Vezi mai jos cum a apărut pizza, de ce este atât de populară în toată lumea și câte calorii are o felie de pizza.
Pizza este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din lume. Probabil că te-ai întrebat și tu câte calorii are o felie de pizza, iar răspunsul se află în materialul de mai jos.
Ei bine, răspunsul corect variază în funcție de mai mulți factori: dimensiunile pizzei (mică, medie sau mare), tipul de blat folosit, dar și de ingredientele folosite.
Pizza a început să fie populară în Italia începând cu secolul al XIV-lea, atunci când a căpătat sensul de pâine plată acoperită cu brânză, deoarece brânza era unul dintre cele mai populare ingrediente
Pizza calorii 100 grame
În anul 1738 a fost înființată prima pizzerie, „Antica Pizzeria Port’Alba", iar în anul 1830 s-a deschis la Napoli prima pizzerie cu mese și scaune, fiind deschisă și astăzi. Scriitorul Alexandre Dumas povestește că în acei ani pizza era mâncarea de bază în Napoli și că avea ingrediente precum brânză, roșii, ulei și anșoa.
Regulile unei pizza autentice presupun coacerea într-un cuptor cu lemne boltit, frământarea aluatului manual, iar diametrul să nu depășească 35 de centimetri sau aluatul să nu fie mai gors de 1/3 cm în mijloc.
Cele mai folosite toppinguri sunt: sosul tradițional de tomate, sosul pesto, brânză, ierburi și condimente precum oregano, busuioc și usturoi, carne- salam, șuncă, pui, ton, creveși, cârnați, prosciuto, pepperoni, legume- măsline, ardei grad, porumb, ceapă, roșii, ciuperci.
Câte calorii are o felie de pizza Capriciosa
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Persoanele care își doresc să consume pizza, însă să nu aibă multe calorii, ar trebui să aleagă sortimentul Margherita. Pizza Margherita conține blat, brânză mozzarella, sos de soșii, ulei de măsline și sare.
Acest tip de pizza nu conține nici carne și nici multe feluri de brânză, așa că este unul dintre cele mai ușoare și mai prietenoase cu silueta. Pentru a avea și mai puține calorii, se recomandă alegerea unui blat din făină integrală sau un blat subțire.Citeste si: NOTEAZĂ: Cum să îți faci PIZZA de dietă
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă mozzarella
O felie de pizza Margherita mică împărțită în șase felii are 151 de calorii, o felie dintr-o pizza Margherita împărțită în 8 felii are 160 de calorii, iar o felie dintr-o pizza Margherita mare împărțită în 10 felii are 187 de calorii.
Un alt tip de pizza popular în România este pizza cu pipet de pui. Acest tip de pizza este recomandat persoanelor care își doresc și carne pe pizza dar să nu fie vorba de cârnați, bacon ori șuncă presată.
Citeste si: Cum să faci o pizza de casă sănătoasă!
O felie dintr-o pizza cu pui mică împărțită în șase felii are 147 de calorii, o felie dintr-o pizza cu pui medie împărțită în 8 felii are 155 de calorii, iar o felie dintr-o pizza cu pui mare împărțită în 10 felii are 178 de calorii, potrivit greatnews.ro.
Pizza Capriciosa este unul dintre cele mai îndrăgite tipuri de pizza în România. Aceasta se pregătește cu brânză mozarrella, ciuperci, șuncă, măsline și sos se roșii. Aplicațiile care contorizează câte calorii are fiecare aliment dezvăluie faptul că o pizza Capriciosa cu diametrul de 30 de centimetri are aproximativ 1000 de calorii, așa că se recomandă consumul acesteia cu moderație, mai ales dacă țineți o dietă și este vorba despre o dietă hipocalorică.
Ce spun nutriționiștii despre pizza
Iar dacă îți dorești o pizza sănătoasă și puține calorii, atunci poți încerca și pizza vegetariană. Așadar, peste blatul de pizza, adaugă sos de roșii, ciuperci, porumb, ceapă și felii de roșii. Această pizza nu ar trebui să aibă mai mult de 141 de calorii în cazul unei pizza mică.
"Pizza e ok! Văd tot mai des persoane care încadrează pizza la categoria fast-food şi o pun pe lista neagră a alimentelor de care trebuie să te fereşti. Nu vreau să ne întrebăm dacă e bine sau dacă avem voie să mâncăm o felie de pizza! Dacă la paste putem să "greşim" punând mult ulei, sos de brânză, costiţă sau smântână, pizza ne fereşte de exagerări: un blat subţire de pâine pe care pui CÂTEVA bucăţi de şuncă, salam, peste, ciuperci, legume şi brânză. Am putea spune că pizza e chiar mai "săracă" decât un sendviş în care poţi tăia caşcavalul şi mezelurile în felii groase. Pizza conţine multă pâine, spun gurile rele, dar pâinea e mai puţin periculoasă pentru silueta faţă de alte alimente bogate în grăsimi. Apoi vine problema cantităţii. Nu pizza îngraşă, ci MULTĂ pizza sau NUMAI pizza mâncată la orice masă.
Dacă rămâneţi în dimensiunile unei farfurii de 20 cm şi alegeţi pizza cu blat subţire e alimentul OK pentru masa de prânz. Avem nevoie de energia din glucide care să ne ţină de foame toată ziua:) Pizza e mâncarea iubită de toată lumea, inclusiv de copiii cărora nu le plac legumele. Persoanele care fac munca fizică au în ea o sursă excelentă de energie pentru muşchi. Tinerii pot şi ei apelă la pizza ca soluţie rapidă şi sănătoasă de alimentaţie. Consumată cu moderaţie este o alegere practică pentru o masă echilibrată nutriţional. Nu aveţi cum să greşiţi atunci când mâncaţi o felie de pâine cu puţină brânză şi sos de roşii! Cantitatea este cea care face diferenţa şi nu e pizza de vină dacă noi o consumăm în exces. Singura scuză pe care o avem este că, într-adevăr, este delicioasă.", a explicat Mihaela Bilic (medic nutriţionist).