Află cum poți prepara cea mai gustoasă zacuscă.
A venit toamna și este forfotă mare printre gospodinele care pregătesc conservele pentru iarnă, murături, dulceață, sau „vedeta" sezonului, celebra zacuscă.
Chiar și călugării din mănăstiri prepară zacuscă din legumele cultivate în grădinile proprii.
Călugărul Efrem, bucătarul mânăstirii Dervent, este responsabil cu pregătirea uneia dintre rețetele sale preferate de zacuscă, „cu gust spectaculos”, după cum spune el.
Cum se prepară zacusca
Ingredientele pentru această reţetă sunt:
- 2 kilograme de vinete
- 3 kilograme de ardei grași roşii,
- 1 kilogram de ceapă,
- 1 litru de bulion de roşii
- 500 de mililitri de ulei
- 3-4 foi de dafin
- 1 linguriţă de sare
- 1 linguriţă de piper negru măcinat
- 2 linguri zahăr
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
- sare după gust.
„ Pentru o zacuscă cu gust spectaculos, esențial este să se folosească ingrediente de calitate şi să i se acorde atenţia cuvenită în timpul pregătirii. În două ore zacusca noastră este gata”, explică, părintele Efrem.
Citeste si: DESCOPERĂ: Câte calorii are o banană și cum te pot ajuta dacă le adaugi în dieta ta
Pregătirea legumelor pentru fierbere
Vinetele se coc în coajă, pe plită, sau pe grătar sau direct pe flacăra de la aragaz.
„Înţepaţi vinetele înainte de a le pune la copt pentru a evita accidentele care se pot produce prin explozia acestora! Se coc de jur împrejur până când coaja se carbonizează pe alocuri, iar miezul este moale. Scoateţi vinetele coapte într-o strecurătoare aşezată deasupra unui vas în care să se colecteze lichidul amar pe care vinetele coapte îl vor lăsa. Acoperiţi cu un capac, astfel se vor aburi şi se vor decoji mai uşor”, mai
La fel ca vinetele se coc și ardeii, iar după ce au prins o coajă aurie, se așază într-un vas cu capac, unde se lasă până se răcesc.
„În niciun caz nu se foloseşte apa la curăţatul vinetelor şi ardeilor copţi, legumele se spală înainte de a se coace şi după aceea nu e indicat să mai vină în contact cu apa pentru că îşi vor pierde gustul bun, de copt”, adaugă
După ce s-au răcit, atât vinetele, cât şi ardeii se curăță, la aceștia din urmă îndepărtându-se și cotorul cu seminţe.
Apoi, se lasă la scurs separat în două strecurători. Lichidul care se scurge de la vinete se aruncă, întrucât este amar, iar cel pe care îl lasă ardeii copţi se păstrează, fiind dulce şi gustos.
La pasul următor, se dau prin maşina de tocat ceapa, ardeii și vinetele coapte.
Se pune pe foc o cratiță cu ulei, iar când acesta este încins, se adaugă ceapă și sare după gust.
„Se adaugă sare de la început pentru a extrage apa din ceapă, ceea ce va face ca ceapa să se înăbuşească, nu să se prăjească. E bine ca oala în care se găteşte zacusca să aibă un fund gros”, spune, părintele Efrem.
Se călește ceapa, aproximativ 10 minute, până devine puțin aurie și se înmoaie, apoi se adaugă ardeii și se amestecă până dau în clocot.
Apoi se pun în oală vinetele, bulion, piper, foi de dafin și se amestecă bine.
Se dă focul la minim şi se acoperă oala pe jumătate, cu un capac, astfel încât să iasă aburii.
Citeste si: DESCOPERĂ: 10 rețete delicioase de sosuri pentru salate
Cât se fierbe zacusca
Zacusca se fierbe aproximativ 1 oră, timp în care se amestecă o dată la 10 minute.
„Se fierbe 1 oră, timp în care se verifică şi se amestecă cu grijă continuu. Nu e nevoie să se fiarbă mai mult, toate ingredientele fiind deja gătite (ardeii copţi, vinetele la fel, bulionul fiert). În final, zacusca trebuie sa aibă o consistenţă omogenă, păstoasa. Se potriveşte gustul cu sare şi piper şi, dacă se doreşte să se accentueze dulceaţa naturală a ardeilor şi cepei, se pot adăuga şi două linguri de zahar”, adaugă bucătarul mănăstirii.
Citeste si: NOTEAZĂ: Cât timp se fierbe un porumb. Care este procedura corectă
Îmbutelierea preparatului în borcane
După ce a fiert, zacusca se toarnă fierbinte în borcane sterilizate, aşezate pe un suport din metal, pentru a împiedica crăparea acestora. Părintele Efrem spune că este bine să „aşezaţi borcanele umplute cu zacuscă fierbinte într-un cuib căptuşit cu mai multe straturi de pături groase, să le înveliţi bine şi să le lăsaţi să se răcească lent. În felul acesta ele se vor steriliza singure şi mai mult.
Dacă gustul vostru simte nevoia de a adaugă un condiment în plus faţă de cele clasice indicate, nu vă abţineţi să o faceţi, doar să păstraţi simţul măsurii, adăugând câte puţin, amestecând bine de tot şi gustând după fiecare tranşă adăugată. Zacusca se consideră a fi gata din fierbere, atunci când începe să se adune uleiul pe deasupra oalei”, incheie părintele Efrem.
Pentru ca zacusca sa aibă un gust desăvârșit, călugărul precizează că cel mai bun ingredient este rugăciunea.
Citeste si: NOTEAZĂ: Cât timp se fierbe dulceața de căpșuni