Cine a fost Zoia Ceaușescu. "S-a dus să se plângă la acei prieteni că părinții săi nu erau de acord cu prietenia cu doctorul Vincze."

Biografia Zoiei Ceausescu
Zoia Ceauşescu

Zoia Ceauşescu a singura fiică a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu. Aceasta a mai avut încă doi fraţi, Valentin și Nicu Ceaușescu.

Zoia Ceauşescu a văzut lumina zilei pentru prima dată pe 28 februarie 1949, în Bucureşti. Adolescentă fiind, termină cursurile liceului nr. 24, actualul “Jean Monnet” din cartierul Primăverii al capitalei. A finalizat apoi Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti în anul 1971, deşi era pasionată de colecţionarea operelor de artă, contrar înclinației ei către zona cifrelor. Pentru că era o adolescentă eminentă, aceasta nu a trebuie să mai susţină vreun examen la admitere, intrând direct cu media din liceu.

Şi-ar fi dorit totuşi, să studieze teatru şi film, dar mama ei Elena Ceauşescu s-a opus cu vehemenţă pentru ca fiica ei să urmeze acest vis. De asemenea, părinţii ei au fost foarte implicați în viața tinerei, nemulţumiţi fiind de viaţa socială pe care aceasta o avea. Aceştia au ordonat în repetate rânduri Securității să o urmărească și să-i „spargă anturajul”. Zoia Ceauşescu a fost o mare iubitoare şi colecţionară de cărţi rare şi preţioase, pe care le studia cu plăcere atunci când voia să îşi ocupe timpul.

Zoia a absolvit facultatea cu media 9,75 și a promovat examenul de diplomă cu nota 10. Ulterior a obținut titlul de doctor în matematică la Universitatea din București cu teza ”On Intertwining Dilations“ şi reuşit să publice  22 de lucrări ce sunt înregistrate în baza de date a American Mathematical Society.

Citeste si: Cine a fost Elena Ceaușescu, considerată „geniul rău” al dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu

Ce iubiți a avut Zoia Ceauşescu

Învârtindu-se într-un anumit cerc de oameni, cu funcţii şi posturi înalte ale acelei prioade, Zoia l-a cunoscut pe Petre Roman, viitorul premier al României. Relaţia a fost confirmată de mai multe persoane printre care Ion Mihai Pacepa, Nicolae Pleșită, dar şi de șeful pază, colonelul de Securitate Dumitru Burlan. Ultimul a publicat în 2003 o carte intitulată ”După 14 ani- Sosia lui Ceaușescu se destăinuie”, în care a specificat cum cei doi amorezi, Zoia Ceauşescu şi Petre Roman se plimbau ţinându-se de mână prin Herăstrău.

Însăşi, mama ei Elena Ceauşescu a ordonat să fie spionată pentru a se putea convinge că fiica ei are o relaţie cu Petre Roman.

Viitorul demnitar, Petre Roman nu şi-a asumat relaţia şi a negat cu tărie idila. A menționat că s-au cunoscut în iulie 1971, la câteva luni după ce a obținut o bursă în Franța. Părinţii celor doi tineri s-au opus cu vehemenţă pentru relaţia lor şi singura veste bună a fost pentru Petre  Roman, căruia i se aprobase plecarea la studii în Franţa.

Acelaşi colonel Dumitru Burlan a relatat pentru Adevărul, un episod în care Zoia Ceauşescu a fugit de acasă, pentru că avusese o ceartă cu mama ei. Zoia se îndrăgostise de Dan Vincze, medic ginecolog din Cluj, de origine maghiară. Elena Ceauşescu s-a opus relației tocmai din cauza naţionalităţii doctorului.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Zoia Ceauşescu se căsătorește cu inginerul Mircea Oprean

Citeste si: Ea este singura nepoată a lui Ceaușescu! Cum arată și cu ce se ocupă

”Zoe își abandonase mașina la Gara de Nord și, pur și simplu, dispăruse. Era Mercedesul alb pe care i-l făcuse cadou șahul Iranului, care era foarte bun prieten cu tatăl ei, cu Nicolae Ceaușescu, pe care-l se vizita și de două ori pe an.

Am avut ordin să o căutăm peste tot pe domnișoara Zoe. Am găsit-o la Sighetu Marmației, la o familie de prieteni. S-a dus să se plângă la acei prieteni că părinții săi nu erau de acord cu prietenia cu doctorul Vincze. Au venit acolo și Bobu, și Nicușor. Eu i-am zis lui Nicușor să-i spună că este acolo și tovarașul Mitică. Așa îmi ziceau mie. Și domnișoara Zoe le-a zis ca să plece toți și să rămână doar tovarașul Mitică cu mașina. Era prin martie și urma să fie ziua dumneaei de naștere. Am stat la Casa de oaspeți și pe urmă am venit cu dumneaei cu avionul și ne-a așteptat la aeroport generalul Pleșiță, care atunci era adjunctul ministrului”, a precizat Dumitru Burlan.

După anul 1972, Zoia Ceauşescu a mai încercat două relaţii cu ziaristul Mihai Matei şi cu scriitorul Petru Popescu, dar fără niciun succes. Nici cei doi nu au intrat în graţiile celor doi doctatori ai regimului comunist, Nicolae şi Elena Ceauşescu.

