Vezi mai jos cu ce mănânci spanac și cum îl poți prepara astfel încât să nu își piardă proprietățile.
Spanacul este considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente din toată lumea. Cu toate acestea, are un mare neajuns.
Consumat singur, multe persoane îl evită cu desăvârșire. Din fericire, se poate consuma în multe moduri. Iată mai jos cu ce mănânci spanac.
Frunzele de spanac conțin o mulțime de antioxidanți buni pentru a lupta împotriva cancerului. Spanacul este o sursă importantă de vitamine, cum ar fi folatul, niacinul, vitamina A, vitamina B6, vitamina C și vitamina K.
Cu ce se mănâncă spanacul
Potrivit cercetătorilor citați de Health.com, cel mai indicat "duet" este cel format din spanac și avocado, cel din urmă conținând multe grăsimi monosaturate prietenoase cu inima, așa că ar trebui să încerci și această combinație.
Citeste si: Plante considerate buruieni, dar care sunt de fapt superalimente
Pe piață poți găsi spanac tot timpul anului, fie că este vorba despre spanac proaspăt, congelat sau baby spanac.
Una dintre cele mai populare rețete cu spanac conține și ou. Combinația de spanac și ouă este una ce aduce un important aport nutrițional.
Citeste si: CITEȘTE: Alimente cu puține calorii pe care le poți adăuga în dieta ta
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cu ce mănânci spanac
Pentru această rețetă, ai nevoie de următoarele ingredinete: 4 ouă, 500 de grame de spanac, o ceapă, 2 căței de usturoi, 1 lingură de bulion, o lingură de ulei, sare și piper după gust.
Taie ceapa mărunt în cubilețe și călește-o într-o lingură de ulei până devine translucidă. Adaugă spanacul congelat sau proaspăt și 1/2 de cană de apă. Lasă la fiert timp de 10 minute, până când scade apa. Adaugă usturoiul tăiat feliuțe. bulionul, sarea și piperul, apoi mai lasă la fiert timp de 2 minute. Pregătește ouăle ochiuri sau omletă și servește-le alături de o porție de spanac.În perioada postului, una dintre cele mai populare rețete este mâncarea de spanac de post, cu cartofi. Pentru această rețetă ai nevoie de următoarele ingrediente:
6 cartofi mari, 2 kg de spanac, 2 cepe, 2-3 căței de usturoi, un ardei verde, sare, piper, 3- 4 linguri de ulei de măsline, 2-3 roșii proaspete.
Se spală cartofii bine, se pun la fiert cu tot cu coajă și se lasă la fiert cu sare.
Separat, se curăță bine frunzele de spanac, se spală și se opăresc în apă cu puțină sare. Se lasă la răcit într-o sită. Se curăță ceapa, usturoiul, ardeiul în rondele și se călesc în uleiul de măsline. Se adaugă cartofii tăiați cubulețe, spanacul și se lasă la fiert timp de câteva minute. Se condimentează cu sare și piper, după gust.
În cazul în care îți dorești o rețetă rapidă, poți încerca omletă cu spanac. Este o rețetă simplă și se poate pregăti în doar câteva minute. Ai nevoie de următoarele ingrediente:
4 ouă, 150 de grame de spanac, 100 de ml de apă, 100 de grame de telemea sau cașcaval, o lingură ulei de măsline, o mână de ciuperci feliate în conservă, sare, piper, puțin unt. Se pune apa la fiert cu puțină sare. Se adaugă spanacul congelat și se lasă tmp de 5- 8 minute, apoi se scurge și se toacă mărunt. Ouăle se bat bine cu un tel. Se rade brânza, se pune peste ouă, apoi se adaugă spanacul, laptele, ciupercile bine scurse de zeamă, uleiul și se pun sare și piper după gust. Compoziția se pune într-o tigaie unsă cu unt. Se lasă la prăjit la foc mic pe ambele părți până se rumenește.
Una dintre cele mai apreciate rețete cu spanac, potrivite ca aperitiv ori ca mic dejun, este quiche cu spanac.
Această rețetă este apreciată de persoane de toate vârstele și se pregătește extrem de ușor.
Ai nevoie de următoarele ingrediente pentru această rețetă:
o foaie de plăcintă, 150 de grame de spanac congelat ori proaspăt, o ceapă mică tocată, 120 de grame de brânză, 100 de grame de brânză rasă, 4 ouă, 240 de ml de lapte, sare și piper după gust.
Călește spanacul și ceapa câteva minute, până se înmoaie spanacul. Pune în tava tapetată foaia de plăcintă, apoi deasupra crema de brânză pe toată suprafața, apoi spanacul călit cu ceapă. Bate bine ouăle și adaugă peste brânza rasă, pune și laptele, sarea și piperul și toarnă cu grijă pes conținutul tăvii. Dă la cuptor pentru 45- 50 de minute, apoi lasă la răcit 10 -15 minute înainte de servire.
Ce spun nutriţioniştii despre spanac
"Spanac – conține pigmenți cu acțiune antioxidantă și efect anticancer, precum și multă vitamina B9 și fier, a căror absorție crește prin gătit; spanacul gătit este de 6 ori mai bogat în luteină, zeaxantină și betaină față de frunzele proaspete/crude
Şi ca regulă generală trebuie știut că mineralele nu sunt afectate de căldură, temperatura nu influențează cantitatea de calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc, seleniu, crom etc din niciun aliment. Așa că nu vă fie teamă că ați distrus legumele prin gătit, mai degrabă aveți grijă să nu le înecați în ulei”, conchide doamna doctor Mihaela Bilic.