Află cum poți obține cel mai gustos compot de prune.
Compotul este un preparat pe bază de fructe, care se pregătește toamna și se consumă de obicei iarna.
Poate fi păstrat în cămară o bună perioadă de timp și conține foarte multe vitamine.
Compotul se consuma din cele mai vechi timpuri la o sărbătoare evreiască, numită „Rosh Hashanah”, sub denumirea de „fructe fierte într-un suc dulce".
Cât timp se fierbe compotul de prune
Se spune că acest obicei îndulcește anul și le aduce persoanelor care îl consumă noroc și sănătate.
Compotul de prune are la bază fructele proaspete și dulci cu o aromă inconfundabilă.
Citeste si: REȚETĂ: Brioșe delicioase cu AFINE. Papilele gustative vor fi in extaz
Mai întâi se face un sirop din:
- trei părți apă
- un sfert de zahăr
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
- două lingurițe de suc de lămâie.
- esență de vanilie sau rom
- puțin lichior.
Citeste si: NOTEAZĂ: Care este garnitura potrivită pentru creveți. 5 idei pe placul tuturor
Se adaugă prunele în funcție de ce îți dorești să obții, mai mult suc sau mai multe fructe și se fierbe la foc mic până când fructele se înmoaie puțin.
La final, se toarnă compoziția în borcane de sticlă sterilizate, așezate pe un suport metalic, după care se înfiletează capacele.
Se pune un prosop pe fundul unei cratițe și se așază borcanele unele lângă altele, astfel încât să nu se atingă între ele.
Se adaugă apă caldă până la „umerii borcanelor" și se lasă să fiarbă la bain-marie, o jumătate de oră, după ce au dat în clocot.
După ce au fiert, se scot din apă și se învelesc cu o pătură, până a doua zi.
Atenție: nu puneți apă rece peste borcanele cu compot care urmează sa fie fierte, pentru că se vor sparge.
Compotul obținut este are un gust deosebit, dar în același timp este și foarte sănătos.
Acesta aduce în corpul nostru vitaminele necesare în sezonul rece și are proprietăți curative.
Compotul de prune ajută la întărirea sistemului imunitar și îmbunătățeste digestia.
Pentru o aromă mai îndrăzneață, adăugați în compoziția compotului de prune și coacăze roșii sau negre.
Citeste si: DESCOPERĂ: Câte calorii are o banană și cum te pot ajuta dacă le adaugi în dieta ta
Rețetă tradițională de compot de prune
”Vinete, grase si zemoase, prunele au invadat pietele.
Pana se coc strugurii putem sa ne folosim de ele pe post de aliment revigorant si detoxifiant. In prune gasim multe minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier) si fitonutrienti cu actiune tonica pentru organism.
Continutul mare de fibre (celuloza si pectina) le confera proprietati laxative iar faptul ca sunt alcaline le face usor de tolerat chiar si de cei cu sensibilitate digestiva.
Prunele sunt dulci dar o parte din zaharul pe care il contin e reprezentat de sorbitol.
Acesta e un alcool al zaharului care nu poate fi absorbit si ca urmare ramane in intestin stimuland tranzitul alimentar.
Prunele sunt un remediu natural impotriva constipatiei si pot fi consumate ca desert de sezon in cadrul curei de slabire. Satisfac nevoia de dulce si tin de foame asa ca faceti o cura de prune daca vreti sa “neutralizati” efectele regimului all-inclusive de peste vara.”, a scris nutritionista Mihaela Bilic.
Citeste si: NOTEAZĂ: Cât timp se fierbe un porumb. Care este procedura corectă