor să fie roșii, însă, nu apelau la ruj, obișnuiau să-și muște buzele sau să cumpere balsamuri mai ușor colorate care pretindeau a fi pentru hidratarea buzelor crăpate. Tot în perioada victoriană, a apărut și industria rujului, dar și inventarea tubului cilindric de ruj din metal, fiind perioada în care în Statele Unite, actrițele care au trecut de la roșul de scenă la producția de film, au început să fie văzute mult mai pline de farmec, în comparație cu cele care obișnuiau să poarte nuanțe mai închise de ruj. Astfel, în anul 1912, rujul roșu a început să reprezinte un icon de stil, fiind purtat chiar și în momentul în care femeile își doreau un drept la vot și participau la mitinguri în semn de solidaritate și independență.  

De la pigmenți naturali la formule revoluționare. O călătorie în istoria fascinantă a rujului[Sursa foto: freepik]

Efectele rujului  

Astfel, odată cu trecerea timpului, impactul rujului nu a fost trecut cu vederea, în anul 1930, chiar dacă erau vremuri grele din punct de vedere economic, vânzările de ruj au crescut din ce în ce mai mult, existând chiar și o teorie în acest sens, legată de faptul că, persoanele care obișnuiau să cumpere rujuri, erau dispuse mai degrabă să cumpere articole de lux mai puțin costisitoare, chiar dacă se aflau într-o dificultate din punct de vedere economic. De asemenea, rujul a fost văzut pentru o bună perioadă de timp ca fiind un act de rebeliune de majoritatea societății, în special de către persoanele mai în vârstă. A existat chiar și un sondaj în anul 1937 care a arătat faptul că jumătate dintre adolescente au intrat în contradicție cu părinții, dat fiind faptul că își doreau să poarte foarte mult acest ruj roșu. Cu toate acestea, în Epoca de Aur a Hollywood-ului, rujul a primit Premiul de Aur, fiind purtat deseori de către celebre actrițe printre care se află și Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Grace Kelly și Jane Mansfield. Acestea fiind totodată și persoanele care au ajutat la popularizarea buzelor roșii închise, ceea ce a dus la o creștere considerabilă a cererii, în anul 1951 fiind chiar și un sondaj în urma căruia a fost arătat faptul că aproximativ 2/3 dintre adolescente ar purta acest ruj.  

O călătorie în istoria fascinantă a rujului[Sursa foto: freepik]

Istoria rujului 

Cu toate acestea, faptul că rujul s-a extins foarte rapid, a reprezentat una dintre problemele de la acea vreme, însă acest aspect a fost remediat în anul 1950, în momentul în care un chimist american, pe nume Hazel Bishop, a inventat primul ruj de la acea vreme care nu se transferă, moment în care culorile rujului, dar și metodele de aplicare au început să se schimbe în funcție de tendințele modei și mișcările sociale. Astfel, în anii '60 și-au făcut apariția nuanțele de roz mai deschis, nude, pastel, dar și luciul de buze în preferințele de la acea vreme. Ulterior, la sfârșitul anilor '70 a apărut și mișcarea punk care a provocat diverse nuanțe mai intense, precum violet, verde, dar și negru. Lucrurile s-au mai schimbat în anii '80, atunci când femeile își doreau să-și asorteze machiajul îndrăzneț de la ochi cu buzele, urmând ca în anii '90 totul să se rezume la minimalism, nuanțele predominante fiind cele de maro. Anul 2000 a venit cu nuanțe lucioase pentru buze mai pline în culoare, iar acum nu există literalmente nicio limită în a te exprima prin rujuri. 

istoria rujului
O călătorie în istoria fascinantă a rujului[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Bucăți de tinerețe în farfurie. Ghidul complet al alimentelor anti-imbătrânire și cum să le integrezi în dieta zilnică

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies