Vezi mai jos cât timp se fierb fulgii de ovăz, dar și când se consumă pentru o digestie sănătoasă.
Pentru un început de zi perfect este nevoie de un mic dejun sățios și echilibrat. Ziua bună se cunoaște de dimineață, spune o veche vorbă românească, iar specialiștii recomandă moderație în tot ceea ce consumăm. Printre cele mai consumate preparate la micul dejun se află fulgii de ovăz. Iată cât timp de fierb fulgii de ovăz.
Fulgii de ovăz sunt o sursă bogată de fibre, în special beta-glucan, având un conținut ridicat de vitamine, minerale și antioxidanți.
Raportat la doza zilnică recomandată, 78 de grame de fulgi de ovăz asigură următoarele procente de vitamine și minerale:
191% mangan
41% fosfor
34% magneziu
24% cupru
20% fier
20% zinc
11% acid folic
39% vitamina B1 (tiamina)
10% vitamina B5 (acid pantotenic)
De asemenea, în 100 de grame de fulgi de ovăz se găsesc 17 grame de proteine, 7 grame de grăsimi, 15.4
Cunoscutul nutriţionist dr. Mihaela Bilic dărâmă mitul că cerealele sunt sănătate curată și recomandă moderație.
Dr. Bilic a explicat până unde merge argumentul că cerealele, fie ele şi naturale, sunt perfecte pentru om, indiferent de cantitate şi formă.
Aceasta explică că organismul uman este un novice în digestia de cereale și că se recomandă prudență în consumul lor.„Aveti grija cu cerealele. Nu stiu de ce mai nou conceptul de hrana sanatoasa inseamna implicit cereale. Orice imagine, ambalaj sau reclama care vrea sa promoveze un stil de alimentatie sigur, sanatos si dietetic contine niste spice apetisante in fundal. Toata lumea se indoapa cu ovaz, fibre si seminte, de parca am fi cai.
Cuvantul integral sau digestiv a devenit preferatul consumatorilor, cerealele sunt la moda. Oare organismul nostru ce zice? El cum se simte avand in vedere ca cerealele sunt ceva nou pentru intestinele noastre incapabile sa digere fibre. Suntem pe Pamant de milioane de ani si doar de 10.000 ani am inceput timid sa digeram amidonul din cereale. Inainte, in paleolitic, hrana noastra era bazata pe produse animale si cateva ciuperci, fructe salbatice, radacinoase.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Dar cine a vazut vreun afis legat de sanatate care sa foloseasca imagini cu produse din carne sau peste? Ni se induce ideea ca doar ce e vegetal e bun, sigur, sanatos si de slabit. Eu as spune ca sanatos e totul, daca e putin.
Legume da, fara limita, ele sunt sanatatea. Cat despre cereale nu abuzati, suntem inca incapabili anatomic sa ne hranim doar cu ele si sa le digeram complet. Din fericire", a scris Mihaela Bilic.
Fulgi de ovăz cu apă fiartă
160 de grame de fulgi de ovăz
600 mililitri de lapte sau apă
sare de mare
Fulgii de ovăz se pun împreună cu apa sau cu laptele într-o tigaie, la foc mediu. Se adaugă un praf de sare și se amestecă cu ajutorul unei linguri de lemn. Când ajunge la punctul de fierbere, se dă focul mai încet și se amestecă timp de 5-6 minute pentru omogenizarea preparatului, când se formează terci de ovăz. Se adaugă lapte sau apă în cazul ân care se dorește ca terciul să aibă o consistență mai lichidă.
Citeste si: Cum sa iti intaresti sistemul imunitar in sezonul rece
Câte cereale se consumă zilnic
Tot medicul Mihaela Bilic explică și câte cereale ar trebui consumate zilnic.
„50% din dieta zilnică trebuie să fie reprezentată de glucide (făinoase, cereale şi zahăr). Glucoza este singura sursă de energie pentru organism, iar cerealele sunt cel mai la îndemână ajutor fiindcă pe lângă fibre au şi o cantitate semnificativă de vitamine din grupul B (în special B1)”, explică Mihaela Bilic, medic primar diabet şi boli de nutriţie.
Cerealele pot fi mâncate şi în cursul zilei, în loc de gustările dintre mese.
„Batoanele, chiar şi cu un strop de ciocolată, în combinaţie cu un iaurt de băut, sunt varianta perfectă pentru a nu sări peste o masă. Ele ţin de foame, sunt sănătoase şi organismul simte că a mâncat ceva dulce", detaliază nutriţionistul Mihaela Bilic.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp se fierbe bulgurul
Medicul recomandă însă să nu mâncaţi cereale la masa de seară, deoarece organismul nu mai are timp să ardă caloriile.
„Trebuie pus accent pe produse lactate, pentru că sunt cea mai bună sursă de calciu, bună pentru toate vârstele. Iaurtul este o variantă optimă pentru cei care au probleme de digestie. Atenţie însă la iaurturile cu adaos de musli, pentru că în acest context cerealele intră în categoria deserturilor din cauza cantităţii de zahăr conţinute", atenţionează medicul nutriţionist Mihaela Bilic.