Anul 1980 reprezintă anul care are o amprentă mare asupra destinului Zoei, pentru că îl cunoaşte pe cel care urma să îi devină soţ. Mircea Oprean era un inginer din Sibiu și cadru universitar la Politehnică. A fost plăcut de către Elena Ceauşescu şi chiar lăudat pentru că se purta frumos şi nu avea probleme cu băutura.

Citeste si: Ginerele lui Nicolae Ceaușescu, profesorul Mircea Oprean, își laudă socrul dictator: ”Era devotat dezvoltării țării, în orice domeniu!”

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

După revoluţia din 1989 Mircea Oprean a fost reţinut şi supus unor anchete. În faţa oficialitaţilor, acesta a mărturisit cum a cunoscut-o pe Zoia Ceauşescu. ”La sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, când mă aflam în vacanță pe litoral, la Eforie Nord, Zoia era la Neptun cu ocazia unei conferințe internaționale de matematică. A mers la Neptun cu un prieten, Dodu Petrescu, văr cu Zoia. Dodu a sunat-o pe Zoia și a spus că se află la Neptun și a invitat-o la o cafea. Ne-am întâlnit pe terasa restaurantului Internațional în cursul după-amiezii. Din prezentarea făcută nu am aflat și nu știam despre Zoia decât că este verișoara lui Dodu. Abia spre sfârșitul întâlnirii, în cursul serii, mi-am dat seama că este Zoia Ceaușescu. Ne-am mai întâlnit tot la Neptun, de circa două sau trei ori. La aproape o lună după ce ne-am întors în București, am primit un telefon de la Zoia, după care am făcut o plimbare împreună cu Dodu, la Snagov. Ne-am mai văzut de câteva ori în acel an și am mai vorbit la telefon, după circa cinci-șase luni n-am vorbit și nici nu ne-am văzut. Am reluat apoi convorbirile telefonice și întâlnirile la inițiativa Zoiei. Ne-am cunoscut din ce în ce mai bine, îndrăgostindu-ne unul de celălalt și în final ne-am căsătorit” a povestit Mircea Oprean despre prima întâlnire cu Zoia.

Zoia Ceaușescu este reţinută pentru subminarea economiei naționale

Înainte de 1989, Zoia ajunsese șefa secției de matematică de la INCREST (Institutul pentru Creație Științifică și Tehnică) și locuia cu soţul ei, într-o vilă de pe strada George Enescu nr. 2-4. Exact în zilele în care se înfăptuia revoluţia din 1989, Zoia împreună cu cei doi fraţi Nicu și Valentin Ceaușescu au fost reţinuţi pentru că au compromis economia naţională. Pe data de 24 decembrie 1989 este reţinută de anchetatori, în timp ce se afla în casa  bunicii sale din partea mamei din cartierul Primăverii. Este trimisă la Antiaeriană, o unitate militară din Bucureşti. Pe 25 decembrie 1989 când se afla în unitate, află tragica veste despre părinţii ei că au fost executaţi. În ianuarie 1990 este reţinut şi soţul Zoiei Ceauşescu şi rămâne în spatele gratiilor până pe 8 august 1990. Zoia făcut închisoare până pe data 18 august 1990 şi scoasă de sub acuzare abia în anul 1996.

După eliberarea din închisoare a celor doi soţi, aceştia au mai primit o lovitură dură. Li s-a solicitat evacuarea casei în care locuiau şi perioada imediat următoare a fost presărată cu multe mutări pe la rude şi prieteni. Zoia Ceauşescu a dorit să se întoarcă la catedra de matematică a institutului unde lucra, INCREST, dar a fost refuzată de conducere. Supărată pentru ceea ce i se întâmpla, femeia a hotărât să îşi facă dreptate în justiţie. Procesul nu a fost unul finalizat, iar fiica soţilor Ceauşescu se hotărăşte să abandoneze lupta şi să se pensioneze.

Citeste si: Valentin şi Zoia Ceauşescu nu au fost copiii lui Nicolae Ceauşescu? Un fost demnitar comunist a dezvăluit: “Ceaușescu i-a adoptat copiii pe care-i avea cu alții și i-a mai făcut și el un copil, pe Nicușor”

Viaţa Zoiei Ceauşescu după ce pierduse tot ceea ce avea de preț  

Conform relatărilor din Adevărul, anii următori au fost pentru fiica dictatorilor regimului comunist, cu o perioadă de linişte, mai ales în  ceea ce priveşte presa. Câteva titluri au fost legate de încercarea recuperării unor bunuri de valoare confiscate în anul 1989, dar şi când a fost vorba de deshumarea soţilor Ceauşescu. A reușit totuşi, să recupereze patru bijuterii de aur, tablouri ce ajunseseră la Muzeul Național de Artă sau cărți importante intrate în patrimoniul Bibliotecii Naționale. Pentru că fuma foarte mult, Zoia Ceauşescu s-a “pricopsit” cu un cancer pulmonar, de care nu a putut să scape. În jurul orei 4:00, pe data de 20 noiembrie 2006 moare din cauza nemiloasei boli. Funeraliile au modeste şi trupul ei a fost incinerat la Crematoriul ”Cenușa“.



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Cine a fost Maria Lătărețu. "Un băieţel bălăior, pe nume Gicuţu, La doi ani anişori, micuţul s-a îmbolnăvit de bronhopneumonie şi a murit."

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Teodora, acuzații dure la adresa lui Criss! „Erai numai cu Robi!” Iată cum a reacționat concurenta și ce replici acide a lansat către rivala sa

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies