Află pe ce dată este prăznuită Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla în Caledarul Creștin-Ortodox.
Sfânta Teodora a fost căsătorită cu Elefterie, însă, la scurt timp, cei doi au intrat în cinul monahal.
Cuvioasa Teodora a ajuns ucenica Paisiei, egumena mănăstirii în care aceasta se afla. La venirea turcilor, egumena și Sfânta Teodora s-au refugiat în Munții Buzăului, împreună cu maicile de la schit.
Cine a fost Sfânta Teodora de la Sihla
După mai bine de 10 ani de trai în Munții Buzăului, Teodora se refugiază în Munții Neamțului.
Duhovnicul Sihăstriei, ieroschimonahul Pavel, o va duce pe Teodora la Sihla, într-un bordei părăsit. Cuvioasa va rămâne aici singură, în rugăciune și nevoință pustnicească, până la sfârșitul vieții. Acest lucru se întâmpla în secolul al XVII-lea.
După mărturisirea păcatelor și împărtășania cu Sfintele Taine, Cuvioasa Teodora rostește ultimele cuvinte: „Slavă Ție, Doamne, pentru toate” și își dă duhul.
Trupul Sfintei Teodora de la Sihla a rămas în peșteră până în jurul anului 1830, acesta fiind tăinuit până când a fost găsit de familia domnitorului Mihai Sturza. După reînnoirea Schitului Sihla, moaștele Teodorei au fost aduse în racla din biserica schitului.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
La data de 20 iunie 1992, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române recunoaște și proclamă sfințenia Cuvioasei Teodora de la Sihla, fiind stabilită ca zi de prăznuire data de 7 august.
Când o prăznuim pe Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla
Sfânta Teodora de la Sihla este prăznuită, conform calendarului ortodox, pe data de 7 august. Cuvioasa Teodora a fost fiica armașului Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea Neamțului, fiind singura româncă trecută de Biserica Ortodoxă în rândul sfinților.
Originar din Vânători-Neamț, Ștefan Joldea a crescut două fiice, pe Teodora și Marghita(Marghiolita).
Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla
„O, Prea Cuvioasă Maică Teodora, care din copilărie pe Hristos L-ai iubit și pentru dragostea Lui în toată viața ta te-ai nevoit; multe nevoințe și ispite ai suferit și în viața cea pustnicească, cu darul lui Dumnezeu, ai sporit. Cu mulțimea înfrânării și a lacrimilor celor duhovnicești, sufletul tău l-ai luminat și în singurătatea pustiei cu isprăvile faptelor tale celor bune ai strălucit. Pustia Sihlei cu viața ta o ai sfințit și pildă sihaștrilor te-ai făcut. Iar Prea Bunul Dumnezeu, la vremea cuvenită, sfințenia vieții tale a descoperit-o și ca pe o comoară ascunsă lumii te-a arătat.
De aceea, și noi nevrednicii, cu evlavie și cu credință, cerem sfintele tale rugăciuni și te chemăm: roagă-te Prea Înduratului nostru Mântuitor ca și noi, păcătoșii, în vremea vieții noastre și în vremea sfârșitului nostru să dobândim mila și mântuirea Lui, spre a slăvi și a ne închina în veacul de acum și în cel viitor Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin! ”
Citeste si: De ce nu se face cozonac în Vinerea Mare
Ce nume se serbează de Sfânta Teodora
* Teodora
* Teodor
* Tudor
* Tudora
* Teo
* Toader
* Tudorel
* Tudorică
* Toderică
* Dorin
* Dorina
* Doru
* Dora
* Dorel
* Dicu
Tot pe data de 7 august se face pomenirea pentru:
* Sfântul Cuvios Pafnutie – Sfântul Zugravul;
* Sfântul Cuvios Mucenit Dometie Persul împreună cu doi ucenici ai săi;
* Sfântul Cuvios Or din Tebaida, Egipt;
* Cuvioșilor zece mii de pustnici din Tebaida;
* Sfintei Cuvioase Potamia;
* Sfântului Sfințit Mucenic Naris, patriarhul Ierusalimului;
* Sfântului Cuvios Asterie Singliticul;
* Sfântului Sozont din Nicomidia;
* Sfântului Iperehie;
* Sfântului Cuvios Teodosie;
* Sfântului Cuvios Dometie;
* Sfântului Cuvios Nicanor.
Citeste si: A fost descoperită planta care te vindecă de Covid-19