Află cât timp trebuie ținut la fiert mălaiul pentru a obține o mămăligă perfectă.
Mămăliga este considerată „mâncarea țăranilor” din cele mai vechi timpuri. Era folosită pentru a substitui pâinea, ținând locul chiar și unei mese principale în perioada războiului.
Mămăliga a intrat în atenția bucătarilor de renume în urmă cu puțin timp, fiind introdusă astăzi în restaurante de clasă. În anumite culturi, este cunoscută sub denumirea italienească „polenta”.
Este un aliment extrem de versatil și singurul secret pe care trebuie să îl știi pentru a obține o mămăligă delicioasă este timpul de fierbere.
Cât timp trebuie să fierbi mălaiul ca să obții o mămăligă perfectă
De-a lungul timpului, ideea de „mămăligă” și-a schimbat înțelesul. Pe vremuri, mămăliga era, de fapt, o fiertură de boabe de mei.
„Ele vedeau de casă, torceau, țeseau, creșteau copiii; bărbații, când nu erau în război, duceau la pășune hergheliile, cirezile de vite și turmele de oi, semănau în câmpiile roditoare de la poalele Carpaților grâu pentru negoț, și mei
Citeste si: CITEȘTE: cât timp se fierbe un porumb
Cum obții o mămăligă perfectă
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Imediat după ce ați pus apa la fiert, adăugați puțină sare și praful de făină de mălai. După ce a dat în clocot, adăugați mălaiul rămas. Nu trebuie să așteptați până când apa va începe să clocotească nervos, pentru a evita formarea cocoloașelor.
Pentru a obține o mămăligă fină, este indicat să torni mălaiul treptat. Amestecați energic pentru a nu se lipi mălaiul de vas.
Dacă folosiți mălai de țară, trebuie să știți că acesta se fierbe cu 15 minute în plus față de mălaiul clasic de la supermarket. După ce mămăliga va căpăta consistența dorită, trebuie așezată pe un tocător de lemn, întrucât acesta absoarbe excesul de apă din mămăligă și împiedică astfel aburii să se ridice.
Citeste si: Garnituri inedite pentru pește
Mămăligă fiartă în lapte
Dacă vă doriți o mămăligă mai aromată, o puteți fierbe în lapte. Această rețetă este adesea preparată în restaurantele din Italia, primind denumirea de „polenta”. Într-un ceaun se toarnă 1 litru de lapte. Se adaugă sare și piper și după ce observați primele bule care se formează la suprafață, puteți adăuga ploaia de mălai. Lăsați amestecul la fiert timp de 3 minute, amestecând continuu.
Citeste si: Trei rețete pe care le poți face cu mămăliga care s-a răcit
Mămăligă cu unt
Pentru a obține o mămăligă fină, trebuie să adăugați un ingredient special, untul. Puneți apa la fiert într-un vas de inox și adăugați praful de sare.
Când ajunge în punctul de fierbere, adăugați mălaiul și lăsați-l la fiert timp de 10 minute. Adăugați ulterior restul mălaiului și lăsați-l la fiert încă 5 minute. La final, adăugați 50 de grame de unt.
Acesta este un secret pe care îl dețin doar gospodinele.
„Dacă bunicii noștri mâncau zilnic mămăligă și prețuiau făina pentru pâine și cozonaci ca fiind de sărbătoare, astăzi pâinea a ajuns atât de banală încât nu îi mai găsim nicio virtute. Dacă tot îngrașă și are gluten, ce ați zice de o întoarcere la mămăligă?
Fie că vorbim de grâu, secară, orez sau porumb, toate cerealele au în principiu aceleași trăsături de bază: 75% amidon (glucide lente), 1-3% proteine, urme de grăsimi, vitamine din grupul B si fibre în funcție de câte tărâțe conțin. Și caloriile sunt aceleași, în medie 250 cal/100g.
Dacă de îngrășat îngrașă la fel, elementul care le poate diferenția este prezența glutenului, o proteină din grâu și secară care lipsește din orez și porumb. Pentru că glutenul e cel care dă elasticitate la contactul cu apa, făina poate fi frământată, crescută și transformată în toată gama de produse de panificație și patiserie, de la pâine la cozonaci și biscuiți. Din orez și porumb nu putem face decât turtițe, coca și aluatul se obține din făină din cereale cu gluten.”(dr. Mihaela Bilic)