Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre boala Lyme.
Boala Lyme este numită și „boala cu 1000 de fețe”, datorită modului său ciudat de a se manifesta. Din păcate, însă, este din ce în ce mai răspândită, iar efectele negative ale acestei boli sunt foarte dure pentru organismul uman, care trebuie să lupte pentru a scăpa de aceasta.
Descoperă din rândurile următoare ce este boala Lyme, cum se manifestă, care sunt simptomele și ce tratament trebuie să li se administreze persoanelor care contactează această boală.
În cadrul emisiunii „ Apel la consilier ”, difuzată pe Kanal D, doamna profesor doctor Dilek Aman, boli infecțioase, a elucidat enigma bolii Lyme, oferind detalii prețioase despre aceasta.
Ce este boala Lyme și cum se manifestă
Boala Lyme este o boală, care se transmite prin mușcătură de căpușe, ci nu de la o persoană la alta. Căpușele sunt cele care transmit boala Lyme din cauza microbului Borelia, pe care l-au luat de la un animal.
În acest caz, vorbim despre o căpușă foarte mică, de mărimea unui ac cu gămălie, care are picioare negre. 30% dintre căpuși transmit boala Lyme și este nevoie de să se hrănească între 36 și 48 de ore pentru a transmite boala Lyme.
„ Ar trebui să stea prinsă și să se hrănească între 36 și 48 de ore pentru a transmite boala Lyme. În general, dacă timpul de prindere este mai mic, nu se transmite boala .”, a explicat specialistul în domeniu.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
De aceea, este indicat ca de fiecare dată când observăm o căpușă pe noi să o îndepărtăm imediat, iar atunci când venim dintr-un loc cu multă verdeață, să facem un duș de fiecare dată pentru a ne asigura că nu avem nimic pe haine sau pe corp.
Potrivit specialistului în domeniu, primul semn care apare în urma mușcăturii de căpușă este o erupție. Aceasta se face vizibilă după 4 săptămâni, dar poate apărea chiar până la 3 luni.
„ Primul semn este o erupție care apare pe piele și care se manifestă intens, de cele mai multe ori. În zona mușcată de căpușă apare o roșeață care crește treptat și care se poate întinde până la 30 de centimetri. De obicei, este nedureroasă și fără mâncărime. Uneori, este posibil să nu apară această erupție la toată lumea.”, a explicat specialistul în domeniu.
Care sunt simptomele
Principalele simptome care apar atunci când contactezi boala Lyme sunt asemănătoare cu cele ale gripei:slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, dureri, rigiditate a gâtului.
Potrivit specialistului în domeniu, acestea pot însoți erupția cutanată sau pot fi prezente doar aceste simptome.
„ Pacientul se poate adresa medicului acuzând aceste simptome, dar este extrem de greu de diagnosticat imediat un pacient fără erupție cutanată .”, a precizat specialistul în domeniu.
Bineînțeles că acestea nu sunt singurele simptome și pot apărea și altele, care diferă de la caz la caz, acesta fiind principalul motiv pentru care boala Lyme este numită și „boala cu 1000 de fețe”.
„ După ce aceste simptome generale regresează, majoritatea pacienților au dureri articulare, uneori putem observa că aceste erupții cutanate apar în mai multe locuri. Durerile articulare pot trece de la o articulație la alta, pot fi de lungă durată într-o articulați, pot regresa și reapărea.
Foarte rar, pot exista cazuri la care de-a lungul mai multor ani au simptome precum: palpitații de inimă, o scădere a activităților mentale prin afectarea membranelor cerebrale, simptome neurologice, slăbiciune musculară și, uneori, paralizie facială .”, a mai spus specialistul în domeniu.
Ce fel de intervenție trebuie făcută
Citește și: Totul despre meningită, afecțiunea care te poate distruge în 24 de ore
În ceea ce vizează tratamentul care trebuie aplicat în cadrul acestei afecțiuni, putem să vorbim despre un tratament medicamentos, care se realizează pe cale orală, iar în cazurile cele mai grave, se administrează în spital pe care intravenoasă. În urma unor teste menite să stabilească diagnosticul cu boala Lyme, pacientul primește acest tratament, care încearcă să elimine virusul din organism, dar există încă posibilitatea ca ulterior să mai apară și alte simptome asociate bolii Lyme, cum ar fi durerile de cap, oboseala sau durerile musculare.
„ Administrăm unul dintre aceste medicamente timp de 14 până la 28 de zile. Durează 2, până la 4 săptămâni, în funcție de starea pacientului și de simptomele acestuia. Prin tratamentul cu antibiotice, încercăm să distrugem microbul din corp și îl ucidem. Cu toate acestea, în ciuda distrugerii microbului, din motive pe care nu le cunoaștem, este posibil ca unele simptome să continue pentru perioade mai lungi de timp. Este posibil să se repete același tratament, mai ales la pacienții care au dureri musculare multiple .”, a explicat specialistul în domeniu.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.