Cu siguranta ca nu va puteti imagina societatea functionand astazi fara accesul la Internet, insa, cateodata, ce este prea mult strica.
De cele mai multe ori ne trezim cu telefonul in mana, accesand retelele sociale sau cautand ceva pe Internet. 10 minute se transforma in ore si ore pe care le pierdem in realitatea virtuala numita Internet.
De cand avem acces la Internet, comertul, lectura, cursurile universitare si comunicarea au devenit extrem de simplu de accesat, doar cu un click.
Acest fenomen global are implicatii nu doar pozitive, ci si negative deoarece utilizarea necontrolata sau in exces poate fi considerata patologica.
Majoritatea studiilor arata ca exista o corelatie intre varsta si dependenta de Internet. Adolescentii si adultii tineri sunt cei mai predispusi sa devina dependenti. Prof. dr. Ulete explica de unde vine aceasta inclinatie a adolescentilor: „Cu precadere aceasta adictie apare la preadolescenti si adolescenti deoarece comunicarea face-to-face s-a mutat pe on-line. Calculatorul sau jocurile pe calculator stimuleaza simturile mult mai mult decat o carte. Adolescentii pot comunica tot ce vor on-line mult mai usor, deoarece in cazul comunicarii face-to-face apare bariera emotiilor.
Fata de adolescenti, persoanele de varsta a II-a si a III-a acceseaza Internetul, cu precadere, in scop informational si pentru un timp mai scurt.
Cum stim daca suferim de aceasta boala- „Simptomele dependentei de Internet se recunosc in momentul in care o persoana se simte mai bine cu prietenii din sfera virtuala, cand verificarea mailurilor devine o obsesie, cand ajunge sa se identifice cu personajul virtual, cand rolul social este inlocuit de masca virtuala, cand incepe sa-si neglijeze familia, jobul, alimentatia, sanatatea, somnul. Se simt bine cand se conecteaza, sunt anxiosi si nervosi cand se deconecteaza, navigheaza pentru a scapa de temeri, pierd notiunea timpului, incearca sa reduca, fara sa reuseasca, consumul de pagini web.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Dorinta sau impulsul puternic de a folosi Internetul, asentimentul de bine atunci cand este on-line sunt semne ale dependentei. Cresterea continua a timpului petrecut pe Internet, precum si gradul ridicat de implicare in activitatile desfasurate on-line pentru scopul atingerii unui sentiment de satisfactie. Scaderea timpului petrecut pe Internet duce la aparitia unor semne, precum neliniste, iritabilitate, lipsa de concentrare”, este de parere Madalina Sirbu. Ceea ce este si mai rau este ca in ciuda faptului ca individul cunoaste efectele nocive pe care le are consumul excesiv de Internet asupra conditiei sale fizice si psihice, acesta nu poate renunta la utilizare.
Consecinte- Apare scaderea interesului pentru activitati sociale si recreationale din viata reala. Apare neglijarea sarcinilor profesionale, scolare, casnice, deseori acestea lasate pe ultima suta de metri sau nerealizate si astfel se creeaza un cerc vicios. Au fost si divorturi din cauza relatiilor virtuale.
Consecintele dependentei de Internet sunt si de ordin fizic – dureri de spate, dureri de cap, ochii uscati, iritati, scaderea in greutate, tulburari de vedere, tulburarea dispozitiei.
Tratament- Desi diferite site-uri recomanda o cura de detoxifiere pentru Internet, nu se poate sa traim neconectati deoarece in zilele noastre exista grupuri pe facebook ale universitatilor, site-uri de news, dar si informatii de ordin public pe care le putem accesa pe Internet. Sfatul psihiatrului este reducerea progresiva a expunerii on-line pentru persoanele dependente, cu stabilirea unui program pe care individul sa il respecte.
Acesta are nevoie de alternative de petrecere a timpului pe care in trecut individul respectiv il aloca navigarii pe Internet (trebuie incurajata socializarea in viata reala, trebuie implicat in activitatile cotidiene, atat in viata de familie, cat si in cea scolara si sociala, dupa caz).
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro