Margaret Thatcher, "Doamna de Fier" a Marii Britanii, a fost prima femeie care a condus un partid în această țară. A rămas în istorie ca fiind una dintre cele mai puternice și influente femei din lume.
Margaret Thatcher a fost una dintre femeile care au scris istorie în Marea Britanie și nu numai. A avut al doilea cel mai lung mandat de premier.
„Doamna de Fier" a Marii Britanii
Singura femeie care a obținut vreodată funcția de premier în Marea Britanie a fost Margaret Thatcher. Aceasta a avut nu unul, ci trei mandate, și s-a aflat la conducerea Partidului Conservator, în perioada 1979-1990.
A intrat în istoria acestei țări sub denumirea de "Doamna de Fier", datorită caracterului extrem de puternic, de care a dat dovadă de-a lungul anilor. Thatcher a fost cel mai longeviv premier al Marii Britanii, de la începutul secolului al XIX-lea.
În 1989, Thatcher nu a fost de acord cu reunificarea Germaniei, chiar dacă NATO ceruse acest lucru. S-a opus pentru că era convinsă că, odată cu această reunificare, este foarte posibil ca granițele Europei să fie revizuite. Baroneasa Thatcher a fost premier timp de 11 ani, perioadă în care a reușit să-i aducă Marii Britanii un prestigiu internațional. De asemenea, a contribuit decisiv la încheierea Războiului Rece.
S-a născut pe 13 octombrie 1925, în Grantham, Lincolnshire, din centrul Angliei, și a avut parte de o educație aleasă.
A absolvit Şcoala de fete Kesteven şi Grantham și îi plăcea la nebunie să cânte la pian, să practice hockey de câmp, să înoate şi să recite poezii.
Studiile superioare le-a efectuat la Universitatea Oxford, în perioada 1943-1947. A obținut licența în chimie și în 1951, a devenit avocat specializat în taxe.
A fost atrasă însă de politică, astfel că în 1940 s-a înscris în Asociaţia Conservatoare.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
În 1951, s-a căsătorit cu Denis Thatcher, iar doi ani mai târziu, i-a adus pe lume pe gemenii Carol și Mark.
Primul său succes pe scena politică a venit de-abia în 1959, când a câștigat alegerile pentru Parlament și astfel a devenit deputat conservator în Finchley.
În 1970, când conservatorii au revenit la putere, Margaret Thatcher a intrat în Guvern, în funcția de Ministru al Educației. 5 ani mai târziu, era aleasă președintele Partidului Conservator.
Pe 4 mai 1979, Baroneasa Thatcher a devenit prima femeie premier din Marea Britanie, dar și prima din istoria Europei.
Citeste si: CITEȘTE: Cine a fost Maria Tereza a Austriei| data nașterii, căsătorii, moarte
S-a făcut extrem de cunoscută în 1982, când a reușit să păstreze insulele Malvine Falkland sub tutela britanicilor. În 1984, în timpul grevei minerilor, Thatcher a reușit să-i convingă să închidă exploatările.
Tot în acel an, "Doamna de Fier" a scăpat cu viață dintr-un atentat cu bombă, în timpul unei conferințe a conservatorilor. Vinovați au fost cei din Armata Republicană Irlandeză.
În 1990, după ce a lăsat trupele britanice să participe la Războiul din Golf, alături de cele americane, și-a dat demisia din funcția de premier. A pierdut și conducerea Partidului Conservator și astfel s-a încheiat o pagină de istorie extrem de importantă pentru englezi.
O viață de poveste, încheiată cu onoruri militare
Margaret Thatcher s-a stins din viață pe 8 aprilie 2013, la vârsta de 87 de ani, din cauza unui atac cerebral. A fost înmormântată alături de soțul ei, la Catedrala St. Paul, din Londra.
Ceremonia a avut onoruri militare, lucru de care niciun premier, de la Winston Churchill, nu mai beneficiase. "Doamna de Fier" se retrăsese din viața publică încă din 2002, când suferise primul atac cerebral.
După ce a renunțat la funcția de premier, a primit un loc în Camera Lorzilor. Problemele de sănătate i-au dat mari bătăi de cap. Chiar fiica sa a dezvăluit, în 2008, ca "Doamna de Fier" suferea de demență senilă.
În 2012 a suferit și o intervenție chirurgicală, pentru extirparea unei tumori a vezicii. A rămas însă în istorie, cu numele de "Doamna de Fier", poreclă pe care i-au dat-o jurnaliștii sovietici. Discursurile sale dure la adresa comuniștilor au devenit celebre în istoria Marii Britanii și nu numai.
A modernizat armamentul britanic și a susținut NATO. Cu toate acestea, nu era de acord ca Marea Britanie să primească ajutor din partea altor state, cu excepția SUA.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cine a fost Ioana d'Arc. Este „Fecioara de la Orleans” un simplu mit?
Margaret Thatcher a publicat și două cărți cu memoriile sale, The Downing Street Years și Path to Power.
Unul dintre cele mai apreciate discursuri ale sale a avut loc în 2003: ”Să fii prim-ministru e o muncă singuratică. Într-un sens, aşa se cuvine să fie – nu poţi conduce dintr-o îmbulzeală. Dar cu Denis nu am fost niciodată singură. Ce bărbat! Ce soţ! Ce prieten", declara "Doamna de Fier", în momentul în care a fost întrebată despre soțul ei.