Iată cu ce produse poți înlocui carnea, în cazul în care îți dorești să adopți un stil sănătos.
Din dorința de a scăpa de kilogramele în plus sau pur și simplu, pentru că își doresc să adopte un stil de sănătos, oamenii aleg adesea să renunțe la carne.
Insă acest lucru poate aduce pentru multe persoane carențe în ceea ce privește necesarul de proteine. Urmările acestor carențe pot fi îmbolnăvirile dese, o gândire încețoșată, dureri de articulații sau probleme la nivelul părului și unghiilor.
O femeie are nevoie în medie de aproximativ 45 de grame de proteine pe zi, în timp ce necesarul unui bărbat este de 55 de grame pe zi.
Dacă îți dorești să renunți definitiv la carne doar în perioada postului sau definitiv, trebuie să ai în vedere alternative pentru a aduce corpului un aport de proteine.
Citeste si: 3 preparate delicioase și sănătoase din năut
Dacă ai o dietă variată, poți să adaugi în planul tău alimentar cereale integrale, nuci, semințe, soia sau alte leguminoase care aduc necesarul de proteine în organism. De asemenea, carnea vegetală poate fi alegerea ideală în cazul în care vă doriți un produs care imită carnea reală.
Produse bogate în proteine care înlocuiesc carnea
Leguminoase
Năutul, lintea, fasolea și mazărea uscată sunt leguminoase care conțin între 20 și 25g de proteine, raportat la o cantitate de 250g de leguminoase fierte.
Leguminoasele reprezintă sursa principală de proteine vegetale, fiind considerate proteine incomplete.
Puteți consuma leguminoasele alături de cereale (pâine integrală sau lipie), semințe (susan, cânepă) sau orez, pentru a obține necesarul de aminoacizi.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pseudocereale
Quinoa, hrișca, amarantul sau meiul sunt pseudocereale și conțin proteine complete.
Au un conținut ridicat de magneziu, mangan, fosfor, zinc, fibre, cupru și acid folic, dar și un număr mare de antioxidanti.
Soia
Soia face parte tot din familia leguminoaselor. Într-o cantitate de 100 de grame, aduce un aport de 35g de proteine.
Tofu, în egală măsură, aduce un aport de 10g de proteine pentru 100g de produs și un minim de carbohidrați.
Nuci, migdale, caju, fistic, alune de padure
Nucile si alunele sunt extrem de bogate în proteine, având în conținut și grăsimi sănătoase (Omega-3), vitamine si minerale. Nucile produse în România reprezintă o sursă importantă de antioxidanți.
100g de nuci crude conțin 21g de proteine 100g de migdale crude conțin 22g de proteine 100g de caju crud conțin 18g de proteine 100g de alune de padure crude conțin 25g de proteine 100g de fistic conțin 25g de proteine
Alunele, migdalele și fisticul sunt extrem de bogate în calorii. O porție care cântărește 30 de grame vine cu un aport de aproximativ 200 kcal, iar 100g vor aduce 650 kcal.
Citeste si: Rețetă de conopidă gratinată la cuptor
Produse vegetariene de proveniență animală
Dacă alegi să fii vegetarian, nu vegan, poți alege să consumi alimente de proveniență animală (ouă sau produse lactate).
Dacă înlocuiți carnea cu produse din această categorie, trebuie să fiți atenți la calitatea acestora. În măsura posibilităților, vă puteți orienta către produsele bio.
2 ouă conțin 14g de proteine Urda și brânza de vaci conțin între 12 și 18 grame de proteine la 100 grame Iaurtul și laptele – o cantitate de 250ml conține între 8 și 10 grame de proteine telemeaua și cașcavalul au în conținut între 16 și 26 grame de proteine raportat la 100g.