Dermatita atopica. Cum scapam copiii de pielea rosie, iritatii, mancarimi si vezicule suprainfectate?

Dermatita atopica. Cum scapam copiii de pielea rosie, iritatii, mancarimi si vezicule suprainfectate?
Dermatita atopica. Cum scapam copiii de pielea rosie, iritatii, mancarimi si vezicule suprainfectate?

Dermatita atopica este una din cele mai des intalnite afectiuni ale pielii copiilor.

 

Denumita si eczema atopica, dermatita este o afectiune cronica, intens pruriginoasa. Pe piele apar placi rosii care se usuca si se ingroasa, iar veziculele se pot chiar supraifecta daca cei mici se scarpina.
Dermatita este intalnita inca din primele luni de viata. Bebelusii au zone de piele uscata, rosie, manifesta mancarimi, sunt agitati. Este indicat ca parintii sa ii prezinte de indata la medicul dermatolog pentru ca, in timp, netratata, poate duce la rinita alergica sau astm, conjunctivita, rinita, complex numit ATOPIE.
Medicul dermatolog Oana Spanu (www.oanaspanu.ro) ne spune care sunt factorii care duc la aparitia dermatitei atopice, atat in cazul copiilor, cat si al adultilor, si cum poate fi tratata.
“Factorii care determina dermatita atopica  sunt multipli: genetici, imunologici, metabolici, infectiosi si alergenii din mediul inconjurator. Parintii cu astm, rinita sau eczeme repetate trebuie sa fie preveniti intrucat copiii lor pot dezvolta dermatita atopica.
Pielea pierde foarte usor apa, se usuca, apar mancarimi si ulterior, dupa ce ne scarpinam, fisuri in piele, ducand apoi la suprainfectie.  Cele mai afectate zone la copilul mic sunt fata, gatul, trunchiul  si picioarele, fiind ocolita zona scutecului. La adolescenti si adulti zonele afectate se restrang pe brate, picioare, in special in plicile cotului si genunchiului, palme si talpi. Iarna manifestarile se agraveaza. Temperaturile extreme, transpiratia, hainele din lana sau fibre sintetice, parfumurile, uleiurile, sapunurile agraveaza pruritul si declanseaza o cascada a manifestarilor.
Copiii cu dermatita atopica au nevoie de o ingrijire aparte: pielea se spala cu lotiuni emoliente si apa calduta, se evita sapunurile si a detergentii, se aplica, de doua ori pe zi, pe tot corpul, unguente sau creme bogate in lipide si ceramide. Mai mult, este bine ca cei mici sa aiba unghiile taiate pentru a nu isi zgaria pielea atunci cand se scarpina.
Hainele sa fie fin bumbac, la fel si lenjeria de pat. Este indicat sa nu doarma pe perne cu pene si sa nu stea in preajma animalelor de casa, ori in mediu cu praf”, declara Dr. Oana Spanu.
Este recomandat sa ne prezintam la control dermatologic, inca de la aparitia primelor semne, pentru a primi diagnosticul si tratamentul corect.
“Pe termen scurt sunt recomandate cremele antiinflamatoare, iar, in formele mai severe, sunt necesare medicatia antialergica sistemica,  tratamentul complicatiilor si urmarirea atenta de catre medic.
 Spalarea pielii se va face, nu foarte des, cu sapunuri neutre sau uleiuri fara parfum, iar pielea este bine sa fie ingrijita cu produse dermatocosmetice potrivite. In cazurile moderate si severe exista riscul de a dezvolta atopie (astm, rinita) si de a

Denumita si eczema atopica, dermatita este o afectiune cronica, intens pruriginoasa. Pe piele apar placi rosii care se usuca si se ingroasa, iar veziculele se pot chiar supraifecta daca cei mici se scarpina.



Dermatita este intalnita inca din primele luni de viata. Bebelusii au zone de piele uscata, rosie, manifesta mancarimi, sunt agitati. Este indicat ca parintii sa ii prezinte de indata la medicul dermatolog pentru ca, in timp, netratata, poate duce la rinita alergica sau astm, conjunctivita, rinita, complex numit ATOPIE.Medicul dermatolog Oana Spanu (www.oanaspanu.ro) ne spune care sunt factorii care duc la aparitia dermatitei atopice, atat in cazul copiilor, cat si al adultilor, si cum poate fi tratata.


“Factorii care determina dermatita atopica  sunt multipli: genetici, imunologici, metabolici, infectiosi si alergenii din mediul inconjurator. Parintii cu astm, rinita sau eczeme repetate trebuie sa fie preveniti intrucat copiii lor pot dezvolta dermatita atopica. Pielea pierde foarte usor apa, se usuca, apar mancarimi si ulterior, dupa ce ne scarpinam, fisuri in piele, ducand apoi la suprainfectie.  Cele mai afectate zone la copilul mic sunt fata, gatul, trunchiul  si picioarele, fiind ocolita zona scutecului. La adolescenti si adulti zonele afectate se restrang pe brate, picioare, in special in plicile cotului si genunchiului, palme si talpi. Iarna manifestarile se agraveaza. Temperaturile extreme, transpiratia, hainele din lana sau fibre sintetice, parfumurile, uleiurile, sapunurile agraveaza pruritul si declanseaza o cascada a manifestarilor.

Copiii cu dermatita atopica au nevoie de o ingrijire aparte: pielea se spala cu lotiuni emoliente si apa calduta, se evita sapunurile si a detergentii, se aplica, de doua ori pe zi, pe tot corpul, unguente sau creme bogate in lipide si ceramide. Mai mult, este bine ca cei mici sa aiba unghiile taiate pentru a nu isi zgaria pielea atunci cand se scarpina. Hainele sa fie fin bumbac, la fel si lenjeria de pat. Este indicat sa nu doarma pe perne cu pene si sa nu stea in preajma animalelor de casa, ori in mediu cu praf”, declara Dr. Oana Spanu.

Este recomandat sa ne prezintam la control dermatologic, inca de la aparitia primelor semne, pentru a primi diagnosticul si tratamentul corect.

“Pe termen scurt sunt recomandate cremele antiinflamatoare, iar, in formele mai severe, sunt necesare medicatia antialergica sistemica,  tratamentul complicatiilor si urmarirea atenta de catre medic.  Spalarea pielii se va face, nu foarte des, cu sapunuri neutre sau uleiuri fara parfum, iar pielea este bine sa fie ingrijita cu produse dermatocosmetice potrivite. In cazurile moderate si severe exista riscul de a dezvolta atopie (astm, rinita) si de a

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

 

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies