Noi reguli de la autorități privind banii pentru părinții care vor sta acasă cu copiii de până în 12 ani dacă școlile se închid
În pandemie, autoritățile au implementat o ordonanță de urgență ce le permite părinților care au copii sub 12 ani să stea cu ei acasă în cazul în care școlile se închid. Se va aplica acest lucru și dacă varianta Omicron va determina din nou suspendarea orelor de curs în format fizic?
Ce se întâmplă cu banii de la stat pentru părinți dacă varianta Omicron închide școlile
Varianta Omicron reprezintă, pe zi ce trece, un motiv și mai mare de îngrijorare pentru toate statele din lume. Luni, pe data de 27 decembrie, în România au fost confirmate 38 de cazuri de infectare cu varianta Omicron, iar autoritățile caută și în aceste momente soluții pentru a diminua pe cât posibil răspândirea virusului, printre ele fiind și închiderea unităților de învățământ.
În cazul în care varianta Omicron va închide porțile școlilor, părinții trebuie să știe faptul că statul va acorda în continuare indemnizația de 75% din salariu pentru cei care vor sta acasă cu copiii de până în 12 ani (sau 26 dacă aceștia au dizabilități).
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„Dacă includem și cazurile de luni în calcul, ponderea Omicron este deja de 25% în România și va fi mai mult că sigur dominantă (pondere peste 50%) până la finalul săptămânii, cu toate eforturile autorităților de a cosmetiza situația.
Tot duminică a fost ultima zi de scădere a incidenței naționale și de luni ne aflăm într-un platou ușor ascendent. În acest context petrecerile de Revelion cu număr mare de persoane și deschiderea școlilor rămân cei mai importanți factori de risc în perioada următoare", a scris specialistul Octavian Jurma, pe contul lui de
Facebook.Prevederile OUG 110/2021 se aplică, potrivit legii, până la finalul anului școlar 2021-2022, adică până pe 10 iunie 2022.
Ce documente trebuie să depună părinții în cauză și unde
În cazul în care școlile se vor închide din nou, părinții-salariați trebuie să depună o cerere și o declarație pe propria răspundere la angajatori, asta pentru a primi zile libere în perioada respectivă.
Ulterior, firmele sunt obligate prin lege să depună o cerere, la agențiile de muncă de care aparțin, însoțită de lista angajaților care au beneficiat de libere și indemnizația acordată fiecăruia în acea perioadă, copii de pe statele de plată și pontajele din care să reiasă acordarea indemnizației
De asemenea, la rândul lor, angajatorii trebuie să depună documentele respective în decurs de 30 de zile de la plata contribuțiilor și impozitelor. Astfel, decontarea se va face în maxim 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării documentelor justificative, în conturile deschise de angajatori la instituțiile de credit, potrivit avocatnet.ro.