Indira Gandhi, prima femeie prim-ministru din istoria Indiei, a fost asasinată chiar de bodyguard-ul său. Viața acesteia pare una ruptă din filme.
Indira Gandhi a rămas în istorie, aceasta fiind prima femeie care a reușit să devină prim-ministru în India. S-a făcut remarcată prin duritatea care a ajutat-o să mențină unit statul indian.
Indira Gandhi, rebelă încă din tinerețe
Indira Gandhi s-a născut pe 19 noiembrie 1917 și era fata lui Jawaharlal Nehru, un avocat celebru, care a fost și primul prim-ministru al Indiei. Acesta s-a aflat la conducerea statului indian în perioada 1947-1964.
Mama Indirei, pe numele său Kamala Nehru, făcea parte dintr-o familie de brahmani din Khasmir.
Tatăl tinerei a fondat și a condus Mișcarea de Independență a Indiei, alături de Mahatma Gandhi. Fiind crescută într-o astfel de familie, nu este de mirare că Indira s-a implicat, încă din adolescență, în lupta pentru independența statului său. A fost pasionată de politică atât de mult, încât a fondat o organizație, intitulată ”Mișcarea Vanara Sena”.
Aceste porniri ale fetei i-au creat probleme cu părinții ei. Indira a fost trimisă să-și facă studiile la Oxford, dar atitudinea sa rebelă nu se potrivea cu prestigiul acestei universități.
Tânăra și-a pierdut mama, din cauza tuberculozei, iar această tragedie a făcut-o să se rupă de tradițiile stricte pe care ar fi trebuit să le respecte fetele de vârsta ei. S-a
căsătorit în 1942 cu Feroze Gandhi, un activist pe care l-a cunoscut în Anglia. Atât ea, cât și soțul ei, au fost arestați, pentru că erau implicați în ”Mișcarea Părăsiți India”.Citeste si: TOTUL despre: Cine a fost Maria Antoaneta, Regina Franței. Data nașterii, căsătorii, moarte.
Au fost eliberați însă după câteva luni. Indira a făcut și doi copii, în perioada 1944-1946, băieții Rajiv și Sanjay.
Indira Gandhi, femeia de fier a Indiei
Indira Gandhi a avut patru mandate ca prim-ministru, în perioada 1966-1984. A câștigat un război împotriva Pakistanului, iar această victorie a dus la crearea Bangladeshului.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
În 1947, a organizat tabere de refugiați, în momentul în care India își proclamase independența.
Foarte mulți indieni erau obligați să se refugieze de lângă granița cu Pakistan și să lase în urma lor tot ce strânseseră până atunci.
Indira și soțul ei s-au mutat inițial la Allahabad, pentru că Feroze era jurnalist acolo. Femeia a fost însă nevoită să ajungă la New Delhi, pentru a-și ajuta tatăl. A plecat cu cei doi băieți, dar fără soțul său.
A devenit secretara tatalui său și l-a sprijinit în tot ce avea nevoie. În acest timp, soțul ei își dorea să intre în politică și să devină o persoană influentă, iar Indira l-a susținut atât cât a putut.
Feroze nu a vrut să se mute cu soția în casa socrului său, iar acest lucru a dus la răcirea relațiilor dintre cei doi tineri. În 1958, bărbatul a suferit un infarct, iar Indira i-a stat alături și l-a îngrijit.
Doi ani mai târziu, Feroze s-a stins din viață.După ce și tatăl său a murit, Indira a ajuns în centrul atenției politice. A devenit Ministru al Informațiilor și Radiodifuziunii și a fost implicată în mai multe revolte, între hinduși și musulmani. Războiul dintre indieni și pakistanezi a fost oprit și cu implicarea Uniunii Sovietice, iar primul-ministru de atunci a semnat, până la urmă, un tratat de pace cu liderul pakistanez Ayud Khan. S-a stins din viață la doar câteva ore după aceea.
Indira a ajuns la putere în 1966, cu ajutorul sindicatelor și a făcut alianță cu URSS. Sovieticii i-au ajutat pe indieni cu tot ce aveau nevoie, în lupta împotriva Pakistanului.
În august 1971, a avut loc semnarea Tratatului de pace, prietenie și colaborare dintre India și URSS.
După cel de-al doilea război mondial, în 1947, și România a recunoscut independența statului indian. Între cele două țări au fost stabilite relații diplomatice, care au rezistat de-a lungul anilor.
Indira Gandhi a instaurat în India un regim socialist. Deși reușise să ridice statul indian, să crească productivitatea, să scadă corupția și evaziunea fiscală, iar India a ajuns să fie recunoscută ca o tânără putere, Indira nu era plăcută de toată lumea. Asta deși agricultura și industria se dezvoltaseră rapid.
A fost acuzată și de fraudă electorală, în 1975, și au avut loc chiar și revolte împotriva guvernului Ghandi. Regimul Ghandi a decis arestarea liderilor mișcărilor de protest, torturarea activiștilor politici, dar și eradicarea cerșetoriei. Astfel, au fost distruse ghetourile care se aflau în apropierea marilor orașe.
Citeste si: DESCOPERĂ: Citate celebre spuse de Coco Chanel
De asemenea, Indira Ghandi a impus planificarea familială, iar bărbații care aveau prea mulți copii erau nevoiți să recurgă la vasectomie.
În 1977, Indira a pierdut alegerile, chiar în fața principalului său rival, Desai, și a Partidului Janata. A fost arestată, împreună cu fiul ei, Sanjay. Doi ani și jumătate au durat toate procesele, însă în 1980, Indira Ghandi și-a spălat imaginea și a revenit la putere.Acuzată de tiranie, despotism și abuz de putere, Indira a fost asasinată, după ce a ordonat pângarirea Templului de Aur.
Pe 31 octombrie 1984, în timp ce se ducea spre grădina din palatul său, pentru a da un interviu, doi membri din garda sa personală au împușcat-o.
În drum spre spital, Indira Ghandi a murit. Fiul său, Rajiv, i-a luat locul, dar a avut aceeași soartă: a fost asasinat în luna mai a anului 1991.