Dependenta emotionala de partenere este buna sau rea? Tu ce crezi?

Dependenta emotionala de partenere este buna sau rea? Tu ce crezi?
Dependenta emotionala de partenere este buna sau rea? Tu ce crezi?

“Nu ma mai iubesti”, “Nu iti mai pasa de mine”, sunt expresii care dau de gol un dependent emotional.

Printre factorii vinovati de aparitia dependentei emotionale se numara teama de singuratate, increderea scazuta in propria persoana si nevoie constanta de asigurari.

Fluturi, in stomac, nerabdare, senzatia de plutire – toate acestea par a fi valabile la orice varsta. Sentimentul de indragostire, iubirea si nerabdarea de a-l vedea pe celalalt iar si iar dau dintr-o data un scop nou existentei.

Cand insa aceasta nevoie de “impreuna” ne afecteaza activitatile de zi cu zi si relatia cu noi insine? Studiile arata ca sentimentul de indragostire genereaza anumite substante chimice in creier (dopamina, oxitocina, vasopresina) care induc o stare

de bine resimtita in prezenta partenerului.

Sub influenta acesteia, o persoana tinde sa repete experienta si astfel va cauta iarasi si iarasi prezenta persoanei iubite, dezvoltand un anume grad de dependenta emotionala. Intr-o anume doza, dependenta emotionala este sanatoasa insa cand devine prea intensa, duce catre depersonalizare, pierderea increderii in sine, anxietate, lipsa de interes pentru propriile nevoi. In astfel de cazuri, propria valoare depinde de altul.

De ce apare dependenta emotionala?

Potrivit psihoterpeutului, Monica Burcea, radacinile dependentei emotionale nesanatoase se gasesc in copilarie, in relatia cu parintii sau bunicii, in educatia primita

dar si din cauza increderii scazute in propria persoana si a fricii de singuratate.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

• Asa cum percepem relatiile in familia de origine asa vom fi tentati sa relationam la maturitate. Parintii pot sabota increderea adolescentilor in ei insisi atunci cand le induc acestora sentimente de nesiguranta si nu-i apreciaza “eu stiu mai bine, am trecut prin viata, tu nu stii nimic”.

Adolescentii vor deveni astfel nesiguri si vor creste cu ideea ca deciziile pe care le iau sunt mai mult ca sigur gresite. Acest scenariu creeaza premisele instalarii dependentei emotionale, dependenta care ulterior va fi adusa si in relatia de cuplu sub forma de nevoie continua de sprijin si lipsa de incredere in propria persoana.

• Teama de abandon si de singuratate. Foarte multe persoane nu-si pot imagina cum ar face fata singuratatii si drept urmare, au nevoie sa fie tot timpul intr-o relatie.

Teama ca partenerul ar putea pleca intr-o alta relatie determina o astfel de persoana sa recurga la compromisuri si la renuntari pentru a fi tot timpul pe plac. Pe termen lung, o astfel de dependenta emotionala poate genera frustrare, nemultumire, depresie.

• Nevoia de fuziune. Partenerii cu nevoie de fuziune crescuta vor fi tentati sa apeleze mai tot timpul la celalalt pentru a lua decizii, au nevoie constanta de asigurari si de a fi in preajma celuilalt si nu pot sa-si asume riscuri.

O astfel de relationare poate fi asemuita cu relatia mama-copil.

• Stima de sine scazuta. In general persoanele care nu au o parere buna despre sine, care nu au incredere in calitatile proprii vor avea nevoie continuu de parteneri care sa le aprecieze si sa le umple golurile de valorizare. Dupa un timp, se vor depersonaliza si vor ajunge treptat dar sigur sa depinda foarte mult de parerea partenerului de cuplu.



EFECTE
Monica Burcea explica la ce poate duce dependenta emotionala:

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

• Plafonarea si nevalorificare calitatilor.

Indiferent cu cate calitati am fi inzestrati, daca nu muncim pentru valorificarea acestora, este ca si cum nu le-am avea. In momentul in care toata atentia este indreptata catre partener si catre multumirea acestuia, plafonarea se poate instala incet dar sigur. Desi o persoana care investeste in sine si in devenirea personala este in general mult mai apreciata decat o persoana care se plafoneaza, dependentii emotional prefera sa-si investeasca resursele in indeplinirea dorintelor celuilalt, considerand ca vor fi mult mai apreciati asa.

• Anxietate, frustre si teama continua ca celalalt ar putea pleca. “Nu ma mai iubesti”, “Nu iti mai pasa de mine”, “Cred ca nu-ti mai plac la fel de mult” pot fi fraze folosite adesea de oamenii dependenti emotional atunci cand nu-si pot umple singuri rezervoarele cu apreciere si stima de sine. Partenerul poate avea momente in care este obosit dar acestea pot fi percepute ca o distantare de catre persoanele dependente emotional.

• Concentrare excesiva pe indeplinirea dorintelor partenerului. Scuzele dese, nesiguranta, nevoia de a primi mereu indicatii sunt cateva din premisele unui comportament concentrat in principal pe indeplinirea dorintelor celuilalt. Pozitionarea in cuplu se transforma astfel din egalitate in subordonare. Partenerul dependent emotional va face tot posibilul ca celalalt sa fie multumit, lasandu-si adesea la urma propriile nevoi si sentimente.

• Gelozia. Cu cat dependenta emotionala este mai mare, cu atat si gelozia este mai intensa. In general, partenerul dependent emotional traieste cu teama ca ar putea fi inlocuit sau ca ar putea aparea oricand o alta persoana cu mai multe calitati, care sa il puna in umbra. Poate fi astfel tot timpul nelinistit si se poate compara continuu in gand cu ceilalti.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies