Iată câteva metode eficiente prin care poți curăța argintul, folosind ustensile și ingrediente la îndemâna oricui.
Bijuteriile sunt niște obiecte care, pe lângă frumusețea de necontestat, transmit o poveste, atunci când sunt purtate. Este o emoție aparte, nimic nu se compară cu bucuria pe care o transmit femeile atunci când poartă bijuteria mult visată.
„Bijuteriile sunt un lucru personal, ar trebui să spună o poveste despre persoana care le poartă", spunea Garance Doré.
Diane Von Furtebsberg declara: „Bijuteriile sunt ingredientul perfect - ele completează perfect ceea ce există deja".
Majoritatea femeilor adoră bijuteriile din argint, deoarece au un farmec al lor, evidențiind eleganța și personalitatea celei care le poartă.
Odată cu trecerea timpului, datorită agenților externi, cum ar fi aerul, apa sau ph-ul pielii, bijuteriile oxidează.
Cu ce se curăță argintul
Curățarea cu ajutorul foliei de aluminiu
Se poate realiza în două moduri:
Se înfășoară bijuteriile, peste care s-a adăugat în prealabil o lingură de sare grunjoasă, într-o folie de aluminiu și se introduc într-o oală cu apă fiebinte timp de 10-15 minute, după care se scot și se clătesc.
Se pun la fiert două vase cu apă. În primul, se adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu și în al doilea se pune o folie de aluminiu cu bijuteriile în interior.
După ce apa cu bicarbonatul a fiert, se toarnă în cel cu folia și se lasă 3-5 minute.Curățarea cu pastă de dinți
O metodă simplă și rapidă este curățarea bijuteriilor din argint (spălate în prealabil cu apă caldă și săpun) cu pastă de dinți, cu ajutorul unei periuțe cu peri moi. La final,
acestea se șterg cu o cârpă absorbantă.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Curățarea cu oțet
Oțetul este foarte eficient ca remediu împotriva oxidării bijuteriilor din argint.
Se amestecă oțetul alb cu două lingurițe de bicarbonat de sodiu și se introduc obiectele în soluția astfel obținută, fiind lăsate la înmuiat timp de 2-3 ore.
Curățarea cu detergent de rufe
Se tapetează un vas cu folie de aluminiu, se umple cu apă caldă și se adaugă 2 lingurițe de detergent pudră de rufe. Se înmoaie bijuteriile timp de câteva minute, după care se clătesc cu apă caldă și se usucă la aer.
Citeste si: 4 curiozități despre argint
Curățarea cu ketckup, dezinfectant pentru mâini sau coajă de banană
Cu ajutorul unui burete, se freacă obiectele de argint cu ketckup timp de 10-15 minute,
apoi se clătesc.
Aceeași metodă se poate repeta cu apă și dezinfectant pentru mâini.
Același lucru se poate efectua cu ajutorul unei coji de banană, întrucât aceasta conține substanțe care au proprietatea de a curăța argintul.
Curățarea cu amidon
Se va crea o pastă din apă și amidon, care se aplică pe bijuteriile din argint cu ajutorul unei bucăți de cârpă umedă. După ce s-a uscat, se freacă cu o țesătură abrazivă.
Curățarea cu suc din comerț sau suc natural de lămâie
Bijuteriile din argint se scufundă într-un bol în care s-a turnat suc acidulat din comerț și se lasă timp de o oră și jumătate. La final, se vor clăti cu apă rece și se vor usca prin frecare cu o cârpă moale.
Dacă doriți ceva mai natural, puteți folosi o lămâie și 5 grame de sare, amestecul obținut aplicându-se pe argint timp de câteva minute.
Unele bijiterii din argint prezintă urme ale oxidării atunci când sunt noi, adică au un aspect vintage și oferă persoanelor care le poartă mai multă eleganță și un farmec aparte. Pentru a obține această nuanță la o bijuterie recent achiziționată, se recomandă patinarea sau antichizarea, cu ajutorul unui oxid special, numit patimă. Acesta se aplică în spațiile lucrăturii: cizelură, gravură, emborsare, astfel încât zonele netede neantichizate să contrasteze frumos cu cele patinate.
Citeste si: Curăță bijuteriile de argint în doar câteva minute. Ce trebuie să folosești
Ce putem face ca bijuteriile din orgint să nu oxideze
Există și o metodă prin care bijuteriile din argint nu oxidează: placarea acestora cu un metal prețios numit rodiu.
Acesta ajută bijuteria ca în timp să rămână neschimbată, folosindu-se pe scară largă în domeniul industrial.
Astfel, galvanizarea cu rodiu se realizează în fabrici, cu tehnoligii specializate printr-un procedeu complex, nefiind recomandat pentru bijiteriile în serii mici, lucrate manual.
Unele bijuterii din argint sunt mai frumoase când sunt oxidate natural, având o nuanță de argintiu spre gri mai deosebită.
Există în comerț anumite lavete gata impregnate cu substanțe speciale pentru curățarea bijuteriilor din argint 925. Cu ajutorul acestora, se curăță obiectele prin frecare timp de 2-3 minute, oxidul fiind astfel îndepărtat.